Nytt liv i gamle møbler

FORNYELSEN: Skal du stoppe gamle stoler på nytt, bør du ha originale materialer for hånden. Møbeltapetserer Nina Hurum bruker blant annet alfagress, ullvatt og akron. (FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om fjærene stikker ut av bestemors gamle stol, trenger du ikke å kaste den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Trekk om selv
* Møbeltapetsering krever tålmodighet og øvelse. Det kan være lurt å ta et kurs.


* Uerfaren? Begynn enkelt med stolseter eller med stoler uten stoff og stopping på armlenene.

Forarbeid

* Start med å ta av gammelt trekk. Ikke legg nytt trekk over gammelt trekk, da blir stoffet pløsete. Husk at dette kan ta tid. I en gammel sofa er det gjerne hundrevis av spiker.

Stopping

* Hvilken type stopping du skal velge, kommer an på hvor gammelt møbelet er. På møbler fra 1960-tallet og fremover var det vanlig med skumplast. Moderne skumgummi er dyrere og bedre enn den originale skumplasten, som blir hard og porøs med årene.

* På møbler med fjærer i setet strammes hjortebåndene under som holder fjærene under på plass. Til dette trenger du en hjortebåndstrammer, som er en liten «vektstang».

* Før stoppingen må du stramme og feste grønnstrie. Fjærene skal sys fast i strien. Om du ikke gjør det, kommer stoppingen til å bevege seg.

* Selve stopping består av flere lag. Først legger du et tynt lag med ullvatt, så et lag med alfagress. Det er viktig å få stopping godt ut i kantene, men pass på at den er samtidig jevn inn mot midten, slik at du unngår «pisserenner» i setet. Deretter legges fasongstrie på. Denne gjør at stoppingen holdes på plass og ikke forskyver seg. Strien heftes med seilgarn og en tung spiss nål. Etter dette passer man på å fylle opp kantene med stopping.

* Til overstopping kan man bruke syntetisk ull. Før i tiden var det vanlig å bruke hestehår som gir god spenst. Til slutt kan du legge et lag med dakron (kunststoff).

Trekk

* Trekket må legges trådrett på. Finn midten av både stoff og stol. Start heftingen i midten bak setet og jobb deg mot sidene. Etter å ha strammet foran tar du bakdelen en gang til for at det skal sitte. Til slutt klipper du til hjørnene.

Possement

* Possement er dekor på et møbel – som agraman (pyntebånd), pyntesnorer, pyntespiker, kjeder og frynser. Du kan for eksempel sy en bomullssnor inn i stoffet for å lage en dekorkant.

(Kilde: Møbeltapetserer og kursholder Eddie King)

Viktig verktøy

* Tang og stor syl – til å ta av trekket med

* Hjortebåndstrammer – til å stramme hjortebåndene med

* Heftenåler – til heftingen

* To store en krumnåler – én på 25 cm til å sy stoppingen, og én på 16 cm til å sy finish

* Magnethammer – kjekt med magnet på hammeren når det er hundrevis av småspiker på gang

* Stiftemaskin med luftkompressor – vanlig stiftemaskin er ikke kraftig nok

* Små krumme synåler – til blant annet possement

* Kraftig skreddersaks

(Kilde: Møbeltapetserer og kursholder Eddie King)

Dette gjør en møbeltapetserer

* En møbeltapetserer restaurerer og produserer stoppede møbler og annet interiør. Arbeidet er ofte spesialoppdrag og innebærer mye håndarbeid.

* På sofaer og stoler bygger en møbeltapetserer underlag av bæreduk og fjær, binder fjærene sammen og monterer på stoppmaterialer. Til slutt blir dette trukket med trekkmateriale i hud eller møbelstoff som skjæres til.

* Materialene som brukes, er ofte naturmaterialer som hestetagl, krøllhår, alfagress, jute og silke.

* Folkeuniversitetet og frittstående møbeltapetserere tilbyr ofte kurs i møbeltapetsering. Du betaler kursavgift og for materialer, og tar selv med det du vil ha trukket om.

– Folk vil ta vare på minner. De gjenbruker gamle møbler om de kan. Dessuten er gamle møbler ofte av høyere kvalitet enn nye, sier møbeltapetserer Nina Hurum.

Hovedsakelig setter hun i stand gamle ting, men av og til lager hun noe nytt også.

– Typiske oppdrag er å trekke om gamle spisestuemøbler eller lenestoler, men i det siste har det kommet inn en del barinteriør også. Utover dette overflatebehandler jeg trevirke med olje og voks og gjør mindre snekkerarbeider. Jeg syr også puter, sier Nina Hurum.

– Stopper jeg en stol og snører fjærene, skal det holde i nye femti år. Det holder for de fleste, smiler Nina.

Les også: Skandinavisk fargefest

Helgekurs

Rundt om i landet finnes det flere som tilbyr nybegynnerkurs i møbeltapetsering. Mala Wang-Naveen fikk et kurs i gave av mannen sin etter at hun reddet seks gamle spisestuestoler fra søppeldynga.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kurset varte en helg. Jeg tok med stolene til kurslokalet for å jobbe med dem der. Andre hadde med seg alt fra ørelappstoler til en slede de ville ha fikset. Jeg lærte å ta av gammelt trekk, behandle treet og stoppe med ny skumgummi. Faktisk sydde jeg pyntebånd også.

Kurset Mala Wang-Naveen fikk, var for nybegynnere, men likevel lærte hun såpass at hun har satt i gang egne prosjekter.

– Selv om jeg ennå ikke har fått alle stolene helt ferdig, har jeg kjøpt stoff til en sengegavl jeg planlegger å lage. Jeg lærte i alle fall hvordan man gjør ting grundig og nøye.

Les også: Løfter fram norsk design

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gammel kunnskap

Møbeltapetsering er lett å komme i gang med, men det kan være greit å starte med de enklere prosjektene.

– Det er veldig mye som kan gjøre hjemme, men selv om teknikken er grei, kreves det litt erfaring for at resultatet skal bli rett og stramt, sier Nina Hurum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før i tiden var det mer vanlig å reparere møbler selv. Denne kunnskapen har ikke nødvendigvis gått tapt.

– Det finnes nok fortsatt en del eldre damer som vet hvordan du stopper madrasser. Dette var husmorarbeid før i tiden da fjærmadrasser var vanlig, men det er ikke noe folk i dag gjør, sier Nina Hurum.

Les også: En etterbrenner gjør den gamle ovnen din mer effektiv

Lengre perspektiv

Eidi Ann Hansen er kampanjeansvarlig i Grønn Hverdag. Grønn Hverdag oppfordrer folk til å se muligheter i bruktmarkedet og ikke alltid kjøpe nytt.

– Jeg tror stadig flere ser sitt eget forbruk i et større sammenheng. I dag er det enkelt å kjøpe møbler av dårlig kvalitet for en overkommelig penge. Men mange ser etter mer varige ting, sier Eidi Ann Hansen.

– Folk trekker nok ofte i utgangspunktet om møbler for å ta vare på familieklenodier, men underveis lærer man at fortidens møbler ble laget for å vare i generasjoner.

Les også: Slik får du matt parkett til å skinne

Artikkelen fortsetter under annonsen

Personlig preg

Møbeltapetsering handler om å gi nytt liv til gamle møbler, uansett om det er snakk om å beholde et originalt uttrykk eller gjøre noe helt nytt.

– Nå er det ikke slik i denne bransjen at alt gammelt er bra, og alt nytt er dårlig. Folk trekker om nyere ting også, for eksempel 90-tallsmøbler fra IKEA, sier Nina Hurum.

– Fordelen med å trekke om, uansett hva det er, er at får du det som du vil.