Hvor lenge er kroppen ung?

Fra 25-års alderen begynner hjernen å svikte

UUNNGÅELIG: Kroppen skal og må eldes fysisk, men man kan holde seg ung til sinns ved å passe på seg selv. © Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.
UUNNGÅELIG: Kroppen skal og må eldes fysisk, men man kan holde seg ung til sinns ved å passe på seg selv. © Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

Aldringstegnene tilhører ikke bare den fysiske delen av kroppen.

Derfor eldes vi
 • Aldring kan defineres som funksjonstap av kroppens vev og organer med årene. Aldringsprosessen omfatter alle kroppens celler og vev, men skjer ikke med lik hastighet i alle vev.
 • For en rekke sykdommer er alder viktigste risikofaktor. Eksempler er kreft, hjerte-karsykdommer, nevrodegenerative lidelser, artrose og osteoporose.
 • Aldringsprosessen synes å være en uavvendelig del av livet.
 • Sammenliknet med den ufattelig kompliserte utviklingen av organismen fra en befruktet eggcelle, burde det være enkelt å lage mekanismer som sikret fullt vedlikehold av alle kroppens vev og organer slik at vi holdt oss tilnærmet evig unge.
 • Så hvorfor eldes vi likevel? Det er to ulike typer svar på spørsmålet. Den ene prøver å gi svar ut fra evolusjonære betraktninger. Den andre prøver å finne de nærliggende fysiologiske, biokjemiske eller genetiske mekanismene som frembringer fenomenet.

Les mer her.

Når er man eldre? Her er det ikke noen entydig definisjon, men det er vanlig å snakke om eldre når man er i 60-65-års alder. "De aller eldste" er også et begrep som blir brukt, og det omfatter mennesker over 80 år.

Dette skriver Jan H. Rosenvinge og Claudia Rodriguez-Aranda i kapittelet "Eldrepsykologi" fra boken "Psykologi i praksis", som Frode Svartdal, professor i psykologi, står bak.

Mange frykter alderdommen, og når man begynner å se synlige tegn på den som rynker, hengehud og grått hår, får man en tydelig bekreftelse på at alderen begynner å sette sine spor.

Men det er slett ikke bare den fysiske delen av kroppen som etter hvert får kjenne alderen tynge.

Også psyken blir eldre.

Gammel og vis?

Frode Svartdal, professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, forteller at en studie viser at man ser en jevn nedgang i kognitive funksjoner, som hukommelse, resonnering, visualisering og responshastighet allerede fra 25 års alder og utover til 60- årene.

- Vi må anta at reduksjonen fortsetter. Ganske ekkelt å tenke på når man selv er i den gale enden av skalaen, sier Svartdal til Kvinneguiden.

Han mener samtidig at det kan være litt vanskelig å tolke slike data.

- For det første er det gjennomsnittsdata, slik at et gitt individ på 60 år godt kan være "ung i sinn og skinn", mens en annen på 35 godt kan fungere som en gjennomsnittlig 60-åring. For det andre er kognitive funksjoner sterkt avhengig av hjernen, slik at naturlig aldring av hjernen, samt aldersrelaterte lidelser i hjernen, spiller inn, forklarer professoren.

Han opplyser også om at kosthold og livsførsel er relevant siden hjernen krever god blodtilførsel, og at usunn livsstil vil kunne ha negative konsekvenser.

- Og så er det metodiske problemer involvert: Vi kan oppfatte eldres kognitive funksjon som redusert, men kanskje det egentlig bare handler om at personen ser og/eller hører dårlig. Også motorikk blir langsommere med årene, noe som er lett å forveksle med redusert kognitiv funksjon, også av personen selv, sier professoren videre.

Svartdal mener likevel at det er ganske åpenbart at økende alder ikke akkurat øker mottakelighet for ny informasjon.

Samtidig understreker han at det ikke er sikkert at dette et uttrykk for redusert "evne". Det kan for eksempel tenkes at eldre mennesker er selektive rundt hva som bør læres. For eksempel appellerer spill til ungdom, men kanskje ikke til eldre.

- Jeg vil ellers gjenta dette med gjennomsnittsdata: Selv om en gruppe er slik eller slik, vil individuell variasjon gjøre at konklusjonen må nyanseres når man snakker om enkeltindivider, sier han.

Hjernens utvikling

En påstand som eksisterer i dag, er at hjernen ikke er helt ferdigutviklet før ved 25-års alder.

Kristine Walhovd er professor ved Psykologisk Institutt på Universitetet i Oslo og jobber i forskningsrguppen for livsløpsendringer i hjerne og kognisjon.

Hun mener at denne påstanden kommer an på hvilke systemer man snakker om.

- Hjernen er i forandring gjennom hele livet, og i en periode i voksen alder kan det være at både positive og negative endringer i hjernen finner sted samtidig, sier Walhovd til Kvinneguiden og forklarer:

- Vi ser bedringer i en del mentale evner godt opp i tenårene og utover det også. Mens noen evner, som noen typer hurtig visuell oppmerksomhet, kan synes å nå toppen raskt etter tenårene, vil vokabular og kunnskap om verden gjerne kunne utvikles positivt langt oppover i voksen alder, sier hun.

En annen påstand om at den kognitive modningen er på sitt beste rundt 40-50-årsalder, mener Walhovd at også blir feil.

- For å være ærlig, synes jeg ikke man kan si det. Det kommer som sagt an på hvilke evner man snakker om. For eksempel vil reaksjonstid i snitt være bedre hos enn en 25-åring enn en 50-åring, mens vokabular gjerne kan være bedre hos 50-åringer, sier hun.

Tilegning av ny kunnskap

Enten man er fysisk ung eller eldre, har man en livslang evne til å formes og å lære, forklarer Walhovd.

- Men enkelte ferdigheter, som språk, vil være lettere å lære seg som ung, og gjerne før puberteten også. Det betyr dog ikke at man ikke kan lære et andre- og tredje-språk også i voksen alder, sier hun mens hun understreker:

- Selv om læringsevnen gjerne kan være bedre hos unge enn eldre, vil man med årene ha med seg mer kunnskap å hekte ny kunnskap på, samt strategier for læring, og dette kan hjelpe på læringen senere i livet.

Professor Svartdal mener at kriterier som motivasjon er viktig for at man skal lære på best mulig måte:

- I det ligger også at det man lærer oppfattes som interessant og relevant, at det man lærer knyttes til det man kan fra før. Læring krever også gjentatt øvelse. Og så spørs det jo hva man skal lære. Viktigheten av ulike betingelser vil variere avhengig av hva man lærer, sier han.

Også professor Walhovd mener at det kommer an på hva man skal lære seg:

- Men interesse, entusiasme, tid og ro er essensielt for meg. Mulighet for repetisjon/øvelse eller anvendelse av ny ferdighet/kunnskap vil ofte også være et kriterium, sier hun.

Ung til sinns

Til tross for at den kognitive delen kan gå nedover etter fylte 25 år, ligger det mye sant i uttrykket "ung til sinns" , skal vi tro ekspertene.

Men for å holde seg mentalt ung, krever det at man passer på kroppen sin.

- Man bør holde seg mentalt, og gjerne også fysisk, aktiv. Det er en del funn nå som tyder på at det kan bidra til å hjelpe til å opprettholde god kognitiv funksjon i eldre år, sier Walhovd.

- Vil mye kunnskap gjøre at man oppfattes som eldre enn man er, tror du?

- Det er utvilsomt slik at eldre folk i snitt har mer erfaring enn yngre, men jeg tror ikke jeg selv bruker det som noen indikator for å bedømme alder, sier Walhovd.

- I alle fall vil mye kunnskap gjøre at en oppfattes som intelligent og oppegående, sier Svartdal videre.

Aldring i hjernen

Amerikanske Dr. Daniel Amen er psykiater og selvhjelpsrådgiver.

Han har gitt ut titalls bøker med metoder for å holde hjernen frisk - nå sist "Use Your Brain To Change Your Age".

Han har flere tips til hvordan man kan holde seg ung til sinns.

Her er Amens tips:

Dette kan gjøre hjernen din eldre:

 • Overvekt
 • Hjerneskader
 • Giftstoffer (alkohol, nikotin, narkotika, avgasser etc.)
 • Høyt blodtrykk
 • Diabetes
 • Søvnapné (åndedrettsstopp)
 • Lavt testosteron
 • Kronisk stress
 • Depresjon og negativ tankegang
 • Mye koffein og sukker

Dette kan bremse hjernens aldringsprosess:

 • Fysisk og psykisk trening (gjøre regelmessige øvelser)
 • Riktig kosthold
 • Positiv og sunn tankegang
 • Kosttilskudd som multivitamin, fiskeolje og vitamin D

(Kilde: Amenclinics.com)

Les også:

Så gammel er du

Slik holder du underlivet ungt

Så enkelt slipper du unna maset

Kognitiv utvikling

 • Handler om tankeutviklingen. Vi kan også bruke begrepet intellektuell utvikling.
 • Barn utvikler seg i et gjensidig samspill med arv og modning på den ene siden, og miljø og læring på den andre siden.
 • Når et barn er nyfødt er det veldig mottagelig for sanseinntrykk. Det greier å forstå det som er konkret og som det ser, smaker eller lukter.
 • Den responsen barna får fra omgivelsene er viktig for hva de forstår. Etter hvert som barna har gjort seg noen erfaringer, skjønner de mer hva som skal til for å få det de ønsker tilbake fra omgivelsene.
 • Kognitiv psykologi hevder at mennesker utvikler seg i stadier. Hvert stadie er forskjellig fra de andre, og barna har etter hvert som de utvikler seg, ulike forutsetninger for å forstå verden rundt seg.
 • Barn trenger opplevelser, og gjennom nye erfaringer blir barna utfordret til å tenke nytt, og på den måten lærer de.

(Kilde: Ndla.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:29 – Hvis barnet mitt spør: «Det går vel bra, pappa?». Hva skal jeg svare da?18:07 Firedobbelt norsk på åpningsetappen i Ski Tour 202017:19 Kvinne i 90-årene fraranet veske i Fredrikstad16:49 Uvær skaper mer kaos i Storbritannia – minst to døde16:29 Stor snøskredfare i Voss og Hardanger15:31 Mexico i opprør: Ingrid (25) brutalt drept og flådd15:27 Solberg: – Vi må ha svar på bredden av sikkerhetsutfordringer14:43 – La ikke barnet ditt leke på et lekeland uten tilsyn, råder brannforsker14:31 Hareide har fått rådgiver14:22 Johaug vant suverent og sikret trippelt norsk: – Beste skøyteløpet i karrieren14:18 Pompeo insisterer på at USA ikke har trukket seg tilbake fra verden13:39 Erna Solberg kan være inhabil i Krekar-saken13:21 Åtte Sport Norge-butikker legges ned13:20 Frp og FNB har anmeldt Lan Marie Berg og Raymond Johansen12:28 Frihetsberøvelse av 14-åring opp i Drammen tingrett12:17 Kinas utenriksminister: – Skal vinne krigen mot viruset11:23 Skiskyting: Jevgenij Ustjugov diskvalifisert for doping, Norge med bronse i OL-stafetten 201411:15 Nytt virus har krevd sitt første dødsoffer i Europa11:14 DSB: Innvandrere er mer utsatte for brann10:50 – Tror Nav for alvor at denne tilværelsen er noe jeg har ønsket meg?10:27 Stoltenberg: – Vesten er ikke på villspor10:07 NVE sender ut isvarsel09:54 Mann dømt til over to års fengsel for overgrep mot barn09:30 Dømte nazistene i Nürnberg – nå er han kritisk til Norge09:05 – Trump føler seg sterkere etter riksrettssaken08:40 Tre personer sjekket for røykskader i Oslo grunnet godt stekt pizza07:58 Hardt ut mot sentralbanksjefen: – Oppskrift på økonomisk ragnarok07:50 14 dagers karantene for alle som kommer tilbake til Beijing07:49 Politiet aksjonerte mot sexklubb i Vestfold06:28 Datatilsynet: Kirken må innhente tillatelse til å filme06:24 Kina og Vatikanstaten i sjeldent møte06:01 Dette skjer i dag05:37 Svensk overgrepsdømt lege fikk lisens i Norge05:32 New Yorks ordfører støtter Bernie Sanders i presidentkampen05:30 Dette skjedde i natt05:28 USA evakuerer 380 virusfaste cruisepassasjerer04:27 40 drept i flere angrep i Mali03:53 Den spanske ligapresidenten glad for City-straff03:24 Høyre lover økte inntektsgrenser for fri rettshjelp03:13 Én drept og flere skadd i skyting i Berlin03:12 Utested i Mandal ble evakuert etter gasslukt02:55 Spanske bønder med rullende protest mot lave priser02:09 Kina melder om 143 nye virusdødsfall01:49 USA øker tollen på Airbus-fly01:32 Fire evakuert og en til sykehus etter brann i Porsgrunn01:24 Lorentzen langt bak på 500 meter i skøyte-VM00:55 Folketallet i Egypt over 100 millioner tross tiltak for å begrense folkeveksten00:22 Fish vant VM-gull med verdensrekord på 10.000 meter00:01 Mann anker voldtektsdom i Larvik23:51 Bil kjørte inn i hus i Sauda23:28 Fire norske til slopestylefinale i Canada23:21 Kraftig omdiskutert VAR-annullering da Wolves måtte nøye seg med 0-0 mot Leicester22:57 Ruud til semifinale i Argentina Open, møter useedet argentiner22:36 Aktor: Weinstein misbrukte sin makt22:32 Haaland scoret igjen da Dortmund lekte seg mot Frankfurt22:20 Mann tiltalt for mishandling av kone og fem barn22:13 To vogntog involvert i trafikkulykke på E6 i Salten22:00 Fredrik Oldrup Jensen til Vålerenga21:52 Mann dømt for minst 100 voldtekter av niese21:16 VG: Tom Hagen betalte 1,3 millioner euro til antatte kidnappere20:51 Hareide fortsatt uten politisk rådgiver20:51 Saken mot Michael Flynn skal granskes20:11 Virusutbruddet i Kina rammer norsk sjømateksport20:00 Nigerianske gutter lurt til å tro at de skulle prøvespille i Norge19:36 Uefa straffer Manchester City for økonomisk juks, utestengt fra europacupene i to år19:34 Grønt lys for utbygging av Tromsø lufthavn19:22 Putin begeistret: – Vil bygger femten nye oljebyer19:05 Drapssiktet mann utlevert fra Sverige til Norge18:58 NRK-profil hardt ut mot Avinor:– Jeg er så j*** drittlei18:58 Politiet advarer: Ingen innser at toåringen kjemper for livet18:26 «Polstret» Klæbo: – Ikke noe alternativ til skinne18:17 Svær sædcelleskulptur skaper strid i Stange18:15 Solskjær fikk kritiske spørsmål om bruk av voldtektstiltalt spiller i Molde17:34 Solberg: – Folk søker fortsatt mot Vesten17:25 Solskjær tror hvilen vil gi bedre fotball17:20 Trump hevder han kan gripe inn i straffesaker17:09 Greta Thunberg er lei av tomme ord16:56 Kina slår tilbake mot E-tjenestens spionasjepåstander16:49 Endelig satt den for Olsbu Røiseland: – Dette har jeg jobbet for i mange år16:45 Stjal solcellepanel – fyrlykt i Finnmark gikk i svart16:37 75 personer testet for coronaviruset i Norge16:32 Unnlot å nevne at «politiker» var naziforbryter: – Man blir målløs16:15 Forlenget varetekt for de tre siktede i Prinsdal-drapet15:35 Olsbu Røiseland tok VM-gull, lagvenninnene kollapset på stående15:30 Vinterferiestart med fare for flom og skred15:10 Mann funnet i sjøen - fløyet til sykehus14:53 Tolv pågrepet i aksjon mot høyreekstrem gruppe i Tyskland14:52 Kilde vant – overtok ledelsen i verdenscupen14:33 – Dette viruset kan ta livet av hvem som helst14:05 140.000 drevet på flukt i Syria de siste tre dagene14:02 Den nye fiskeriministeren fikk 120.000 i ordfører-etterlønn mens han var statssekretær14:02 Nordtveit varsler landslagsfarvel13:58 Mann dømt for voldtekt og menneskehandel13:27 Forskere har oppdaget et hittil ukjent «spøkelses-folkeslag»13:20 Sesongen over for Stina Nilsson13:04 Klopp friskmeldte Liverpool-profiler12:40 Værgudene stoppet skiflyging12:38 Coca-Cola-sjefen i Norge slutter12:29 Stort influensautbrudd på skole i Trondheim12:24 Nyfødt baby reddet fra båt utenfor Kanariøyene
Siste nytt
18:29Helse og livsstil– Hvis barnet mitt spør: «Det går vel bra, pappa?». Hva skal jeg svare da?18:07SportFiredobbelt norsk på åpningsetappen i Ski Tour 202017:19NorgeKvinne i 90-årene fraranet veske i Fredrikstad16:49VerdenUvær skaper mer kaos i Storbritannia – minst to døde16:29NorgeStor snøskredfare i Voss og Hardanger15:31VerdenMexico i opprør: Ingrid (25) brutalt drept og flådd15:27NorgeSolberg: – Vi må ha svar på bredden av sikkerhetsutfordringer14:43Helse og livsstil– La ikke barnet ditt leke på et lekeland uten tilsyn, råder brannforsker14:31PolitikkHareide har fått rådgiver14:22SportJohaug vant suverent og sikret trippelt norsk: – Beste skøyteløpet i karrieren14:18VerdenPompeo insisterer på at USA ikke har trukket seg tilbake fra verden13:39NorgeErna Solberg kan være inhabil i Krekar-saken13:21PengerÅtte Sport Norge-butikker legges ned13:20NorgeFrp og FNB har anmeldt Lan Marie Berg og Raymond Johansen12:28NorgeFrihetsberøvelse av 14-åring opp i Drammen tingrett12:17VerdenKinas utenriksminister: – Skal vinne krigen mot viruset11:23SportSkiskyting: Jevgenij Ustjugov diskvalifisert for doping, Norge med bronse i OL-stafetten 201411:15VerdenNytt virus har krevd sitt første dødsoffer i Europa11:14NorgeDSB: Innvandrere er mer utsatte for brann10:50Helse og livsstil– Tror Nav for alvor at denne tilværelsen er noe jeg har ønsket meg?10:27VerdenStoltenberg: – Vesten er ikke på villspor10:07NorgeNVE sender ut isvarsel09:54NorgeMann dømt til over to års fengsel for overgrep mot barn09:30VerdenDømte nazistene i Nürnberg – nå er han kritisk til Norge09:05Verden– Trump føler seg sterkere etter riksrettssaken08:40NorgeTre personer sjekket for røykskader i Oslo grunnet godt stekt pizza07:58PengerHardt ut mot sentralbanksjefen: – Oppskrift på økonomisk ragnarok07:50Verden14 dagers karantene for alle som kommer tilbake til Beijing07:49NorgePolitiet aksjonerte mot sexklubb i Vestfold06:28NorgeDatatilsynet: Kirken må innhente tillatelse til å filme06:24VerdenKina og Vatikanstaten i sjeldent møte06:01NorgeDette skjer i dag05:37NorgeSvensk overgrepsdømt lege fikk lisens i Norge05:32VerdenNew Yorks ordfører støtter Bernie Sanders i presidentkampen05:30NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenUSA evakuerer 380 virusfaste cruisepassasjerer04:27Verden40 drept i flere angrep i Mali03:53SportDen spanske ligapresidenten glad for City-straff03:24NorgeHøyre lover økte inntektsgrenser for fri rettshjelp03:13VerdenÉn drept og flere skadd i skyting i Berlin03:12NorgeUtested i Mandal ble evakuert etter gasslukt02:55VerdenSpanske bønder med rullende protest mot lave priser02:09VerdenKina melder om 143 nye virusdødsfall01:49VerdenUSA øker tollen på Airbus-fly01:32NorgeFire evakuert og en til sykehus etter brann i Porsgrunn01:24SportLorentzen langt bak på 500 meter i skøyte-VM00:55VerdenFolketallet i Egypt over 100 millioner tross tiltak for å begrense folkeveksten00:22SportFish vant VM-gull med verdensrekord på 10.000 meter00:01NorgeMann anker voldtektsdom i Larvik23:51NorgeBil kjørte inn i hus i Sauda23:28SportFire norske til slopestylefinale i Canada23:21SportKraftig omdiskutert VAR-annullering da Wolves måtte nøye seg med 0-0 mot Leicester22:57SportRuud til semifinale i Argentina Open, møter useedet argentiner22:36VerdenAktor: Weinstein misbrukte sin makt22:32SportHaaland scoret igjen da Dortmund lekte seg mot Frankfurt22:20NorgeMann tiltalt for mishandling av kone og fem barn22:13NorgeTo vogntog involvert i trafikkulykke på E6 i Salten22:00SportFredrik Oldrup Jensen til Vålerenga21:52NorgeMann dømt for minst 100 voldtekter av niese21:16NorgeVG: Tom Hagen betalte 1,3 millioner euro til antatte kidnappere20:51NorgeHareide fortsatt uten politisk rådgiver20:51PolitikkSaken mot Michael Flynn skal granskes20:11PengerVirusutbruddet i Kina rammer norsk sjømateksport20:00NorgeNigerianske gutter lurt til å tro at de skulle prøvespille i Norge19:36SportUefa straffer Manchester City for økonomisk juks, utestengt fra europacupene i to år19:34NorgeGrønt lys for utbygging av Tromsø lufthavn19:22MakroøkonomiPutin begeistret: – Vil bygger femten nye oljebyer19:05NorgeDrapssiktet mann utlevert fra Sverige til Norge18:58ReiseNRK-profil hardt ut mot Avinor:– Jeg er så j*** drittlei18:58VerdenPolitiet advarer: Ingen innser at toåringen kjemper for livet18:26Sport«Polstret» Klæbo: – Ikke noe alternativ til skinne18:17NorgeSvær sædcelleskulptur skaper strid i Stange18:15SportSolskjær fikk kritiske spørsmål om bruk av voldtektstiltalt spiller i Molde17:34NorgeSolberg: – Folk søker fortsatt mot Vesten17:25SportSolskjær tror hvilen vil gi bedre fotball17:20VerdenTrump hevder han kan gripe inn i straffesaker17:09VerdenGreta Thunberg er lei av tomme ord16:56NorgeKina slår tilbake mot E-tjenestens spionasjepåstander16:49NorgeEndelig satt den for Olsbu Røiseland: – Dette har jeg jobbet for i mange år16:45NorgeStjal solcellepanel – fyrlykt i Finnmark gikk i svart16:37Norge75 personer testet for coronaviruset i Norge16:32KulturUnnlot å nevne at «politiker» var naziforbryter: – Man blir målløs16:15NorgeForlenget varetekt for de tre siktede i Prinsdal-drapet15:35SportOlsbu Røiseland tok VM-gull, lagvenninnene kollapset på stående15:30NorgeVinterferiestart med fare for flom og skred15:10NorgeMann funnet i sjøen - fløyet til sykehus14:53VerdenTolv pågrepet i aksjon mot høyreekstrem gruppe i Tyskland14:52SportKilde vant – overtok ledelsen i verdenscupen14:33Helse og livsstil– Dette viruset kan ta livet av hvem som helst14:05Verden140.000 drevet på flukt i Syria de siste tre dagene14:02PolitikkDen nye fiskeriministeren fikk 120.000 i ordfører-etterlønn mens han var statssekretær14:02SportNordtveit varsler landslagsfarvel13:58NorgeMann dømt for voldtekt og menneskehandel13:27VerdenForskere har oppdaget et hittil ukjent «spøkelses-folkeslag»13:20SportSesongen over for Stina Nilsson13:04SportKlopp friskmeldte Liverpool-profiler12:40SportVærgudene stoppet skiflyging12:38PengerCoca-Cola-sjefen i Norge slutter12:29NorgeStort influensautbrudd på skole i Trondheim12:24VerdenNyfødt baby reddet fra båt utenfor Kanariøyene