Slutte med bleie:

Gutt ble bleiefri i løpet av fem dager

POTTETRENING: Christine Cappa fikk sønnen til å slutte med bleie på en uke. Her er hennes tips. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto
POTTETRENING: Christine Cappa fikk sønnen til å slutte med bleie på en uke. Her er hennes tips. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto

Her er Christines bleietips.

Tips til vellykket pottetrening:
 1. Vent med potte/ do-trening til barnet begynner å kommentere på at han/ hun tømmer seg.
 2. La gjerne barnet gå nakent – da merker han lettere at noe skjer.
 3. La barnet være i nærheten når du selv er på do, men ikke gjør noe nummer ut av det.
 4. Vis entusiasme, men snakk om det som kommer i potte/ do som flaks, ikke skryt av at barnet er flink.
 5. Kommer det ikke noe i doen så si noe optimistisk om at det kanskje kommer noe i morgen.
 6. Klistremerker kan øke motivasjonen, men snakk om det som en logg, ikke som premie.
 7. Ha med rikelig med skift for å unngå å gjøre barnet pinlig berørt.
 8. Ikke hold igjen på drikke. Tisser barnet på seg dersom hun drikker mye har hun ikke utviklet nok kontroll, og du har antagelig begynt for tidlig å forvente renslighet.
 9. Tørre netter handler både om hormoner og modning av nervesystemet, og er vanskelig å trene opp. Det er helt normalt at barn bruker nattbleie fram til femårsalder.
 10. Prøv truse innenfor bleia dersom du mistenker at barnet ditt ikke gidder å gå på do, eller for å øke bevisstheten og motivasjonen.
 11. Det er vanlig med tilbakeskritt. Ikke gjør noe nummer ut av perioder med mange uhell, men undersøk om barnet kan være kald eller ha urinveisinfeksjon.

(Kilde: Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen)

Mange barn fortsetter å tisse i senga lenger etter at de har sluttet med bleie. Foreldre sliter med å få treåringene til å slutte med bleie , viser debatten i vårt forum Barnimagen. I den situasjonen kan vi alle ønske oss 40 tips til bleieslutt.

I en artikkel på Parenting.com kommer alenemoren Christine Cappa med tips og triks til hvordan foreldre kan potte-trene barna sine på bare en uke – eller enda mindre til og med.

Christine selv fikk sønnen bleiefri på fem dager, blant annet ved å ta med potte i bilen hvis behovet skulle melde seg når de ikke var hjemme.

Norske Ester M. V. Bjørgan satte sønnen på potte fra han var fire måneder gammel.

Les også: Derfor får du trassige, sutrete unger

Slik beskriver Christine Cappa sine egne erfaringer på parenting.com:

1. Pottetrening hvert 15. minutt

Start med pottetrening-tidspunkt hvor du de to første dagene setter barnet på potta en gang om morgenen og en gang om kvelden.

La barnet drikke, spise og leke som normalt, men sett ham på potta hvert 15. minutt. Etter hver «leksjon» tar du på bleie.

Den tredje dagen skal du gå for en «heldags-leksjon», i følge Parenting.com. Sett barnet på potta hvert 15. minutt og ta potta med hvis dere drar noen steder.

2. Gå naken

La ham tusle rundt naken hjemme, eller eventuelt i en t-skjorte. Fordi han ikke bruker bleie eller undertøy, vil han ikke ha et sted å tisse eller bæsje – han trenger et annet sted å gjøre fra seg, for eksempel på potta. Når han har gått på potta, kan dere begge se på tisset eller bæsjen – det visuelle er viktig for forståelsen til barnet, mener Christine Cappa.

Gjør det å spyle ned til en stor sak hvor du peker på vannet som skylles nedover i toalettet og den kule «swooshe-lyden».

Les også: Så ofte bør du skifte sengetøy

3. Belønning

Klistremerker, stempel på hånda eller en liten sjokoladebit er alle gode potte-belønninger. Eventuelt kan du la barnet få velge seg en leke i lekebutikken når det har nådd en milepæl i pottetreningen, for eksempel at han har klart en hel dag uten å tisse/ bæsje i trusen, eller en natt han ikke har hatt uhell.

Også mat-belønninger som pizza til middag, eller en is til dessert er gode ideer til belønninger.

4. Vær en støttespiller

Når barnet går på potte og gjør det de skal, er det viktig å heie, klappe, smile og klemme. La ham også ta en telefon til bestemor eller en tante eller onkel og skryte over at han ikke bruker bleie lenger.

Les også: Hva kan utslettet være?

5. Forebygging i barnehagen

Informer ditt barns primærkontakt om at dere driver med pottetrening hjemme. Kanskje trenger han en liten påminnelse i løpet av dagen om at han må gå på potta?

Eventuelt kan du følge barnet litt tidligere i barnehagen slik at du kan bli med ham på toalettet og ta del i do-gåingen der. Hvis du belønner med klistremerker hjemme, ta med noen til barnehageansatte – hun deler med glede ut til din potte-proff!

6. Vis barnet hvordan det gjøres

For alenemoren Christine har det vært en utfordring å lære gutten hvordan han står og tisser. Hun anbefaler da å la barnet få være med en mannlig rollemodell på toalettet – som for eksempel bestefar, en gudfar eller onkel.

7. Unngå drikke før sengetid

Kutt ned på melk og juice én time før sengetid, for å hjelpe barnet med å holde seg tørr hele natta. Det kan bety at du må servere en senere middag, slik at han ikke vil trenge mat eller drikke før han skal i seng.

8. Les bøker om pottetrening

Bøker som har med pottetrening å gjøre, kan være lurt å lese når barnet skal bli tørr.

Les også: Derfor hjelper ikke kjeftingen

– Avvenning tar vanligvis uker eller måneder

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen er skeptisk til metoden.

– Å få viljestyrt kontroll over disse funksjonene er noe som modnes gradvis hos barnet. Først vil barnet begynne å legge merke til at han eller hun tisser eller bæsjer. Deretter kan det gå uker eller måneder før han begynner å kjenne igjen tegnene på at han snart må tømme seg, sier Gerhardsen.

Deretter trenger barnet enda mer tid på seg før han greier å kjenne igjen tegnene og klarer å holde igjen aktivt til han når en do, mener hun.

Først når barnet kan holde igjen med vilje gir det mening å snakke om at barnet er tørt – alt annet er bare flaks, understreker barnepsykologen, som mener at å få et barn tørt i løpet av en knapp uke tilhører sjeldenhetene.

Barn kan få prestasjonsangst

Elisabeth Gerhardsen forteller til foreldreogbarn.no at problemet med å begynne før barnet er i stand til å kjenne igjen tegn på at det skal skje noe, er at barnet kan få prestasjonsangst.

– La meg komme med et klassisk eksempel: Har barnet flaks og det kommer noe i potta, stråler foreldrene opp og skryter veldig av hvor flink han er, selv om han ikke aner hvordan han greide det.

Les også: Barneoppdragelse på fransk

Neste gang han settes på potta kommer det kanskje ikke noe, og da er det fort gjort for barnet å føle at nå var han ikke flink, og bli redd for at han skuffer foreldrene.

– For noen barn låser dette seg helt, og det ender med et barn som nekter å bruke potte selv lenge etter at han eller hun egentlig har full kontroll, påpeker barnepsykologen. Venter du derimot til barnets nervesystem er modent trengs det nesten ikke trening eller belønninger.

– Foreldre legger opp til maktkamper

Elisabeth Gerhardsen anbefaler foreldre med å vente til barnet selv begynner å kommentere at noe skjer, og så følge barnets initiativ.

Å operere med faste pottetider er å legge opp til maktkamper, mener Elisabeth Gerhardsen.

Men når vet man at det er riktig å begynne med pottetrening?

– Ser barnet ditt nedover seg selv og sier: «tisset kommer» eller lignende, kan du foreslå potta og følge barnet. Vær gjerne entusiastisk dersom noe kommer i potta, men snakk om det som en gledelig overraskelse for dere begge, og ikke som en prestasjon fra barnets side, forklarer hun.

Les også: Barna er smartere enn du tror

– Si «Oi, der kom det jo tiss! Så gøy!» eller «Kommer det ikke noe, sier du? Det kom visst ikke noe tiss i dag, kanskje det kommer noe morgen?»

Om vind og vær - og bæsj

Gerhardsen anbefaler å ha et avslappet forhold til dette med at barnet skal gjøre noe på potta eller ikke.

– Snakk om dette som et naturfenomen, omtrent som du viser hvor hyggelig det er om sola plutselig bryter igjennom skylaget. Du blir tydelig glad, men skryter ikke av noen rundt deg for å være flinke. Dermed er det ingen som får skyldfølelse for at det begynner å regne igjen.

Ikke kutt ned på drikke om kvelden

De færreste barn blir tørre samtidig natt og dag, påpeker Gerhardsen. Hun er derfor svært skeptisk til at foreldre skal kutte ned på drikke om kvelden for at barnet skal holde seg tørr påfølgende natt.

– Barn utvikler fram mot femårsalder et hormon som konsentrerer urinen, slik at de ikke må tisse om natta. Et barn som har dette hormonet tidlig kan få tørre netter, men ikke fordi hun selv har kontroll. Et barn som ikke har utviklet dette hormonet kan kanskje få flere tørre netter dersom du holder igjen drikke, men det påvirker jo ikke barnets evne til å våkne av signalene fra en full blære, som egentlig må til for å kalles tørr, forteller hun.

Les også: Dette er ikke en ekte baby

Derimot får du sannsynligvis maktkamper og gråting rundt det å få drikke, samtidig som du risikerer at barnet skammer seg over våte senger de gangene hun har sneket seg til å drikke.

pottetreningPOTTETRENING: Når barnet ditt går på do og gjør det det skal, er det viktig å heie, klappe, smile og klemme. Foto: Thinkstockphoto

Ha truse innenfor bleia

Barnepsykologen anbefaler heller at man lar barnet ha nattbleie til hun begynner å bli tørr av seg selv.

– Har dere mistanke om at barnet ikke gidder å stå opp for å gå på do kan man ha en truse inne i bleia. Dagens bleier er så godt laget at barn ikke merker at de blir våte, så ved å ha en truse nærmest kroppen øker bevisstheten, uten at barnet trenger å føle seg mislykket dersom hun likevel tisser i søvne, råder Gerhardsen.

Les også:

Slik får du barnet til å slutte med bleie

Startet pottetrening når barnet var fire måneder

Hurtigkuren. Slik blir du kvitt bleiene på tre dager

Slik får du barnet til å bæsje normalt

pottetreningBLEIESLUTT: Ha et avslappet forhold til at barnet ditt skal gjøre noe på potta eller ikke, slik at barnet ditt ikke får prestasjonsangst hvis det ikke kommer noe. Foto: Thinkstockphoto

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:08 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:39 Reiseforsikring gjelder ikke ved konkurs08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision
Siste nytt
09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19NorgeVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:08VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:39NorgeReiseforsikring gjelder ikke ved konkurs08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision