Opp til eksamen for 300 blinde

PÅ TUR: Hver dag går Anette Hornfelt og Abbe seletur. Den hvite selen forteller at hunden er på jobb. (FOTO: Kyrre Lien / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En førerhund må oppfylle mange krav. Og langt ifra alle hunder er egnet til jobben. Men Abbe skal opp til eksamen på førerhundskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Norske førerhundskoler

* Norges Blindeforbunds Førerhundskole, Oslo

* Hundeskolen Veiviseren A/S, Vestby (eies av Norges Blindeforbund)

* Lions Førerhundskole, Oslo

– Søk stolpe ... Flink!

Hunden Abbe lystrer og får rosende ord og en godbit fra hundetrener Anette Hornfelts lomme. Å lede sin eier til stolpen ved lysregulerte fotgjengeroverganger er bare én av tingene den gulbrune hunden må mestre før den blir godkjent som førerhund.

Når Abbe uteksamineres fra førerhundskolen i april, venter viktige oppgaver hos den nye eieren.

Disiplin

Ei halvspist pølse på fortauet, en nysgjerrig hund, pinner som kan lekes med, og trafikk som dundrer forbi. Hverdagen er full av fristelser og potensielle forstyrrelser for Abbe og andre førerhunder. Men når de får på seg den hvite selen som viser at de er på jobb, står andre ting på agendaen. Å bli en god førerhund er imidlertid ikke gjort i en håndvending.

– Jeg vil påstå at vi er relativt tålmodige, smiler Hornfelt, som er én av tre hundetrenere ved Norges Blindeforbunds Førerhundskole.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De seks til åtte månedene hundene går på førerhundskolen, bor de hos trenerne. I løpet av denne tiden brukes dagene på utallige seleturer i by, skog og på landevei. Mye av tiden vies naturligvis også til lydighetstrening.

Før hundene begynner på skolen, bor de hos privatpersoner, såkalte fôrverter. Når de firbeinte blir omtrent halvannet år gamle, får de prøve seg på skolen. Hundene er avlet på egenskaper førerhunder bør ha, men testes før «utdanningen» for å se om de er egnet.

Les også: Advarer mot at smittsom hundekreft kan komme til Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egenskaper

Det er ikke få krav som stilles til førerhunder, og det er langt ifra alle hundene som består den avgjørende testen.

– En perfekt førerhund er samarbeidsvillig, lærevillig og vennlig. Den skal fungere i alle typer miljøer og ikke være stresset. Den skal være trafikksikker og mentalt stabil, forteller Hornfelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være sære ting som gjør at hunden ikke er egnet, for eksempel det å være veldig redd for statuer, sier kollegaen Hilde Strømsvold, også hun hundetrener.

Over 300 blinde og sterkt svaksynte har i dag hund gjennom Nav. På tur leder hunden eieren utenom hindringer, og den markerer fortauskanter og kan stoppe ved sideveier, slik at det blir lettere for eieren å orientere seg. Hunden finner også dører, trapper og stoler, og den kan plukke opp ting som har havnet på bakken, for eksempel en vott eller et nøkkelknippe.

Labrador retriever er den vanligste førerhundrasen, men også golden retrievere, schæfere og kongepudler blir brukt.

Les også: Øyeimplantat gir blinde synet tilbake

Mer trening

Når hundene er godkjent som førerhunder, kjøpes de av Nav, som formidler kontakt med brukerne, de nye hundeeiere. Men før hunden blir med noen hjem, er den synshemmede og hunden på et tre ukers samtreningskurs på førerhundskolen. Det er viktig å finne en god match mellom hund og eier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mye å lære, spesielt for den som ikke har hatt hund før. Og hunden er litt som et barn, den vil alltid teste grenser, forteller Hornfelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter kurset blir trenerne med hundene hjem til de nye eierne for å legge til rette for et varig vennskap og for å finne gode ruter i nærområdet. Jevnlig oppfølging skal hindre at hundene får dårlige vaner og glemmer sin gode dannelse.

Men det er også viktig at hundene får koble av på fritida. Også dette er noe de øver mye på, forteller hundetrenerne.

– Hunder er veldig glad i å jobbe, de synes det er kjempegøy. Men de trenger friheten også – å få leke og få utløp for energi. De har ikke bedt om et liv som førerhund, sier Hornfelt.

Les også: Slik kan blinde se film

Møtet med en førerhund

– Hvis du møter en førerhund med sele på, betyr det at den er på jobb. Da skal den ikke forstyrres, forteller førerhundtrener Anette Hornfelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du selv hund, bør du gi deg til kjenne, si at du har med hund og vise hensyn ved å holde den lengst mulig vekk fra førerhunden. Førerhundeieren vil med dette forstå hvorfor hunden eventuelt blir ukonsentrert, og han heller hun vil lettere komme seg forbi med egen hund.

Men for andre er det ingenting i veien for å ta kontakt med førerhundeieren.

– Du kan prate med eieren, det setter han eller hun gjerne pris på, sier Hornfelt.