Slik vil vi ha det når vi bygger selv

SLAPPE NORDMENN: Vi er ikke lenger så ivrige etter å ta i et tak selv, når vi skal bygge hus. Vi betaler heller litt ekstra for å få alt gjort. (Foto: Colourbox)
SLAPPE NORDMENN: Vi er ikke lenger så ivrige etter å ta i et tak selv, når vi skal bygge hus. Vi betaler heller litt ekstra for å få alt gjort. (Foto: Colourbox)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå vil vi gjerne ha store vinduer og glatte flater. Og så vil vi helst gjøre minst mulig selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du kjøper ferdighus, kan du velge å få det nøkkelferdig - altså klar til innflytting, eller du kan velge å gjøre en del av jobben selv. For eksempel legge golv, tapetsere, og så videre.

Mange boligtyper åpner også for at du skal kunne bo i en del av huset og at en annen del av huset er uinnredet - med sikte på at du kan gjøre dette ferdig seinere.

Flere med ti tommeltotter?

Men i følge Bjørn Kristiansen i Älvsbyhus, er det en endring i viljen og ønsket til å gjøre en innsats på huset selv.

– Vi ser at folk gjerne ønsker å gjøre mindre og mindre selv, altså å ha så liten egeninnsats som mulig. Det kan også være det smarteste valget, istedenfor å ta på seg for mye arbeid som skal gjøres i tillegg til vanlig jobb, sier Kristiansen til DinSide.

Dette bekrefter både Drammens Hus & Hytter og Systemhus.

– Generelt er det en sterkt økende trend at våre kunder ønsker nøkkelferdige bygg. Dette er nok en todelt sak. For det første har ikke folk den kunnskap og erfaring som trengs for å bygge eller følge opp byggingen av et hus. For det andre virker det som at folk har mer penger, og gjerne betaler for å få andre til å følge opp og samordne byggeprosessen, sier Kjartan Albrigtsen, daglig leder hos Drammens Hus & Hytter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En viktig trend er at færre ønsker å gjøre noe selv. Stadig flere vil ha nøkkelferdig hus fra grunnarbeid til innflytting, sier Anders Paulsen, markedssjef i Systemhus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Starter stort

Kristiansen påpeker også at husbyggerne gjerne går ut høyt til å begynne med, men at de modererer seg litt etterhvert.

– Det er fortsatt slik at de som kjøper enebolig gjerne vil ha den største modellen, men etter hvert som prosessen skrider frem, modererer de seg ofte litt i forhold til de faktiske behovene de har, sier Kristiansen.

Vi har tidligere vist deg hvilke ferdighus som var bestselgerne i året som gikk, og mange av ferdighusprodusentene vi har snakket med har stor tro på de samme salgsvinnerne også i år.

Les også: Leilighet gikk for 3,4 millioner over takst

Større vinduer

Norgeshus er en av ferdighusprodusentene som vil komme med mange nye modeller når katalogen lanseres i vår. Bestselgeren til Norgeshus, Nupen, har et tradisjonelt utseende. – Selv om bestselgerne er tradisjonelle, ser vi at det er en større andel nå som bygger mer moderne boliger enn tidligere, vi ønsker større vindusflater og så videre, sier Siri Forseth i Norgeshus til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TRADISJONELL BESTSELGER: Nupen er bestselgeren til Norgeshus i 2012. De forventer at den vil selge bra også i 2013, men åpner for at mer moderne boliger vil øke i popularitet. (Foto: Norgeshus)

TRADISJONELL BESTSELGER: Nupen er bestselgeren til Norgeshus i 2012. De forventer at den vil selge bra også i 2013, men åpner for at mer moderne boliger vil øke i popularitetø. (Foto: Norgeshus)

Vestlendingene har lenge vært litt mer spenstige enn boligbyggere ellers i landet, når det kommer til å velge mer moderne snitt på huset. Men nå ser det altså ut til at interessen for mer moderne hus er økende også ellers i landet. Norgeshus vil for eksempel ha flere moderne hus i den nye katalogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Mesterhus har registrert en dreining mot det mer moderne.

– Vi ser at folk legger mye penger i kjøkken og bad og at de ofte foretrekker glatte flater på skap på kjøkkeninnredning og gjerne ønsker store fliser. Det er populært med åpne kjøkkenløsninger. Vi har også merket oss at kunder som velger mer moderne boliger oftere ønsker en mest mulig vedlikeholdsfri bolig. Mange av disse kundene ønsker å kombinere tre- og murfasade på husets fasade, hvor pussede murplater erstatter deler av trekledningen, forteller Monica Blom Thorsen, markedssjef Mesterhus, til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funkis i fremgang

– Når det gjelder utseendemessige trender ser vi at mange er nysgjerrige på funkishus og moderne arkitektur. Disse husene selger mer, og tar stadig markedsandel fra klassiske hus, sier Kjartan Albrigtsen hos Drammens Hus & Hytter.

MODERNE OG POPULÆR: Kvadrat fra Nordbohus er en av de mer moderne hustypene som har slått godt an i 2012. (Foto: Nordbohus)

MODERNE OG POPULÆR: Kvadrat fra Nordbohus er en av de mer moderne hustypene som har slått godt an i 2012. (Foto: Nordbohus)

Ifølge Stian Moursund i Nordbohus, er det spesielt annengangskjøperne som trekkes mot det moderne snittet.

– Vi har lenge sett at de mer moderne og funkisinspirerte husene slår godt an hos de som kjøper enebolig for andre gang. Ofte er ungene på vei ut eller ute, og nå vil man ha noe annet enn det typisk norske og tradisjonelle. Småbarnsfamiliene derimot er mest interessert i det tradisjonelle og det mer herskapelige, sier Moursund til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøpe ny bolig? Nå skjerper de kontrollen

Flermannsboliger øker

Flere av ferdighusselskapene som vi har snakket med, melder om at flermannsboliger blir mer populært.

– En trend vi har sett det siste året er at tomannsboliger stadig blir mer populært. Antall tomannsboliger vi bygget i 2012 økte med 15 prosent sammenlignet med året før. Vi ser at tomannsboligen vår, Mathilde, er inne på vår bestselgerliste. Vi antar at den økte etterspørselen av flermannsboliger har med tomtetilgang og prisen på tomtene i pressområder å gjøre, sier Blom Thorsen i Mesterhus.

Hun forteller også at stadig flere huskunder ønsker å ta opp Husbanklån på grunn av de gunstige rentebetingelsene som Husbanken kan tilby.

– De fleste av våre 42 kataloghus kan med enkle grep tilpasses kravene til grunnlån fra Husbanken, sier Blom Thorsen.

– Vi ser Husbanken som en meget reell og frisk finansieringsmodell. Der tilbys det 2,667 prosent fast rente i 20 år, og den forutsigbarheten ser vi folk vil ha. I 2012 lanserte vi 11 hus som er tilpasset Husbankens kvalitetskrav dersom de får en oppgradering, og markedet har respondert med et høyt trykk. Vi har ikke levert så mange søknader til Husbanken på mange år, og trenden har fortsatt inn i 2013, forteller Stian R. Moursund, markedssjef i Nordbohus AS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik får du drømmerenter fra Husbanken

Nå vil vi leie ut

Det kan være god business å bygge bolig med utleieleilighet. Enn så lenge så er leieinntekter av bolig som du selv bor i, skattefri inntekt - som du kan benytte til å betale ned boliglånet.

Norgeshus er et av ferdighusselskapene som merker økt etterspørsel etter hus med utleieenheter.

– I den nye katalogen blir det flere hus med utleie, fordi det er flere som ønsker boliger med utleieenheter, sier Forseth til DinSide.

Stian R. Moursund i Nordbohus AS, bekrefter denne økte etterspørselen.

– Økonomi er alltid viktig, og vi forsøker alltid å utvikle boliger som er økonomiske riktige for våre kunder. Flere ønsker utleiemulighet, og flere ønsker hus som er tilpasset skrå tomter. Dette er hensyn som vi har tatt med inn i vår produktutviklingsplan, sier Moursund.