Hva koster det egentlig å sløse med strømmen?

Hva koster det egentlig å sløse med strømmen?
Hva koster det egentlig å sløse med strømmen?
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bråfyring eller jevn lunk? Det er spørsmålet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I kuldeperioder er det en selvfølge at vi trenger mer oppvarming, men kanskje ikke hele døgnet. Er det lurt å senke varmen mye når man ikke er hjemme på dagtid, og så sette alt på fullt når man kommer hjem? Eller er det bedre å holde en jevnere temperatur hele dagen?

Det er skrevet mye om hvordan man kan spare strøm. Det finnes tabeller over alle mulige husholdningsapparater, fra mobilladere til komfyrer og varmtvannsberedere. Disse bruker fra et par watt til flere tusen og brukes i sterkt varierende antall timer i løpet av et år.

Legger man sammen tallene i tabellene får man en oversikt over forbruket og hva det koster i året. Det er interessant lesing, men er jo bare eksempler. Det krever en god del arbeide å regne ut eget forbruk. Du må i utgangspunktet finne ut strømforbruket på hver eneste gjenstand som er koblet til strømnettet, og så finne hvor mange timer de står på i løpet av året. Det krever et bokholderi som de færreste av oss klarer å mobilisere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Denne kan gi deg lavere strømregning

Hva om vi tenker mer kortsiktig?

Selv om man klarte å lage den store oversikten, så krever endring i bruksmønsteret at man handler konkret i aktuelle situasjoner. Hva slags strømbruk betyr mye og hva betyr svært lite? Har man byttet ut glødepærene med sparepærer og LED er det langt mindre å spare på å slå av lyset enn tidligere.

Har man en 11 watts lyskilde i gangen, bruker den litt over ett øre i strøm når den står på en time. Den kan stå på en time hver dag hele året og det koster deg under en femmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en enebolig med 30 stk 20W spotter, 12 sparepærer og 10 forskjellige pærer til ymse belysning på tilsammen 250W koster det litt over en krone i timen å ha på fullt lys over alt. Det blir altså litt over 7 kroner hvis alt står på i seks timer i løpet av et døgn.

Tidligere fikk man også varmeutbytte av lyset, slik at man kunne bruke litt mindre strøm til oppvarming. Det er det i praksis slutt på nå, og man kan regne med at lys er lys og varme er varme når det gjelder strømforbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De vanligste strømblemmene

De store strømslukerne

Snakker vi elektrisk oppvarming er vi straks over i andre størrelser. Her er det langt flere watt som teller, og på kalde dager er det ikke urealistisk å bruke flere tusen watt i mange timer.

Tusen watt i en time er likevel ikke mer enn at dette er standard måleenhet, strømprisen oppgis i kilowatt per time, og den ligger for tiden i snitt rundt 1 krone og 20 øre inkludert nettleie.

Altså koster det deg bare en femmer å ha en 1000 watts ovn stående på i fire timer. Trenger du flere ovner for å få opp temperaturen blir det likevel ikke de store summene.

Er det minus 20 ute og du skal på kino eller i et annet ærend er det ikke mye å spare på å slå av varmen i tre timer, for så å komme hjem til kaldt hus og sette på ovnene på fullt i nye tre timer.

Det som derimot koster er når du legger sammen basisoppvarmingen, som du gjerne har på fra oktober til mai, med varmtvann, som står på hele året. Da snakker vi om tusenvis av kroner, avhengig av boligens størrelse, isolasjon og konstruksjon.

Les også: Folk flest øker ikke energiforbruket sitt

Skal du redusere strømforbruket må du investere i bedre isolasjon, nye vinduer og installere varmepumpe. Økonomien i dette er en helt annen historie, som vi kan ta opp en annen gang.