Slik vil vi ha det når vi bygger selv

SLAPPE NORDMENN: Vi er ikke lenger så ivrige etter å ta i et tak selv, når vi skal bygge hus. Vi betaler heller litt ekstra for å få alt gjort. (Foto: Colourbox)
SLAPPE NORDMENN: Vi er ikke lenger så ivrige etter å ta i et tak selv, når vi skal bygge hus. Vi betaler heller litt ekstra for å få alt gjort. (Foto: Colourbox)

Nå vil vi gjerne ha store vinduer og glatte flater. Og så vil vi helst gjøre minst mulig selv.

Når du kjøper ferdighus, kan du velge å få det nøkkelferdig - altså klar til innflytting, eller du kan velge å gjøre en del av jobben selv. For eksempel legge golv, tapetsere, og så videre.

Mange boligtyper åpner også for at du skal kunne bo i en del av huset og at en annen del av huset er uinnredet - med sikte på at du kan gjøre dette ferdig seinere.

Flere med ti tommeltotter?

Men i følge Bjørn Kristiansen i Älvsbyhus, er det en endring i viljen og ønsket til å gjøre en innsats på huset selv.

– Vi ser at folk gjerne ønsker å gjøre mindre og mindre selv, altså å ha så liten egeninnsats som mulig. Det kan også være det smarteste valget, istedenfor å ta på seg for mye arbeid som skal gjøres i tillegg til vanlig jobb, sier Kristiansen til DinSide.

Dette bekrefter både Drammens Hus & Hytter og Systemhus.

– Generelt er det en sterkt økende trend at våre kunder ønsker nøkkelferdige bygg. Dette er nok en todelt sak. For det første har ikke folk den kunnskap og erfaring som trengs for å bygge eller følge opp byggingen av et hus. For det andre virker det som at folk har mer penger, og gjerne betaler for å få andre til å følge opp og samordne byggeprosessen, sier Kjartan Albrigtsen, daglig leder hos Drammens Hus & Hytter.

– En viktig trend er at færre ønsker å gjøre noe selv. Stadig flere vil ha nøkkelferdig hus fra grunnarbeid til innflytting, sier Anders Paulsen, markedssjef i Systemhus.

Starter stort

Kristiansen påpeker også at husbyggerne gjerne går ut høyt til å begynne med, men at de modererer seg litt etterhvert.

– Det er fortsatt slik at de som kjøper enebolig gjerne vil ha den største modellen, men etter hvert som prosessen skrider frem, modererer de seg ofte litt i forhold til de faktiske behovene de har, sier Kristiansen.

Vi har tidligere vist deg hvilke ferdighus som var bestselgerne i året som gikk, og mange av ferdighusprodusentene vi har snakket med har stor tro på de samme salgsvinnerne også i år.

Les også: Leilighet gikk for 3,4 millioner over takst

Større vinduer

Norgeshus er en av ferdighusprodusentene som vil komme med mange nye modeller når katalogen lanseres i vår. Bestselgeren til Norgeshus, Nupen, har et tradisjonelt utseende. – Selv om bestselgerne er tradisjonelle, ser vi at det er en større andel nå som bygger mer moderne boliger enn tidligere, vi ønsker større vindusflater og så videre, sier Siri Forseth i Norgeshus til DinSide.

TRADISJONELL BESTSELGER: Nupen er bestselgeren til Norgeshus i 2012. De forventer at den vil selge bra også i 2013, men åpner for at mer moderne boliger vil øke i popularitet. (Foto: Norgeshus)

TRADISJONELL BESTSELGER: Nupen er bestselgeren til Norgeshus i 2012. De forventer at den vil selge bra også i 2013, men åpner for at mer moderne boliger vil øke i popularitetø. (Foto: Norgeshus)

Vestlendingene har lenge vært litt mer spenstige enn boligbyggere ellers i landet, når det kommer til å velge mer moderne snitt på huset. Men nå ser det altså ut til at interessen for mer moderne hus er økende også ellers i landet. Norgeshus vil for eksempel ha flere moderne hus i den nye katalogen.

Også Mesterhus har registrert en dreining mot det mer moderne.

– Vi ser at folk legger mye penger i kjøkken og bad og at de ofte foretrekker glatte flater på skap på kjøkkeninnredning og gjerne ønsker store fliser. Det er populært med åpne kjøkkenløsninger. Vi har også merket oss at kunder som velger mer moderne boliger oftere ønsker en mest mulig vedlikeholdsfri bolig. Mange av disse kundene ønsker å kombinere tre- og murfasade på husets fasade, hvor pussede murplater erstatter deler av trekledningen, forteller Monica Blom Thorsen, markedssjef Mesterhus, til DinSide.

Funkis i fremgang

– Når det gjelder utseendemessige trender ser vi at mange er nysgjerrige på funkishus og moderne arkitektur. Disse husene selger mer, og tar stadig markedsandel fra klassiske hus, sier Kjartan Albrigtsen hos Drammens Hus & Hytter.

MODERNE OG POPULÆR: Kvadrat fra Nordbohus er en av de mer moderne hustypene som har slått godt an i 2012. (Foto: Nordbohus)

MODERNE OG POPULÆR: Kvadrat fra Nordbohus er en av de mer moderne hustypene som har slått godt an i 2012. (Foto: Nordbohus)

Ifølge Stian Moursund i Nordbohus, er det spesielt annengangskjøperne som trekkes mot det moderne snittet.

– Vi har lenge sett at de mer moderne og funkisinspirerte husene slår godt an hos de som kjøper enebolig for andre gang. Ofte er ungene på vei ut eller ute, og nå vil man ha noe annet enn det typisk norske og tradisjonelle. Småbarnsfamiliene derimot er mest interessert i det tradisjonelle og det mer herskapelige, sier Moursund til DinSide.

Kjøpe ny bolig? Nå skjerper de kontrollen

Flermannsboliger øker

Flere av ferdighusselskapene som vi har snakket med, melder om at flermannsboliger blir mer populært.

– En trend vi har sett det siste året er at tomannsboliger stadig blir mer populært. Antall tomannsboliger vi bygget i 2012 økte med 15 prosent sammenlignet med året før. Vi ser at tomannsboligen vår, Mathilde, er inne på vår bestselgerliste. Vi antar at den økte etterspørselen av flermannsboliger har med tomtetilgang og prisen på tomtene i pressområder å gjøre, sier Blom Thorsen i Mesterhus.

Hun forteller også at stadig flere huskunder ønsker å ta opp Husbanklån på grunn av de gunstige rentebetingelsene som Husbanken kan tilby.

– De fleste av våre 42 kataloghus kan med enkle grep tilpasses kravene til grunnlån fra Husbanken, sier Blom Thorsen.

– Vi ser Husbanken som en meget reell og frisk finansieringsmodell. Der tilbys det 2,667 prosent fast rente i 20 år, og den forutsigbarheten ser vi folk vil ha. I 2012 lanserte vi 11 hus som er tilpasset Husbankens kvalitetskrav dersom de får en oppgradering, og markedet har respondert med et høyt trykk. Vi har ikke levert så mange søknader til Husbanken på mange år, og trenden har fortsatt inn i 2013, forteller Stian R. Moursund, markedssjef i Nordbohus AS.

Slik får du drømmerenter fra Husbanken

Nå vil vi leie ut

Det kan være god business å bygge bolig med utleieleilighet. Enn så lenge så er leieinntekter av bolig som du selv bor i, skattefri inntekt - som du kan benytte til å betale ned boliglånet.

Norgeshus er et av ferdighusselskapene som merker økt etterspørsel etter hus med utleieenheter.

– I den nye katalogen blir det flere hus med utleie, fordi det er flere som ønsker boliger med utleieenheter, sier Forseth til DinSide.

Stian R. Moursund i Nordbohus AS, bekrefter denne økte etterspørselen.

– Økonomi er alltid viktig, og vi forsøker alltid å utvikle boliger som er økonomiske riktige for våre kunder. Flere ønsker utleiemulighet, og flere ønsker hus som er tilpasset skrå tomter. Dette er hensyn som vi har tatt med inn i vår produktutviklingsplan, sier Moursund.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09 Manglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03 IMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54 Lars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50 Laksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49 Per Sandberg åpner bar i Halden20:48 Solemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37 Vipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23 Norsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08 Arsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02 Syriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:54 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut19:35 40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24 Google vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15 Internasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05 Sørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54 Rekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52 Ulv skutt i Trøndelag18:36 Minst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29 NRK droppet reprise av MGP-finalen17:58 Én viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41 Uvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39 Evakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28 Statkraft sier nei til havvind16:57 – Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35 Helnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17 Frp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48 Thingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43 Pål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28 – Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14 Voldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47 Tre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31 Marte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14 Kina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14 Kraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46 Taiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37 MGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02 Skip skadet sjøkabel i Oslofjorden11:35 EL og IT Forbundet ber regjeringen vekte klima tyngre i offentlig innkjøp10:32 27 personer siktet for smugling av minst 100 kilo kokain i Danmark10:17 Fare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika10:10 Sanders i strupen på Bloomberg under partimiddag i Las Vegas10:02 Ingen mistanke om at noen er tatt av snøskred i Oppdal09:24 Februar – fortsatt en god måned for vinterferie09:07 LO-lederen: Økt ulikhet er som gift08:36 Ny rapport: Nye spisevaner hos oppdrettslaksen kan redusere klimautslipp08:12 Viken og Troms og Finnmark: Folket vil la fylkene oppløse seg selv07:54 Flere ledere har fått sparken i provinsen Hubei07:53 To unge døde av influensa i Norge07:00 Bø-brødrene i angrepsposisjon foran VM-jaktstarten06:53 Uvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering06:48 Tre biler brant på Bøler i Oslo06:01 Dette skjer i dag05:45 Libya igjen tema på politisk toppmøte05:42 Dette skjedde i natt04:32 Rødt og MDG føler seg utestengt fra spørretimen04:07 70 flere virussmittede på cruiseskip i karantene03:58 Kina: Tallet på nye virussmittede går ned03:36 Rakettangrep nær USAs ambassade i Irak03:22 Cruiseselskap vil ha flere tester etter at passasjer testet positivt på covid-1903:17 Trenerbytte hjalp ikke for Minnesota Wild – nytt tap på hjemmebane02:33 IOCs og FC Barcelonas Twitter-kontoer hacket01:46 To personer pågrepet etter voldssak på Ringsaker01:08 Minst 30 drepte i angrep mot landsbyer i Nigeria01:08 Gutt utsatt for vold og ran på buss i Oslo00:41 Mann skutt og drept i Linköping00:14 Tre meter høyt jordras over vei i Vaksdal23:56 Nederland vant VM-lagtempoen på verdensrekord, Norge sjanseløs i medaljekampen23:48 Ulrikke Brandstorp vant MGP-finalen etter stemmekrøll23:37 Mange ubesvarte spørsmål etter skyting i Berlin23:33 Friski: Killi nær pallen i Calgary23:15 Sævik og PSG til semifinale i cupen23:05 Kulizjnikov satte verdensrekord på 1000 meter, Lorentzen på fjerde22:56 Møre og Romsdal Høyre vil innføre lik pris på ferjer over hele landet22:56 Viktig Hertha-seier tross Jarstein-blemme22:25 Omstridt russisk kunstner pågrepet i Paris22:00 Kristin Husøy og Ulrikke Brandstorp kjemper om å vinne MGP-finalen21:58 Aleesamis Amiens sikret uavgjort på overtid mot PSG – etter å ha ledet 3-021:52 Ringen beste norske i Iron Mountain med 7.-plass21:40 Fire artister et skritt videre i MGP-finalen21:38 Voronina vant 5000 meter med verdensrekord, sterk pers for Haugen21:35 Omsorgsarbeidere tiltalt for grovt tyveri og bedrageri mot pleietrengende21:08 Mange sivile drept i saudiarabisk angrep i Jemen21:00 Storhamar påførte seriemesteren sjeldent tap20:54 Tusener protesterer mot AfD i tysk delstat20:54 Britisk TV-kjendis funnet død20:46 Liverpool slet seg til seier mot Norwich, en seier unna Premier League-rekord20:46 – Sau er et ubrukelig dyr til å forsvare seg20:40 Finland åpner for å hente flyktningbarn fra Hellas20:31 Casper Ruud vendte semifinalen i Argentina Open og slo farens rekord20:30 Airbus beklager amerikansk toll20:05 Overdosedødsfall skaper bekymring hos politiet – advarer unge om hardere stoffer19:40 Massegrav med 6.000 lik funnet i Burundi
Siste nytt
22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09SportManglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03VerdenIMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54SportLars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50SportLaksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49NorgePer Sandberg åpner bar i Halden20:48SportSolemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37SportVipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23VerdenNorsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08SportArsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02VerdenSyriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:54SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut19:35Verden40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24VerdenGoogle vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15NorgeInternasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05SportSørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54VerdenRekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52NorgeUlv skutt i Trøndelag18:36VerdenMinst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29KulturNRK droppet reprise av MGP-finalen17:58VerdenÉn viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41VerdenUvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39Helse og livsstilEvakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28NorgeStatkraft sier nei til havvind16:57Verden– Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35SportHelnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17Helse og livsstilFrp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48SportThingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43SportPål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28Politikk– Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14VerdenVoldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47NorgeTre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31SportMarte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14VerdenKina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14SportKraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46VerdenTaiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37NorgeMGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02NorgeSkip skadet sjøkabel i Oslofjorden11:35NorgeEL og IT Forbundet ber regjeringen vekte klima tyngre i offentlig innkjøp10:32Verden27 personer siktet for smugling av minst 100 kilo kokain i Danmark10:17VerdenFare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika10:10VerdenSanders i strupen på Bloomberg under partimiddag i Las Vegas10:02NorgeIngen mistanke om at noen er tatt av snøskred i Oppdal09:24NorgeFebruar – fortsatt en god måned for vinterferie09:07PengerLO-lederen: Økt ulikhet er som gift08:36NorgeNy rapport: Nye spisevaner hos oppdrettslaksen kan redusere klimautslipp08:12PolitikkViken og Troms og Finnmark: Folket vil la fylkene oppløse seg selv07:54VerdenFlere ledere har fått sparken i provinsen Hubei07:53Helse og livsstilTo unge døde av influensa i Norge07:00SportBø-brødrene i angrepsposisjon foran VM-jaktstarten06:53NorgeUvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering06:48NorgeTre biler brant på Bøler i Oslo06:01NorgeDette skjer i dag05:45VerdenLibya igjen tema på politisk toppmøte05:42NorgeDette skjedde i natt04:32NorgeRødt og MDG føler seg utestengt fra spørretimen04:07Verden70 flere virussmittede på cruiseskip i karantene03:58VerdenKina: Tallet på nye virussmittede går ned03:36VerdenRakettangrep nær USAs ambassade i Irak03:22VerdenCruiseselskap vil ha flere tester etter at passasjer testet positivt på covid-1903:17SportTrenerbytte hjalp ikke for Minnesota Wild – nytt tap på hjemmebane02:33SportIOCs og FC Barcelonas Twitter-kontoer hacket01:46NorgeTo personer pågrepet etter voldssak på Ringsaker01:08VerdenMinst 30 drepte i angrep mot landsbyer i Nigeria01:08NorgeGutt utsatt for vold og ran på buss i Oslo00:41VerdenMann skutt og drept i Linköping00:14NorgeTre meter høyt jordras over vei i Vaksdal23:56SportNederland vant VM-lagtempoen på verdensrekord, Norge sjanseløs i medaljekampen23:48NorgeUlrikke Brandstorp vant MGP-finalen etter stemmekrøll23:37VerdenMange ubesvarte spørsmål etter skyting i Berlin23:33SportFriski: Killi nær pallen i Calgary23:15SportSævik og PSG til semifinale i cupen23:05SportKulizjnikov satte verdensrekord på 1000 meter, Lorentzen på fjerde22:56NorgeMøre og Romsdal Høyre vil innføre lik pris på ferjer over hele landet22:56SportViktig Hertha-seier tross Jarstein-blemme22:25VerdenOmstridt russisk kunstner pågrepet i Paris22:00NorgeKristin Husøy og Ulrikke Brandstorp kjemper om å vinne MGP-finalen21:58SportAleesamis Amiens sikret uavgjort på overtid mot PSG – etter å ha ledet 3-021:52SportRingen beste norske i Iron Mountain med 7.-plass21:40NorgeFire artister et skritt videre i MGP-finalen21:38SportVoronina vant 5000 meter med verdensrekord, sterk pers for Haugen21:35NorgeOmsorgsarbeidere tiltalt for grovt tyveri og bedrageri mot pleietrengende21:08VerdenMange sivile drept i saudiarabisk angrep i Jemen21:00SportStorhamar påførte seriemesteren sjeldent tap20:54VerdenTusener protesterer mot AfD i tysk delstat20:54VerdenBritisk TV-kjendis funnet død20:46SportLiverpool slet seg til seier mot Norwich, en seier unna Premier League-rekord20:46Norge– Sau er et ubrukelig dyr til å forsvare seg20:40VerdenFinland åpner for å hente flyktningbarn fra Hellas20:31SportCasper Ruud vendte semifinalen i Argentina Open og slo farens rekord20:30VerdenAirbus beklager amerikansk toll20:05NyheterOverdosedødsfall skaper bekymring hos politiet – advarer unge om hardere stoffer19:40VerdenMassegrav med 6.000 lik funnet i Burundi