Denne gjør rent hjemme for bare 3 kroner

KJAPT OG BILLIG: Sitron i kombinasjon med salt tar flekkene på skjærfjølen. © FOTO: Trine Jensen.
KJAPT OG BILLIG: Sitron i kombinasjon med salt tar flekkene på skjærfjølen. © FOTO: Trine Jensen.

Dropp haugen med dyre rengjøringsmidler. Her er super-frukten som fikser alt.

Mange av oss er opptatte av hvordan det vi putter i kroppen påvirker helse og sunnhet. Men det er ikke bare det vi spiser som kan være skadelig. Flere er også blitt mer opptatte av hvordan de mange og svært kjemiske rengjøringsmidlene man bruker for å gjøre rent hjemme kan ha negativ effekt på inneklimaet.

Heldigvis er det mange eksperter som mener du kan få det både rent og pent hjemme ved å benytte deg av produkter du finner i matskapet. Både bakepulver, natron og eddik er mye brukt blant dem som vil ha et rent hjem på en både billigere og mer naturlig måte.

Men visste du at sitronjuice også fint kan erstatte mange av de tradisjonelle rengjøringsmidlene? Ifølge nettstedet Bright Nest kommer du nemlig nokså langt med denne superfrukten når du skal gjøre rent:

Dette kan du bruke en sitron til

1. Vask vinduer og speil

Sitronjuice egner seg ypperlig til å vaske både speil og vinduer med. Slik gjør du: Bland fire spiseskjeer sitronjuice (fersk eller konsentrat fra flaske) i vaskebøtten når du skal vaske vinduer, og du har en effektiv vindusvask – helt kjemikaliefri. Den kraftige sitronsyren løser opp skitt og vannmerker og vil gjøre vinduene skinnende blanke. Det samme gjelder for skitne speil.

Les også: Derfor bør du rengjøre dobørsten

Saken fortsetter under bildetANTIBAKTERIELL: Ikke bare er sitronjuice super når det gjelder å fjerne flekker, men den er også svært antibakteriell. © FOTO: Trine Jensen ANTIBAKTERIELL: Ikke bare er sitronjuice super når det gjelder å fjerne flekker, men den er også svært antibakteriell. © FOTO: Trine Jensen

2. Bruk som luftfrisker

Det er ikke uten grunn at mange tradisjonelle rengjøringmidler er tilsatt en duft av sitron. Denne fruktens lukt er så ren og frisk at den får oss til å føle at ting er rene nesten før de er det. Om det fortsatt lukter litt av gårsdagens middag på kjøkkenet, kan du prøve følgende:

Kok opp en blanding av sitronskall, kanel og bakepulver i en kasserolle, og la småkoke i noen minutter, og selv de ekleste matlukter som henger igjen blir historie.

3. Få kopperpanner til å skinne igjen

Om du har kopperpanner som begynner å se litt matte ut, kan sitron og salt raskt få frem glansen i dem igjen. Skjær en sitron i to, dypp halvdelen i litt grovt salt og gni snittflaten over kopperpannen.

Les også: Det blir ikke rent når du vasker gulvet

4. Fjern flekker av såpe og kalk

Glem dyre sprayer som lover å ta knekken på flekken. Klem litt sitronjuice rett på seige flekker av kalk, hardt vann eller såperester, la sitte på noen minutter og tørk av med en fuktig klut.

5. Bli kvitt maur

Alle vet at sprayer som er laget for å bekjempe maur og andre skadedyr ofte inneholder stoffer som slett ikke er så heldig for oss mennesker heller. Så hvorfor ikke prøve dette:

Kok opp litt sitronskrell sammen med et par desiliter vann, avkjøl og tøm blandingen over maurtuer i nærheten av huset ditt. Dette vil nemlig få fart på de små plageåndene.

6. Vask søppelbøtta

SUPERFRUKT: Har du prøvd denne når du skal gjøre rent? © FOTO: Thinkstockphotos.SUPERFRUKT: Har du prøvd denne når du skal gjøre rent? © FOTO: Thinkstockphotos.

Det skal ikke mye til at det begynner å lukte vondt av søppelbøtta. Slik fikser du stanken: Klem saften av 1-2 sitroner ned i bunnen av søppelbøtta, ha i 2-3 teskjeer med natron og la blandingen virke i 5 minutter. Skyll ut.

Les også: Slik holder du benkeplaten fin

7. Puss møbler

Glem dyr og kjemisk møbelpuss, du gjør jobben like greit med en blanding av sitron og olivenolje. Bland 1 del sitronjuice med 2 deler olivenolje og masser blandingen inn i tremøblene dine for en glatt og skinnende finish.

8. Fjern blekkflekker

Får du blekkflekker på klærne kan litt sitronjuice fjerne flekken for deg om du bare er rask nok. Klem rikelig med sitronjuice over flekken og vask så på en kald vask i maskinen.

Desinfiserer, fjerner lukt og gjør rent

Det er ifølge nettstedet Quick and Simple sitronens høye syreinnhold som gjør at frukten er perfekt å bruke når noe skal både gjøres rent og også desinfiseres. Lav pH verdi og antibakterielle egenskaper gjør sitronen til en sunn og naturlig multikunstner som kan gjøre rent både treverk, stoff og metaller.

TIPS: Husk alltid å rens vekk overflødig juice med varmt vann og tørk av overflater du har gjort rene med en ren klut i etterkant.

Disse kan nemlig også bli rene ved hjelp av sitronjuice:

1. Kraner i krom

Disse kan bli skinnende rene med en liten pussejobb med klut og sitronjuice. Ved stridige flekker kan det lønne seg å prøve en blanding av salt og sitron.

2. Flekker på skjærfjøl

Ikke bare kan sitronjuice på skjærfjølen fjerne matflekker, men den syreholdige juicen virker også slik at den tar drepen på mange bakterier som kan ligge på lur her. Gni sitronjuicen godt inn i treoverflaten, og la gjerne stå å trekke over natten før du skyller fjølen godt og setter til tørk.

3. Misfargede fuger

Sitronjuice og en gammel tannbørste er det perfekte team for å gni misfargingen vekk fra fugene mellom fliser på både bad og kjøkken.

4. Skitten mikrobølgeovn

Mange synes det er et ork å skulle gjøre rent inne i oppvaskmaskinen. Men slik kan jobben gjøres både kjapt, trygt og billig:

Sett en skål med vann og noen dråper sitronjuice inn i mikrobølgeovnen og kok opp. Ikke åpne døren på 10 minutter. Når du så gjør dette, vil flekker ha løst seg opp i dampen og du kan bare ta en fuktig klut og tørke av.

5. Benkeplate i laminat

Bland ut noen dråper sitronjuice i en sprayflaske med vann og bruk for å rengjøre benkeplater i laminat. Rens i etterkant med vann og tørk av.

Les også: Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

6. Grillristen

Fastbrente matrester på grillristen fjernes raskt med blanding av sitronjuice og salt.

7. Plastbokser

Lunch- og oppbevaringsbokser i plast som har blitt misfarget av matrester kan bløtlegges i sitronjuice for å fjerne både flekker og lukt. Sitter flekkene ekstra godt fast, kan det lønne seg å skrubbe med en blanding av bakepulver og sitronjuice.

8. Klesvasken

Hvitvasken kan bli enda hvitere om du forbehandler klærne i en blanding av sitronjuice og vann, før du vasker normalt i maskinen.

Men ikke prøv dette trikset på silke eller andre delikate materialer.

9. Oppvaskmiddel

Er du fri for Zalo, kan noen dråper sitronjuice i oppvaskkummen gjøre samme nytten.

10. Kjølekskapet

Fjern både flekker og lukt i kjøleskapet ved å bruke sitron i rengjøringen. Lukter det vondt, kan du prøve å la det stå en liten skål med sitronjuice inne i kjøleskapet i noen dager.

11. Toalettet

Du kan friske opp toalettet ved å vaske innsiden av toalettet med litt sitronjuice. Bruk børsten og fordel juicen rundt om i skålen. Skyll ned.

12. Sluk og avløp

Avløp som begynner å bli tette kan få denne behandlingen: Lag en blanding av natron og sitronjuice. hell i sluket. Skummet som oppstår vil hjelpe til med å fjerne blokkeringer. Skyll gjennom med rikelig med vann.

13. Vannkoker

Kalkbelegg former seg rask på innsiden av vannkokeren din. Dette fjerner du raskt ved å koke opp en kjele vann tilsatt noen skiver sitron. La blandingen sitte i kjelen et par timer før du skyller ut.

Smart, effektiv og naturlig

Håkon Lindahl, som er miljørådgiver i Grønn Hverdag, er også tilhenger av å benytte seg av naturlige rengjøringsmidler.

- Sitron er et kjempeeksempel på at veldig mye av rengjøringen kan gjøres uten vaskemidler, bekrefter Lindahl overfor Klikk Bolig.

- Mange driver massiv kjemisk krigføring mot skitt og lort i hjemmet, og har et helt arsenal av vaskemidler under kjøkkenbenken. Men dette er sjelden nødvendig, og du har helt sikkert mange naturlige alternativer du kan bruke hjemme allerede.

Å bruke midler som både sitron, eddik og bakepulver har jo naturlig nok en positiv effekt på både miljøet og ikke minst helsen din gjennom et bedre og sunnere inneklima.

- Du kommer til å bli positivt overrasket over hvor rent du kan få det bare ved å benytte deg av sitronjuice, forklarer Lindahl.

- Frukten har jo vært bruk til rengjøring i lange tider og i alle and og kulturer. Og dette har selvsagt en grunn.

Les også:

Slik tolker du vaskelappen

Her finner du interiørinspirasjon til huset

Slik jukser du huset rent

Vask huset med eddik

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden