In-app-kjøp:Tolvåring brukte 27.500 på to mobilspill

Tolvåring brukte 27.500 på to mobilspill
Tolvåring brukte 27.500 på to mobilspill
Artikkelen fortsetter under annonsen

Plutselig var ikke spillene billige lenger - slik unngår du app-fella.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik unngår du kjøpefella
Mobile innholdstjenester, som ringetoner, chat eller avstemninger, kjøpes med telefonen og betales over telefonregningen.

Kjøp av apper og kjøp i apper, derimot, betales med bankkort.

In-App Purchases, eller «Kjøp i program», betyr kjøp av virtuelle produkter inne i ulike spill og applikasjoner. I noen spill kreves «kjøp i program» for å komme videre til neste nivå i spillet. For å forhindre at barna kjøper mer, bør du endre passordet knyttet opp til kontoen din og holde dette hemmelig:

På en iPod, iPhone eller iPad:

1. Trykk på Innstillinger (Settings) 2. Trykk på Generelt (General) 3. Trykk på Restriksjoner (Restrictions) 4. Tast inn din sikkerhetskode. Hvis du ikke tidligere har vært inne på Restriksjoner, vil du få opp valget Aktiver restriksjoner. Trykk på Aktiver restriksjoner og fyll deretter inn en selvvalgt kode to ganger. 5. Rull ned til Kjøp i program (In-App Purchases) 6. Deaktiver muligheten ved å fjerne det blå 1-tallet

På mobiler/nettbrett med Android

Hvis har Android Market 3.1 eller nyere, kan du angi en personlig kode for å forhindre utilsiktede kjøp. (Riktig versjon finner du under Oppdatering av Google Play).

Slik angir du en personlig kode for kjøp:

1. Åpne Android Market/Google Play 2. Trykk på Meny og deretter på Innstillinger 3. Trykk på Angi eller endre personlig kode 4. Skriv inn en personlig kode 5. Skriv inn den personlige koden på nytt for å bekrefte 6. Merk av i ruten for Bruk personlig kode for kjøp.

Når du forsøker å kjøpe en app eller foreta et kjøp i en app, blir du nå bedt om å oppgi den personlige koden for å fullføre kjøpet.

Kilde: Forbrukerrådet

Smartmobiler og nettbrett har i stor grad gjort at dataspill har gått fra å være kostbare julepresang-ønsker til apper som bare lastes ned for noen tiere eller gratis. Eller, ikke helt gratis?

- Vi fikk en henvendelse om en sønn på 12 år som hadde kjøpt virtuelle produkter for 27.500 kroner i spillene Heyday og Fifa 13, forteller Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

I 2012 hadde Forbrukerrrådet hele 1745 henvendelser om innholdstjenester. Ofte er det sms-tjenester eller spåkone-telefoner det handler om. Men endel av klagene gjelder fenomenet "in-app-kjøp", eller "kjøp i program", som i tilfellet nevnt over.

Ett klikk, masse penger

Kanskje er selve spillet gutten ville ha fra Appstore gratis, men når han er i gang med å spille, lokkes det fort med virtuelle produkter som kan kjøpes.

Det kan være "godteri", "spillpenger" eller "våpen" og andre ting som for eksempel får deg videre til neste nivå i spillet. I mange tilfeller kreves bare ett klikk for å godkjenne et kjøp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pengene som de virtuelle produktene koster, er ikke fiktive. De er svært ekte, og om du ikke passer på, blir de trukket fra din bankkonto før du vet ordet av det.

Skjult bak gratis-lappen

- Appene er ofte knyttet opp mot foreldrenes konto via Itunes. Regningene synes ikke alltid med en gang, og det kan ta dager før du finner ut hva som engetlig har skjedd, sier Siobhan Freegard, gründer av Netmums, til den engelske avisen The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke så rart det dukker opp "kjøp i program" i spill for barn, som ofte er billige eller gratis - selskapene lager spillene først og fremst for å tjene penger. Analyseselskapet Gartner anslår at inntektene fra kjøp i program vil utgjøre 41 prosent av inntekene i app-butikkene i 2013, mot bare 10 prosent i 2012.

- Kjøp i program ligger ofte skjult bak gratis-prislappen. Det er vanlig å tilby en begrenset mengde spilling, for så å ta betalt for fortsatt bruk, andre spillområder eller oppgraderinger. I noen spill blir du avbrutt til stadighet med tilbud om å kjøpe mer, sier Spencer Whitman hos app-spesialistene Appcertain til the Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

in-app-kjøp

SLIK FÅR DU KONTROLL PÅ DIN IPHONE: Gå til Generelt under Innstillinger og til Restriksjoner. Der vil du finne innstillingen for Kjøp i Program. Kutt ned tiden for Krev passsord til for eksempel ett minutt, eller slå Kjøp i program helt av © skjermdump

Åpent kvarter

The Guardian omtaler også en pappa med en dyrekjøpt erfaring. Chris Brown hadde kjøpt spillet "Smurfs Village" til sin seks år gamle sønn.

Et par dager seinere oppdaget Brown at bankkontoen det var trukket 160 pund i Apple-transaksjoner.

- Jeg trodde først noen hadde hacket seg inn på kontoen min, men så jeg på Apple-kontoen at det var kjøpt Smurf Village-credits for 160 pund, sier Brown til The Guardian.

Sønnen hadde benyttet det kvarteret etter innlogging hvor det kan gjøres flere kjøp - dette er standardinnstillingen i Appstore.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innstillingen du må fikse

Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Man kan selv stille inn tidsrommet det er åpent for kjøp i App Store. Standardinnstillingen er et kvarter. Et tips er å stille "vinduet" kortere", skriver Sigmund Clementz i Foreldre og Barns Facebook-post om emnet.

Med andre ord, du kan sette innstillingen til ett minutt. Du kan også skru "kjøp i program" helt av.

- Sikre deg på forhånd

Men hva med gutten som kjøpte spill for nesten 30.000 kroner? Når det baller på seg, handler det nok ofte om foreldre som har gitt ungene fri tilgang til egne telefoner eller ipaden, tror Martin Skaug Halsos.

- Men er det noen som helst mulighet til å vinne fram i en sånn sak, og hva anbefaler dere at man gjør?

- Hvis kortet har vært brukt av en mindreårig, kan du prøve saken for Finansklagenemnda. Vi vet om tilfeller der regninger har blitt redusert eller slettet, sier Skaug Halsos.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DNB forteller at banken ikke får veldig mange henvendelser om slike saker. Hun tror det skyldes at foreldrene skjønner at de selv har gjort en tabbe ved å la kontoen være tilgjengelig for barna.

Foruten Finansklagenemnda kan du henvende deg til butikken der appen eller spillet ble kjøpt, som Appstore. Men det er naivt å tro at du vil vinne fram med en slik sak, vedgår Halsos. Hans beste råd er derfor enkelt:

- Sikre deg på forhånd!

Les flere saker fra Klikk.no:

Dette kjennetegner spesielt intelligente barn

Slik spiser hele familien for 100 kroner i uka

Stor test av potetgull

Tina ble gravid etter one-night-stand