Basisvarer: Dette bør du ha i kjøkkenskapet

TENK FØR DU HANDLER: Smart handling gjør at du både sparer penger, slipper å handle hver dag, og du får i deg sunn og variert mat. © FOTO: Thinkstockphoto
TENK FØR DU HANDLER: Smart handling gjør at du både sparer penger, slipper å handle hver dag, og du får i deg sunn og variert mat. © FOTO: Thinkstockphoto

Spar både tid og penger med ekspertenes beste tips.

Mange tenker litt ekstra på kostholdet nå på nyåret, og med de rette tingene i kjøkkenskapet kan det bli betraktelig lettere å spise sunt.

- Jeg har alltid et basislager stående. Det gjør min hverdag mye enklere og jeg kan ikke unnvære disse varene, forteller kokk og tidligere programleder Charlotte Mohn.

I tillegg til at det blir enklere å ha et fornuftig kosthold, sparer man både tid og penger ved å ha et godt basislager stående på kjøkkenet. Du trenger ikke å dra på butikken hver dag, og sjansen for at du gjør impulskjøp når du først er der, er mye mindre.

Les også: Dette bør oppbevares i romtemperatur

Vurder matvanene dine

Nøkkelen til et godt basislager er at det bør inneholde ingredienser som kan brukes som utgangspunkt i mange forskjellige matretter.

– For at du skal lykkes med et basislager, må du se på hva du spiser i løpet av en hel uke og da finne hva som er dine basisbehov. Et godt basislager vil være både økonomisk og tidsbesparende, forklarer Mohn.

Selv om kontoen begynner å tømme seg og det er noen dager til lønning, er det ingen grunn til å fortvile. I tillegg til å kjøpe store forpakninger og å saumfare butikken for tilbudsvarer, er det noen enkle triks du kan benytte deg av.

Mohn anbefaler enten å droppe den dyreste råvaren i retten eller erstatte deler av den med noe annet.

– Skal du lage pasta bolognese kan du for eksempel erstatte over halvparten av kjøttet med røde bønner. Det handler om å vri og venne på matvarene og å være oppfinnsom uten oppskrift.

– Har du noen grønnsaker igjen i kjøleskapet som er litt slappe, så lag en restesuppe og server med ostesmørbrød av brødrester og en osteskalk. Bakt potet med litt påleggsrester, ost eller rekesalat vil også både mette og smake godt, fortsetter Mohn.

Det kan også være penger å spare på å bake brød og rundstykker selv – i tillegg smaker det dobbelt så godt.

Les mer: Slik oppbevarer du sitrusfrukt

Ikke glem krydderskapet!

Krydder bør absolutt ikke undervurderes. En ellers kjedelig rett kan få en helt ny vri med litt krydder. Og sterke krydder kan i tillegg få fart på forbrenningen. Det kan derfor være lurt å ha litt mer enn kun salt og pepper stående i kjøkkenskapet.

– Kjøp inn krydder du bruker mye. Ofte er det oregano, timian, einebær, paprikapulver, kanel, kardemomme, vanilje, muskatnøtt, tørket chili og hvitløk, sier Mohn.

Les også: Unngå disse kjøleskapstabbene

Den anerkjente kokken Bent Stiansen anbefaler å ha krydder som karri, cayennepepper, chili, estragon, rosmarin og timian som basiskrydder.

I kokeboken «Alene hjemme; kokebok for små husholdninger», har Stiansen viet et helt kapittel til hvilke basisvarer det kan være lurt å investere i.

– Jeg liker å ha et godt utvalg av eksotiske krydder og sauser i skapene, og mange ulike grønnsaker på benken eller i kjøleskapet. Da behøver jeg bare å kjøpe et kyllingbryst eller en fiskefilet på vei hjem, og dermed har jeg alt jeg trenger for å lage en sunn og deilig middag, skriver Stiansen i sin nyeste kokebok.

– Husman er topp

Knekkebrød er billig, har lang holdbarhet og er supert både for et raskt og sunt måltid.

– Det tradisjonelle og billige Husman-knekkebrødet er helt topp. Wasa Havre er også et supert knekkebrød, sier ernæringsfysiolog i Bramat.no, Lise von Krogh.

Selv har hun alltid havregryn hjemme på kjøkkenet.

Havregryn er helt fantastisk mat . Det kan brukes til mye forskjellig. Alt fra i kjøttkaker, smoothies, pannekaker og vafler til havregrøt som gir både god og riktig energi. Prøv honningristede havregryn på yoghurten neste gang. Oppskriften finner du i bloggen til Lise.

Også fordøyelsessystemet ditt verdsetter havregryn. Det er rikt på bra fiber og vitaminer som er godt for avføringen.

Fyll opp med grønnsaker

– Grønnsaksskuffen i kjøleskapet bør være fylt med frukt og grønt. Ikke all mulig annet som brus og pålegg, slår von Krogh fast.

Hva slags frukt og grønt du velger, mener ernæringsfysiologen at du bør vurdere etter hva du liker og hva du faktisk bruker.

– Det er viktig at det blir spist opp og ikke bare ligger og tar opp plass.

Her er ekspertenes må-ha-liste:

Charlotte Mohns favoritter:


KOKK OG PROGRAMLEDER: Velger seg rotgrønnsaker, hjemmebakte rundstykker og tørrvarer. © FOTO: Mona Nordøy KOKK OG PROGRAMLEDER: Velger seg rotgrønnsaker, hjemmebakte rundstykker og tørrvarer. © FOTO: Mona Nordøy

I kjøkkenskapet: Hermetiserte tomater, pasta, ris, havregryn, mel, potetmel, sukker, tørrgjær, olje, nøtter, tørket frukt, mørk sjokolade, kakaopulver, soyasaus og krydder.

I kjøleskapet: Egg, melk, smør, yoghurt naturell, frukt, poteter, rotgrønnsaker og løk.

I fryseren: Hjemmebakte rundstykker, fiskefilet i porsjonsstykker, kvernet kjøtt og bær.

– Fiskeburger, smoothie, fruktsalat, brød, pizza, omelett og grønnsakssuppe er bare et utvalg av hva du kan lage ved å bruke disse ingrediensene, sier Mohn.

Dette er Bent Stiansens tips for basislager:

I kjøkkenskapet: Buljongterninger, hermetiserte tomater, mandler, rosiner, mais, honning, sukker, mørk sjokolade, bakepulver, couscous, mel, vaniljesukker, kokosmelk, spagetti og ris.

I kjøleskapet: Jarlsbergost, rømme, kremfløte, smør, egg, majones, appelsinjuice, kokt skinke, melk, sennep og ketchup.

I fryseren: Brød.

STJERNEKOKK: Stiansen bruker krydder, oljer og eddik for å variere maten. © FOTO: Alexander Benjaminsen STJERNEKOKK: Stiansen bruker krydder, oljer og eddik for å variere maten. © FOTO: Alexander Benjaminsen

På Stiansens liste over basisvarer befinner det seg en håndfull forskjellige typer olje og eddik. Med både rødvinseddik, hvitvinseddik, balsamicoeddik, olivenolje og solsikkeolje kan du lett gjøre maten mer spennende.

I tillegg anbefaler han å ha frukt og grønt med mange bruksområder tilgjengelig - for eksempel sitron, eple, løk, ingefær, gulrot og paprika.

Dette har Lise von Krogh i sitt basislager:

I kjøkkenskapet: Olivenolje, rapsolje, brun ris, fullkornspasta, hermetisk tunfisk i vann, bønner, kikerter og linser, hermetiske tomater, diverse nøtter og sesamfrø, havregryn, honning, friske urter, rene kryddersorter og FIBRA fullkornshvetemel.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Lise von Krogh velger seg bær, frukt, bønner og linser. © FOTO: Jon Harald Knutsson ERNÆRINGSFYSIOLOG: Lise von Krogh velger seg bær, frukt, bønner og linser. © FOTO: Jon Harald Knutsson

I kjøleskapet: Økologiske egg, frukt og grønt, gulost, ekstra lett melk, plantemargarin til brødskiven, meierismør, yoghurt naturell, makrell i tomat, pesto, dijonsennep og saltredusert soyasaus.

I fryseren: Bær, grønnsaksblandinger og fileter av fisk og kjøtt.

Les også:

Maten som gjør hud og kropp vakker

Nødmaten du lager i en fei

Så enkelt fikser du fem om dagen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 Syria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Planen som skal fri Europa fra gassen05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo22:27 Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25 EU møter seks søkerland fra Balkan22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln
Siste nytt
19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33VerdenSyria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPlanen som skal fri Europa fra gassen05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo22:27NorgeElg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25VerdenEU møter seks søkerland fra Balkan22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln