Barn og søtsaker

Så mye godteri kan barna spise

IKKE OVERDRIV: Litt godterier på lørdag går fint om resten av uken er viet til gode og sunne matvaner. FOTO: Colourbox
IKKE OVERDRIV: Litt godterier på lørdag går fint om resten av uken er viet til gode og sunne matvaner. FOTO: Colourbox

Lørdagsgodt, null-sukker-regime eller litt hver dag? Hvor mye søtsaker kan egentlig barna få lov til å spise?

Så mye søtsaker er nok i uken

Landstinget i Stockholm har regnet ut hvor mye godteri barn kan i kosten, sett fra et ernæringsperspektiv.

Her er noen forslag til hvor mye søtsaker et barn på fire år maksimalt bør spise eller drikke i løpet av en uke.

2 glass saft

1 kanelsnurre

4 Mariekjeks

5 dl popcorn

Eller

1 minipose med potetgull

1 kakestykke

33 cl brus

1 saftis

Eller

1,5 dl is

2 ss sjokoladesaus

4 små marengstopper

1 hg smågodt

(Kilder: Landstinget i Stockholm, Nestlé barnemat og Helsedirektoratet)

Dette gjør du

Styr unna godterier med selvlysende farger, som farger munnen en rar farge.

Velg så ren og mørk sjokolade som mulig. Skjær den gjerne i små biter, og server sammen med nøtter og rosiner.

Norske anbefalinger

  • Maksimalt 10 % av totalenergiinntaket bør komme fra tilsatt sukker.
  • Men ifølge en norsk kostundersøkelse av fireåringer fra et par år tilbake, viste det seg at over 70 % av barna hadde en energiprosent fra fett over 30 prosent, og i overkant av 80 prosent av barna fikk mer enn 10 energiprosent fra tilsatt sukker.
  • Det vil si at en 4-6 åring da kan spise maksimalt 40 g tilsatt sukker per dag. Dette gjelder ved vanlig kroppsvekt og grad av fysisk aktivitet.

Kilde: Helsedirektoratet

At barn flest liker søtsaker og godterier er et velkjent faktum. Men heftige debatter i media de siste årene har gjort nettopp sukker til et tema for de fleste foreldre. For der hvor noen mener det er greit med godterier på lørdagen og is i sommerferien, er andre mer bastante på at de små håpefulle ikke skal spise verken hvitt sukker, eller godterier søtet med kunstige søtstoffer.

Mange er urolige for at barna spiser for mye sukker . Og det gjør de fleste mener ekspertene. På Foreldre og Barns forumsider går debatten heftig rundt hvorvidt det er greit med søtsaker og godterier til små barn.

De aller fleste av oss vil jo likevel at barna også skal få lov til å kose seg med snop i ny og ne, men hvor mye er egentlig greit å gi dem?

Søtsuget er medfødt

Helt fra vår spede begynnelse er vi programmert til å like søte smaker. Morsmelk er søt på smaken, og for våre forfedre, var det slik at bær og frukter som smakte søtt som regel ikke var giftige og dermed farlige å spise. Så ved å holde seg til søte smaker, visste man at man spiste trygt.

- Faktisk er det slik at søtsmaken er den eneste som er medfødt hos mennesker, forklarer rnæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til Foreldre & Barn.

- Morsmelk er søtt, noe som gjør at vi ikke trenger å lære oss å like søtsmak. Alle andre smaker derimot, må man lære seg å synes om og å gjenkjenne.

Ikke bruk søtsaker som trøst, belønning eller bestikkelser

I en artikkel i det svenske magasinet Mama skriver ernæringsekspert og diettrådgiver Lisen Grafström at litt godterier, gjerne i symbolske små biter, fint holder for barna å ha og kose seg med.

- Godterier må ikke bli et fast og naturlig innslag i hverdagen, råder Grafström.

- Det bør være en hyggelig koseting, og bør absolutt ikke brukes for å verken belønne eller trøste.

Eksperten forklarer at småsøsken ofte viser interesse for søtsaker tidligere enn eldre barn, men understreker at man ikke trenger å gi søtsaker til noen som ikke ber om det.

- Når man så gir godterier, holder det fint med små biter, bare slik at selv de minste barna føler at de også er med på kosen. Når barnet så blir litt eldre, mellom 3 og 6-årsalderen, kan de kanskje begynne å få lørdagsgodter i en begrenset mengde.

Arsky er enig:

- Barn skal også få lov til å kose seg av og til. Sukker hver dag har ingen bruk for, og det er med på å "skru opp" søtsmakforventningene slik at til og med brødskiven må ha søtpålegg for å smake godt. Men så lenge man klarer å holde seg til en begrenset mengde, og kanskje en fast dag i uken, går dette fint i kombinasjon med et ellers sunt og variert kosthold.

Lørdagsgodt er greit

Arsky forklarer at totalavhold og å aldri skulle få lov til å smake, ofte kan føre til at man utvikler et tvangsmessig forhold til mat eller enkelte matvarer senere.

- Det er mye mer fornuftig å lære barna måtehold enn totalavhold, forklarer ernæringsfysiologen.

- De trenger gode redskaper senere i livet, og vi vet av erfaring at totalavholderene gjerne sprekker, eller smugspiser.

Ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping mener at det er viktig at små barn får smake på alt, også sukker.

- Søte smaker er en naturlig del av kostholdet, og faren er at de som blir nektet is eller godteri av foreldrene i hvert fall vil ha det når de blir litt større og kan bestemme mer selv.

Fossdal Drøpping er enig med Arsky i at å forby sukker og godterier ofte ikke fører til det beste resultatet, og mener det er greit med søtsaker så lenge man begrenser seg til én gang i uken.

- Ved å innføre lørdagsgodt, som jo så mange har tradisjon på her til lands, får barna et sunt forhold til søtsaker. Men husk at lørdagsgodt er bare på lørdager, ikke hele helgen.

Det er hverdagskosten som er viktig

- Om man vet at barnet har et godt og variert kosthold, og får i seg næringsstoffer fra alle næringsgruppene det har behov for, så er det ikke den lille skålen med nonstop som man spiser til barne-tv på lørdagskvelden som utgjør noen fare, mener Arsky.

- Men husk på at også tomme kalorier metter, så la aldri godteri og søtsaker få ta plassen før man har fylt opp magen med "skikkelig" mat.

Fordi tomme kalorier også metter er faren at små barn ikke skal få i seg nok verken vitaminer, eller mineraler om de spiser mye søtsaker.

- Jo mindre barnet er, dess viktigere er det at maten har et høyt innhold av næring, forklarer Grafström.

Begrens brus og saft

Arsky mener det absolutt finnes tiltak man kan gjøre for å sørge for at sukkerinntaket holdes nede på et akseptabelt nivå. Småbarn drikker for mye saft, ifølge eksperter.

- Ta for deg de viktigste område først, råder eksperten.

- Begrens inntaket av saft, kaker, søtpålegg, godter og brus. Saft og brus er faktisk den største kilden til sukker mange barn, så her er det mest å spare.

Mindre sukker enn før

Men sukkerinntaket er betydelig redusert de siste årene.

- Og de fleste toåringene får nå ikke i seg mer sukker enn anbefalt.

Men det er ikke bare dårlig nytt. I en landsrepresentativ kostundersøkelse Småbarnskost utførte i 2009, viste det seg at en gjennomsnittlig toåring drikker nå langt mindre brus og saft med sukker enn han ville gjort for bare få år siden.

- Brus er en versting, mener Arsky.

- Hovedsaklig fordi man spiser ikke mindre godteri selv om man drikker sukkerbrus.

Pass på tennene

Karius og Baktus likte å bygge hus i tenner som hadde tygget på massevis av godis og søtsaker. Og nettopp derfor er det så ekstra viktig å passe på tannpussen etter å ha kost seg med godterier.

- Start med tilvenning med tannbørsten så snart den første tanna begynner å titte fram, forklarer informasjonssjef i den norske Tannlegeforening, Morten Rolstad, til Foreldre & Barn.

- Å lære barna å pusse tennene og å gjøre en god jobb, er svært viktig. Og det er klart man skal være ekstra nøye og påpasselig på dager hvor man vet at man har vært i godteskuffen.

Les mer fra Klikk.no:

Mamma med spiseforstyrrelser: 3-åringen min begynte å ta frem badevekta til meg

15 tips som får kresne barn til å spise godt

Barn som drikker brus kan bli avhengig av koffein.

Her er sukkertabbene du lett kan unngå

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:00 Kjente medisiner kan fungere mot koronaviruset03:50 Lori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32 Bakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01 Sverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46 Kina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40 334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16 USA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59 Døds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51 USA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25 Minst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03 Regjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02 Trump: Risiko for spredning av koronaviruset i USA er veldig lav00:40 Ruud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39 Saudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28 Solberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50 Weinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49 Mann knivstukket i Søndre Land23:01 City med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57 Skyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56 Lyon overrasket Juventus med seier21:45 Raymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31 Politiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26 Greta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17 Coronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05 Pilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56 Denne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48 Sverige har registrert nytt virustilfelle19:40 Fant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16 Dårligste partimåling på ti år for Høyre19:14 Senterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40 TV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Svensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Nordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 – Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering11:30 Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18 Arsenal-profil ute i lang tid11:17 Ikke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42 Regjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37 Cappelen Damm selger Tanum-butikker09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 NRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Den kan minne om jorden, men har den liv?21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn
Siste nytt
04:00NorgeKjente medisiner kan fungere mot koronaviruset03:50VerdenLori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32VerdenBakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01NorgeSverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46VerdenKina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40Verden334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16VerdenUSA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59VerdenDøds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51VerdenUSA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25VerdenMinst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03NorgeRegjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02VerdenTrump: Risiko for spredning av koronaviruset i USA er veldig lav00:40SportRuud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39VerdenSaudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28NorgeSolberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50VerdenWeinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49NorgeMann knivstukket i Søndre Land23:01SportCity med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57VerdenSkyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56SportLyon overrasket Juventus med seier21:45NorgeRaymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31SportPolitiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26NorgeGreta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17Helse og livsstilCoronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05NorgePilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56VerdenDenne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48VerdenSverige har registrert nytt virustilfelle19:40VerdenFant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16PolitikkDårligste partimåling på ti år for Høyre19:14PolitikkSenterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40PengerTV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeSvensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48Norge– Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering11:30PengerInnbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18SportArsenal-profil ute i lang tid11:17KulturIkke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42KulturRegjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37KulturCappelen Damm selger Tanum-butikker09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03PolitikkBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00KulturNRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18PengerAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46KulturDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23MotorFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenDen kan minne om jorden, men har den liv?21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn