Så enkelt får du brente panner og gryter rene
Gryter og panner med fastbrente matrester som tilsynelatende ikke går vekk? Da har du nok ikke prøvd eddik- og natrontrikset.
Utenom kniven, er vel panner og kasseroller de kjøkkenredskapene vi bruker mest. Derfor er det ekstra leit å bruke mye unødvendig tid når uhellet først er ute og maten har brent seg fast.
Løsningen er kanskje enklere enn du tror, nemlig en blanding av eddik og natron.
Natron og eddik gode rengjøringsmidler
Monica Jordheim er førsteamanuensis ved Kjemisk institutt i Bergen. Hun forklarer til Klikk.no at husholdningseddik består av eddiksyre (CH3COOH) og vann, mens natron er en base (NaHCO3) -natrium bikarbonat.
- Disse to har hver for seg lange tradisjoner i husholdningen. Den lave pH’en til eddiken (syre) og den høye pH’en (base) til natron gjør de begge til gode rengjøringsmidler.
- Syrer og baser er etsende i varierende grad, alt etter pH-verdien, og vil kunne løse opp urenheter.
Vi har selv testet metoden, og resultatet stod absolutt til godkjent.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSlik så gryten ut, selv etter flere runder i oppvaskmaskinen samt bløtlegging og håndvask:
UTGANGSPUNKTET: Slik så gryten ut før, og var tilsynelatende umulig å få ren. © FOTO: Marte Korsbrekke
Slik gjør du
Kok opp en stor kopp eddik blandet med like deler vann, og la det koke i noen minutter.
LØSER OPP: La eddik- og vannblandingen koke et par minutter. © FOTO: Marte Korsbrekke
Ta gryten av platen og hell oppi et par spiseskjeer natron. La denne blandingen virke et par minutter.
PASS PÅ: Ta natronen oppi etter at du har tatt gryten vekk fra platen. © FOTO: Marte Korsbrekke
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBruk en skrubb til å fjerne restene. Du kan nok med alt hell bruke en vanlig svamp også, da de fastbrente restene kommer veldig lett av.
LETT Å FÅ BORT: Vi brukte en skrubb for å få vekk de restene, men de satt veldig løst, så du kan med hell bruke en svamp eller lignende. © FOTO: Marte Korsbrekke
Artikkelen fortsetter under annonsenOg slik blir altså resultatet - så god som ny.
EFFEKTIVT OG ENKELT: Etter en behandling med eddik og natron blir gryten så god som ny. © FOTO: Marte Korsbrekke
Derfor fungerer natron og eddik
Knut Børve er professor ved Kjemisk Insitutt i Bergen. Han forklarer til Klikk.no at når matrester brenner seg inn i en panne, blir det dannet ulike oksider (sambindinger mellom oksygen og andre grunnstoff), samt nesten rent karbon / kull.
- De fleste oksider har sure eller basiske egenskaper, og de basiske oksidene kan bli løst opp i en sur vannløsing.
- Siden eddik er surt, kan vasking med eddik ta seg av denne delen av jobben, altså fjerne de basiske oksidene. Reaksjonen går fortere ved oppvarming.
Skrubbing uungåelig
Professoren forklarer videre at siden natron er basisk, kan derfor vasking med natron fjerne en del av de sure oksidene som er igjen etter eddikbehandlingen.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Det som er mest brent, er nesten rent karbon. Jeg tror verken eddik eller natron vil hjelpe her. Du må skrubbe.
Børve er skeptisk til å bruke eddik og natron samtidig.
- Da vil eddiken og natronet reagere sammen med hverandre, og lage en type salt (natriumacetat), heller enn å bry seg om det brente stoffet.
Artikkelen fortsetter under annonsenFlere råd mot brente gryter
Sire Wigelius er daglig leder i Fagkokk. Han har følgende tips mot fastbrente matrester i gryten eller pannen.
- Du kan legge bløtleggingspulver (klær eller oppvaskmiddel) i kasserollen og koke opp og la det koke til restene løsner, eventuelt la det stå over natten med bare vann og pulver i og vaske dagen etter.
Daglig leder i Abracadabramat, Eivind Seiness, supplerer med at det kan være lurt å bruke en grov gryteskrubb, etter du har latt gryten stått i bløt.
Les også:
Vasker du undertøyet på 30-40 grader?
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i vår interiørguide