Har du sikret varmtvannsberederen din?

Litt lekkasje fra varmtvannstanken kan ødelegge gulvet. Over lang tid kan det føre til fukt og råteskader i konstruksjonen. (Arkivfoto: Brynjulf Blix)
Litt lekkasje fra varmtvannstanken kan ødelegge gulvet. Over lang tid kan det føre til fukt og råteskader i konstruksjonen. (Arkivfoto: Brynjulf Blix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye regler krever sluk i rommet du plasserer varmtvannsberederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere kunne man installere beredere i alle rom i boligen uten å ha sluk eller lekkasjesikring. Dette regelverket er strammet inn, men er på langt nær strengt nok, ifølge Terje Brodahl i Varme & Bad Martinsen & Brodahl.

Skal du installere en ny varmtvannsbereder på kjøkkenet, eller i et skap i gangen, må du altså sikre deg mot lekkasje. Men dersom du bytter ut en eksisterende varmtvannsbereder stilles det ingen krav til lekkasjesikring.

Burde du bytte varmtvannsbereder? Bør ikke bli eldre enn 15-20 år

Sikrer bare badet

Når vi pusser opp baderommet er det strenge krav til membran for å forhindre lekkasje og fuktskader.

Regelverket rundt hvordan man må sikre varmtvannsberedere og hvitevarer tilknyttet vann ellers i boligen er imidlertid ikke like strenge, til tross for at det ble strammet inn for alle nye boliger sommeren 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstra problematisk er det om varmtvannsberederen er gjemt unna i et skap, noe den gjerne er for å gi plass til vaskemaskin og tørketrommel på baderommet.

– Berederne er skjult bak skapdører og ofte omringet av vaskemidler, plastposer og allslags rot. Derfor kan det ta lang tid før man oppdager en lekkasje. Da kan gulvet allerede være gjennomtrukket av vann. Noen ganger må det rives opp og skiftes, sier Brodahl i en pressemelding.

Ifølge tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) er varmtvannsberedere som går lekk skyld i rundt 1.200 vannskader hvert år. Disse tallene har ikke gått ned, til tross for at reglene er strammet inn og mange har fått installert lekkasjesikring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan tyde på at det er mange gamle benkeberedere i drift. Man skal være ekstra oppmerksom på beredere som er over 20 år gamle. De bør skiftes ut, og vi anbefaler boligsameier om å foreta årlige inspeksjoner av varmtvannsberedere, sier Torstein Bratgjerd, teknisk inspektør i If Skadeforsikring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke glem oppvaskmaskin og kjøleskap med isbitmaskin: Slik sikrer du dem.

Slik sikrer du deg

Det er flere måter å sikre seg mot lekkasje. Det aller smarteste du gjør, er å sørge for at varmtvannsberederen står i et rom med sluk og membran i gulv, slik at du slipper lekkasjeskader om den skulle gå lekk.

Vannstoppeventiler kan etterinstalleres av rørlegger. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com)Vannstoppeventiler kan etterinstalleres av rørlegger. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com)

I Sverige er det mer vanlig med både våtromsbelegg og sluk på kjøkkenet, spesielt i boligblokker.

Det hjelper også å holde et øye med berederen. Du kan også få installert en vannstoppeventil.

Du må få hjelp av en rørlegger, så de fleste får det gjort om de allikevel skal ha service på eller bytte varmtvannsberederen, men det er også fullt mulig å installere det på den varmtvannsberederen du har.

Ved en eventuell lekkasje kuttes da vanntilførselen av seg selv, og systemet fungerer dermed som en automatisk stoppekran. Selve stoppeventilen koster fra rundt 2.000 kroner. I tillegg må du betale for arbeid. Enkelte nye varmtvannsberedere kommer også med egen vannstopp, for eksempel Osos supersmart, som er utviklet i samarbeid med WaterGuard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjør det selv: Lekkasjeføler sender deg SMS om sensoren registrerer fukt ved varmtvannstanken. (Illustrasjonsfoto: Produsenten)Gjør det selv: Lekkasjeføler sender deg SMS om sensoren registrerer fukt ved varmtvannstanken. (Illustrasjonsfoto: Produsenten)

Det finnes også eksterne lekkasjevarslere du kan installere selv, og som ikke krever rørleggerhjelp.

Mover vannvarsler plugger du i en stikkontakt og legger en føler ut ved eller under varmtvannstanken, og så sender den deg SMS om den registrerer fukt. Den vil i motsetning til en stoppeventil ikke forhindre videre lekkasje, men den gir deg sjansen til å stoppe det selv.

Du kan også vurdere en løsning der du stenger av vannet helt når du forlater boligen. NRL Smartstopp er en automatisk stoppekran utviklet av Norges Rørleggerforening og If Skadeforsikring som gjør det like lett å stenge vannet som å slukke lyset. Med dette vil eventuelle vannskader begrense seg til det vannet som allerede er i rørene, om det skulle springe lekk.

Hvor mye koster varmtvannet ditt? Finn ut med vår smarte kalkulat