Knuste sparepærer krever utlufting

LUFT UT: Dersom uhellet er ute og sparepæra knuses, er det viktig å lufte ut og fjerne alt knust glass. Foto: Getty Images/Thinkstock
LUFT UT: Dersom uhellet er ute og sparepæra knuses, er det viktig å lufte ut og fjerne alt knust glass. Foto: Getty Images/Thinkstock

Du bør lufte ut i minimum 15 minutter om en sparepære knuses.

Salget av de gamle glødepærene er nå avsluttet og sparepæren har tatt over i butikkhyllene. Ulempen med de nye sparepærene er at de inneholder kvikksølv, som kan være helsefarlig.

Dersom de ved et uhell knuses, er det derfor blant annet viktig å lufte ut.

- En pære som knuses representerer i utgangspunktet ingen stor helsefare siden det er svært små mengder kvikksølv i hver enkelt pære. Men kvikksølv som fordamper er en farlig gass, derfor bør man lufte ut i minimum 15 minutter, sier sjefingeniør i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), Pia Sørensen, til bonytt.no.

Samle opp glassbitene

Men gassen forsvinner ikke helt selv om man lufter, fordi etterhvert som sparepæren brukes absorberes noe av kvikksølvet i glasset, og dersom en pære knuses vil det også sitte igjen kvikksølv på glassbitene.

- Derfor er det også viktig å fjerne alle glassbitene som må ha gjemt seg bort i sprekker eller hjørner, utdyper Sørensen. Dette kan man for eksempel gjøre med et stykke kartong. Tørk opp etterpå med fuktig klut og bruk gummihansker.

Les også: Påviste svært høye verdier av kvikksølv i kosmetikk

Dette gjør du

Folkehelseinstituttet har satt opp en beskrivelse av hva som bør gjøres når en sparepære knuses. Her er deres råd:

  • Du bør åpne vinduet og lufte, samtidig som du gjør godt rent.
  • Samle sammen lyspærerestene best mulig.
  • Synlige partikler og glassrester kan også plukkes opp med en bit tape.
  • Bruk gjerne kost og feiebrett, og tørk opp grundig med en fuktig klut (NB! Les videre angående bruk av kost og feiebrett.)
  • Både kluten og glassrestene kan du samle sammen i en plastpose som må leveres til et mottak for spesialavfall (bør i mellomtiden plasseres utendørs).
  • Løse tepper kan tas ut og bankes.
  • Luftingen av rommet kan gjerne fortsette i 15 minutter etter at du er ferdig med rengjøringen.

Unngå støvsuger og kost

Mange vil kanskje tenke at støvsuger eller kost er det enkleste å bruke for å sikre seg at alle glassbitene blir fjernet, men ifølge nettstedet Erdetfarlig.no bør man unngå å bruke støvsuger og kost/feiebrett. Erdetfarlig.no er et nettsted om farlige stoffer i forbrukerprodukter og drives av Klif i samarbeid med Mattilsynet og Miljømerking.

Årsaken til at støvsuger og kost frarådes er at det kan medføre spredning av kvikksølvet. I tillegg vil kvikksølvet kunne forurense støvsugeren, slik at det spres neste gang du bruker den.

Det eneste unntaket for å bruke støvsuger ifølge Erdetfarlig.no er om restene ligger et sted der du ikke ellers kan samle dem opp, for eksempel gulv med sprekker eller teppe.

- Da er det bedre at kvikksølvet samles i støvsugerposen enn at det blir liggende og avgi damp over en lang periode. Husk imidlertid å fjerne støvsugerposen og lufte støvsugeren godt etterpå, heter det på nettstedet.

Når jobben er gjort er rådet å putte det oppsamlede avfallet, kluten og hanskene i en tett pose eller tett beholder og levere det som farlig avfall, eventuelt sammen med støvsugerposen dersom du har måttet støvsuge.

Les også: - Tvinger frem økt forbruk av kvikksølv

Rådet på Erdetfarlig.no om å unngå bruk av feiekost går i mot Folkehelseinstituttets råd om å bruke det.

- Vi er klar over at Folkehelsa gir et slikt råd, men vi mener likevel det er grunn til å advare mot bruk av feiekost, forklarer Sørensen.

- På dette punktet er vi også på linje med både danskene og svenskene.

Les også: Plagene dine kan skyldes amalgamfyllinger

Innlevering som farlig avfall

Sparepærer har en lang levetid, men også de slukner en gang, og da er det tid for å sende dem i søpla.

Men det er nettopp det du ikke skal gjøre, for en sparepære er å anse som spesialavfall. Og kvikksølvet i den er grunnen.

- Sparepærene skal til spesiell behandling for å fjerne kvikksølvet, hvis de havner i det vanlige restavfallet går de til forbrenningsanlegg og i verste fall går kvikksølvet ut i lufta, forteller teknisk sjef hos returselskapet Renas, Laila Borgen Skaiaa, til bonytt.no.

- Det enkleste er å returnere pæren i dagligvarebutikk. Alle butikker som selger lyspærer skal også ta i mot de brukte pærene.

Den litt mer omstendelige metoden er å ta med sparepæren til det kommunale avfallsmottaket.

- Og da kan det være greit å ha en beholder hjemme å samle de brukte pærene i.

Borgen Skaiaa henviser også til nettsiden bruktepærer.no som blant annet har informasjon hvor den nærmeste gjenvinningsstasjonen befinner seg.

Les også: Clas Ohlson er best i test av LED

Problematikken vil avta

Foreløpig er det sparepærer som dominerer, men det kommer stadig flere LED-pærer i butikkhyllene, og disse pærene har ikke den samme problematikken knyttet til seg.

- Vi ser at utviklingen på dette området går fort og at det blir et stadig større utvalg av LED-pærer i hyllene, sier Erlend Lillelien til bonytt.no. Han er fagsjef hos Lyskultur, Norsk kunnskapssenter for lys.

- Det som foreløpig er utfordringen er kvaliteten på LED-pærene. Generelt kan man si at dersom man kjøper en merkevare, eller handler gjennom en anerkjent forhandler, er man sikret god kvalitet. Utfordringen er at det er så mange nye produsenter/leverandører tilgjengelig at markedet er blitt uoversiktlig å orientere seg i for en forbruker.

Bonytt.no har testet LED-pærer og der kom det frem at den rimeligste pæren var den beste.

Lillelien forteller at det som kjennetegner en god LED-pære er en varm fargetemperatur og en fargegjengivelse som dekker hele fargespekteret.

- For å sikre seg at man får en god LED-pære, bør man enten se den i bruk hjemme eller kjøpe med seg en og teste hjemme før man kjøper flere.

Les mer fra Klikk.no:

Hamstring av lyspærer er bortkastet

Få det beste ut av lampene dine

Velger du riktig lyspære i butikken?

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i inspirasjonsguiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Minnesota Wild tapte 1–4 hjemme for St Louis Blues04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:28 150 flere døde av covid-19 i Kina04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:54 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen02:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09 Våteste nyår i Bergen siden 186101:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep01:21 Flyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London
Siste nytt
05:00VerdenAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30SportMinnesota Wild tapte 1–4 hjemme for St Louis Blues04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:28Verden150 flere døde av covid-19 i Kina04:12VerdenSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:54NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen02:50VerdenTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186101:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep01:21NorgeFlyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London