Ikke glem å få papirer av håndverkerne

DOKUMENTÉR ARBEIDET: Det hjelper ikke om jobben er forskriftsmessig utført om du ikke har papirer på det. Illustrasjonsfoto: All Over Press
DOKUMENTÉR ARBEIDET: Det hjelper ikke om jobben er forskriftsmessig utført om du ikke har papirer på det. Illustrasjonsfoto: All Over Press
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligen din skal få karakter når den selges. Uten papirer står den til stryk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du pusse opp? Be for all del håndverkeren om papirer. Uten ordentlig dokumentasjon på det som er gjort, kan boligen din bli langt mindre verdt.

Årsaken er skrittet boligbransjen tar mot at boliger som skal selges skal ha utfyllende tilstandsrapport, eller boligsalgsrapport som det også kalles. Som første trinn er det satt en standard for hvordan denne rapporten skal utarbeides, NS 3600, og denne trer i kraft i mai i år. Det er ennå ikke lovpålagt å legge ved en tilstandsrapport når man selger, men alle som selger bolig med tilstandsrapport må forholde seg til den nye standarden.

Det kan få store konsekvenser, om du ikke har papirene i orden.

Les også: Forbrukere vil ha tilstandsrapport ved boligsalg

Uten papirer synker verdien

Et av elementene er at boligen skal få karakter på alt fra vedlikehold og standard til elektrisk anlegg og baderom. Karakterskalaen vil gå fra null til tre, der null er feilfritt, mens tre tilsier at du har alvorlige feil og mangler som må utbedres. Og det er her du bør ha papirene i orden:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Splitter nytt bad med 2 i takstkarakter er som slakt å regne, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex. Foto: Anticimex- Splitter nytt bad med 2 i takstkarakter er som slakt å regne, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex. Foto: Anticimex

– Hvis du ikke har papirer som viser hva som er gjort, vil det splitter nye badet ditt ved taksering automatisk få graden to i stedet for toppkarakter. Det er som slakt å regne for et bad som kanskje har kostet flere hundretusen kroner, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den dårlige karakteren betyr at det nye badet blir sidestilt med et sterkt slitt bad med kort gjenværende brukstid, altså: Boligens verdi vil synke drastisk.

Nilsen har sittet i komiteen som har utarbeidet standarden, sammen med Forbrukerrådet og representanter fra megler- og takstbransjen. En av dem, Hanne K. Railo, daglig leder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), sier til DinSide at de jobber for at alle boliger som selges skal ha tilstandsrapport fra 2015. Norges Eiendomsmeglerforbund har 2014 som mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om hvorfor meglerne vil ha obligatorisk boligsalgsrapport

Fra takst til tilstandsrapport

Alle som skal selge bolig i dag, må legge ved dokumentasjon om boligens tekniske tilstand. Hvilken type dokumentasjon som legges ved, varierer i forhold til hvor i landet du bor.

– Vi ønsker minst mulig konflikter mellom kjøper og selger, og tror boligsalgsrapporter vil bidra til å senke konfliktnivået, sier Hanne K. Railo i Eff. Foto: Caroline Roka– Vi ønsker minst mulig konflikter mellom kjøper og selger, og tror boligsalgsrapporter vil bidra til å senke konfliktnivået, sier Hanne K. Railo i Eff. Foto: Caroline Roka

– I Oslo og Bergen er det vanlig å bruke takst, altså verditakst og lånetakst, mens de fleste steder i landet er det vanlig med en boligsalgsrapport, sier Railo til DinSide. Hun forteller at for eksempel i Stavanger selges det nesten ikke en eneste bolig uten en grundig tilstandsrapport.

Målet med den nye standarden er at disse tilstandsrapportene skal bli like, uansett om du får det utført i Oslo, Lindesnes eller Kautokeino. Årsaken til at Eff har utsatt fristen for at alle meglere tilknyttet dem skal selge boliger med tilstandsrapport i stedet for enkel takst, er at det rett og slett ikke er nok kvalifiserte folk som kan utføre en god nok tilstandsanalyse. Det Norske Veritas har en egen sertifiseringsordning for boligsalgsrapportering, og bransjen jobber for å heve kompetansen, slik at det skal bli nok ressurser i områder dette ikke er vanlig i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hjelper ikke med en grundig tilstandsrapport om ikke de som kjøper leser informasjonen de får. – Hensikten er å redusere konfliktnivået. Men boligkjøperne må ikke glemme at de også har et ansvar.

Se hva takstbransjen synes om tilstandsrapporter ved boligsalg

Dette skal du be om

Har du følgende som utgangspunkt, vil du være godt rustet: Jo mer du kan dokumentere når boligen skal selges, jo bedre. Fra firmaet du velger til å pusse opp (er de tilknyttet en bransjeorganisasjon eller mesterordningen?) og håndverkerne som faktisk gjør jobben (har de fått ordentlig opplæring i våtromsnormen?) til materialet som brukes. I tillegg er det bare å finne frem kameraet og dokumentere. Jo mer, jo bedre.

Glem heller ikke å be om kontrakt med håndverkerne, så er du sikret om det skulle oppstå tvist. Foto: Berit B. NjargaGlem heller ikke å be om kontrakt med håndverkerne, så er du sikret om det skulle oppstå tvist. Foto: Berit B. Njarga

– Både håndverkere og selvbyggere skal fotografere og beskrive hva som gjøres og opplyse om hvilke materialer som er brukt. For badets del er det viktig å dokumentere at det er materialer som er teknisk godkjent av Sintef, sier Malmo Nilsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ta også vare på alle kvitteringer, råder Railo.

Fra før er det ulike kontrollpapirer du bør be om, som kan påvirke taksten positivt, og disse kan du kreve å få før du gjør opp for arbeidet.

  • DDV-instruks: Pusser du opp kjøkken, bad, eller installerer varmeanlegg: Be om DDV-instruks. DDV står for dokumentasjon, drift og vedlikehold, og skal dokumentere alt av utstyr som er brukt, en bruksanvisning for hvordan du skal drifte utstyr eller anlegg, og ikke minst informasjon om vedlikehold, behov for service og eventuell levetid på utstyr. Du trenger ikke vente til jobben er gjort, gjør det tydelig for håndverker når dere skriver kontrakt.

Les mer om DDV-instrukser

  • Samsvarserklæring: Har du elektriker hjemme hos deg, skal du få en samsvarserklæring når han er ferdig. Uten samsvarserklæring er nemlig el-installasjonen ulovlig. Foreningen for El- og IT-bedriftene, Nelfo, har i tillegg en sjekkliste på fem punkter om hva som bør følge alle el-installasjoner. Be gjerne om dette:
    • Samsvarserklæring
    • Utstyrsdokumentasjon
    • Rapport fra sluttkontroll
    • Brukerveiledning
    • Risikovurdering.
    Har du ikke fått samsvarserklæring? Be om eltakst.

I skuffen hos Justisdepartementet

Merk at tilstandsrapport fortsatt ikke vil være lovpålagt i 2015. Dette er en dato som bransjen har satt for seg selv, mens et forslag om at dette skal bli pålagt har ligget til vurdering hos Justisdepartementet siden 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi pleier å si at det ligger i skuffen hos Justisdepartementet, sier Railo, som håper departementet vil behandle forslaget snart.

Forbrukerrådet støtter også forslaget aktivt, og vil ha tilstandsrapport lovpålagt:

– Mange nordmenn kjøper boliger nærmest i blinde og må forholde seg til takstrapporter med forbehold, antakelser og hint. Erfarne boligkjøpere kan lære seg å lese faresignalene, mens nybegynnerne ikke skjønner hva som kan ligge bak av ekstrautgifter. Derfor trenger vi mer nøyaktig informasjon, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker på den store skjevheten i boligmassen: Noen betaler mye for dårlig vedlikeholdte boliger, mens andre som er flinke til å vedlikeholde og passe på boligen får alt for dårlig uttelling for dette når de selger.

Andre meglere har tidligere uttalt at takstordningen er gått ut på dato, og at de like godt kan gjøre jobben selv.