Det smarteste du kan gjøre i kulda

FULL AV SENGEMIDD: Det er de færreste som er flinke nok til å rengjøre dyner og puter regelmessig. Men noen timer ute i kulde og snø kan gjøre jobben for deg. (Foto: Trine Jensen)
FULL AV SENGEMIDD: Det er de færreste som er flinke nok til å rengjøre dyner og puter regelmessig. Men noen timer ute i kulde og snø kan gjøre jobben for deg. (Foto: Trine Jensen)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor bør du kaste dyner og puter ut i snøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hersker ingen tvil om at en god natts søvn er viktig, og at både helse, humør, konsentrasjon og velvære betraktelig forbedres av noen kvalitetstimer i sengen.

Men det hjelper lite å investere i både dyr seng og lekkert og innbydende sengetøy om du slurver med rengjøringen av dyner og puter - som undersøkelser viser at de aller fleste gjør. For da deler du nemlig sengeplassen med både støvmidd, inntørket svette og andre ekle uhumsketer.

Å få vasket eller renset dyner og puter i vaskemaskinen kan være litt av et styr, og sikkert grunn nok til at mange utsetter jobben. Men hvorfor ikke få gjort unna denne rengjøringsjobben i en fei? For på vinteren kan du ifølge ekspertene la både snøen og kulda gjøre jobben for deg.

Kast dyner og puter ut i snøen

Er det under minus femten kuldegrader, kan du nemlig benytte anledningen til å bli kvitt midd i dyner, puter, madrasser og tepper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis du har symptomer som tett og rennende nese og allergisk reaksjoner fra øynene når du ligger i sengen din, så kan dette absolutt være reaksjon på midd, forklarer seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Rose Lyngra, til Klikk Bolig.

- Det er svært viktig å rengjøre både sengetøy, dyner og puter regelmessig. Skal du vaske, må det gjøres på minst 60 grader, men det er minst like effektivt å legge alt ut i snøen.

Smarte råd til rengjøring av dyner og puter.

FRYS REN PUTENE: Sleng hodeputene ut på verandaen når frosten biter. Det tar nemlig knekken på sengemidden. (Foto: Trine Jensen)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lyngra forklarer at kulda egner ser ypperlig til å ta knekken på midd og bakterier som lurer i dynen og putene dine.

- Bare pass på at du lar det ligge i minimum 8 timer, og at du banker både dyner og puter godt før du at det inn igjen.

La kulda gjøre jobben

Alle naturmaterialer som kan vaskes i maskinen kan også bli rene og bakteriefrie av å legges ut i sprengkulda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Om du har dyner som er litt for store til å vaske i maskinen, eller er redd for at puter skal miste fasongen eller få mindre volum i vask, kan du absolutt utnytte snøen og vinterværet og rengjøre disse utendørs, forklarer May Anita R. Berg i Mascot Høie AS til Klikk Bolig.

- Minusgrader er nemlig perfekt for litt smertefri rengjøring av både dyner og puter, men også tepper, saueskinnsfeller og også ullklær.

Så lenge det er så kaldt at graderstokken kryper nedenfor minus 10 grader, tar kulden knekken på både støvmidd, pelsbiller eller møll som alle skjuler seg i dyner og puter du sover i og på hver eneste natt.

- I tillegg kan den ta knekken på bakterier som lager vond lukt, forklarer Berg.

- Og dette på en måte som rengjør og renser helt uten bruk av kjemikalier.

Enkel løsning på sengemidd

Sengemidd - eller støvmidd som den også kalles - stortrives i det varme og ofte fuktige miljøet i sengen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse lever blant annet av døde hudceller og trives derfor i nærkontakt med menneskene.

Men heldigvis trenger du ikke kaste og kjøpe nytt for å løse problemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det eneste du må gjøre, er å bæredyner og tepper ut - og inn igjen, forklarer Lyngra.

- Bare pass på at du lar alt få ligge ute lenge nok.

TIPS: Om du kan, vil det lønne seg å la dyner og puter ligge ute i kulda så lenge som 8 timer. Og vil du ikke legge sengetøyet rett i snøen, går det fint an å pakke det inn i en pose før du legger det ut.

- Men dersom du gjør dette blir det desto viktigere at alt får stå ute lenge, forklarer Lyngra.

- For det du må være sikker på, er at kulden har fått nok tid til å trekke helt inn til midten av sekken.

Når du så tar tingene inn, lønner det seg å henge opp, slik at kulde og fukt fordamper raskt.

Puter inneholder støv, midd og sopp

Ifølge nettstedet Prevention er de fleste av oss slett ikke flinke nok til å regelmessig rengjøre dyner og puter. Og tenker kanskje ikke over hva som skjuler seg i tingene vi har over og under oss når vi sover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er helt normalt at man skiller ut så mye som 3-5 desiliter fuktighet og salter per natt, forklarer Berg.

- Det er derfor både dyner og spesielt puter har en tendens til å få flekker som kommer av at kroppsvæske og kremer trekker inn i tøyet mens man sover.

Berg forklarer at man svetter mye gjennom hodet - og at det er denne væskeutskillelsen som bidrar til at hodeputen etter hvert blir klumpete og misfarget med bruk.

- Fuktigheten og saltene binder fyllet i puta, som påvirker både hvordan puten ser ut og også hvordan den føles å hvile hodet på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Faktisk viser undersøkelser at opptil ti prosent av en gammel putes vekt er støv og støvmidd etter fem år - og hodeputen kan inneholde opptil 16 ulike soppsorter.

- Det er derfor vi anbefaler å vaske hodeputen minst 3-4 ganger i året, forklarer Berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når det gjelder dynen, kan man kanskje klare seg med halvparten av dette, men bør ta sikte på å rengjøre også denne minst en gang i halvåret om du vil holde midd og soppvekst under kontroll.

Invester i pute- og madrassbeskytter

Det som tar av for versteparten av fukt og skitt når det gjelder sengen sin er jo uten tvil sengetøyet. Som heldigvis de aller fleste av oss har vett og forstand til å bytte oftere enn man vasker dyner og puter.

- Én gang i uken er å anbefale når det gjelder vask av sengetøy, forklarer Siv Elizabeth Egger hos Ikea til Klikk Bolig.

- Og i alle fall ikke la det gå mer enn fjorten dager mellom hver gang du bytter på sengen om du ønsker å holde den ren og frisk.

Et smart innkjøp kan være å investere i en putebeskytter mellom puten og putetrekket, og madrassbeskytter mellom lakenet og sengen.

- Dette hever uten tvil hygienen i sengen din, forklarer Egger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og disse kan lett tas av og vaskes på 60 grader, skiftes noe sjeldnere enn pute- eller dynetrekket, og gjøre at du sparer både dyne og puter for unødvendig belastning når det gjelder fukt og skitt.

Ullpledd og gulvtepper kan også vaskes i snøen

Det er ikke bare dyner og puter som har godt av en tur ut i sprengkulda. Både pledd og gulvtepper kan også fint slenges ut i snøen for å gjøres rene på en måte som er både kjapp, effektiv og helt uten kjemikalier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjør du:

1. Legg teppet eller pelsen med busten ned i snøen.

2. Dunk godt, eller slå litt på det, og la det ligge en halvtimes tid.

TIPS: Vil du virkelig rense teppet i dybden, kan det lønne seg å tråkke eller hoppe litt på det.

- Denne rensemetoden er mest effektiv og minst skadelig på fibrene om snøen er ren og tørr, forklarer Stine Johansen hos møbelkjeden Living til Klikk Bolig.

- La også teppet avklimatisere seg ved å sette det i yttergangen noen timer før du legger det ut sprengkulda.

Les også:

Her er de eneste rengjøringsmidlene du trenger

Her finner du de feteste interiørbildene

Slik blir huset rent på 1-2-3

Derfor bør du rengjøre dobørsten