Barn og søvnapné

Derfor bør du være på vakt om barnet ditt snorker

FARE PÅ FERDE: Snorker barnet ditt? Da bør du nevne det for legen. © FOTO: Colourbox .
FARE PÅ FERDE: Snorker barnet ditt? Da bør du nevne det for legen. © FOTO: Colourbox .

Snorking hos barn kan være tegn på alvorlig sykdom.

Mer om søvnapné

Hva er søvnapné?

  • Alle har korte pauser i sitt pustemønster som kalles apné. Vanligvis er disse korte stoppene helt normale.
  • Ordet apné kommer fra det greske ordet apnea, som betyr ”uten vind”.
  • Noen ganger kan søvnapné forårsake en langvarig pause i pusten, noe som gjør pustemønsteret uregelmessig.
  • Noen med søvnapne kan faktisk slutte å puste for kortere tidsrom noe som gir synkende oksygennivå og søvnen blir forstyrret.
  • Selv om det er helt normalt for alle å oppleve sporadiske pauser i pustingen, kan apné være et problem når pusten stopper i 20 sekunder eller lenger.

(Kilder: SOVno, Senter for Søvnmedisin, Wikipedia og American Academy of Pediatrics)

1. Obstruktiv søvnapné

Den vanligste typen søvnapné hos barn er obstruktiv apné, som

skyldes en obstruksjon av luftveiene, som for eksempel forstørrede mandler. Dette skjer under søvn fordi det myke vevet på baksiden av halsen da er mest avslappet, dette fører til at luftveiene klapper noe sammen. Så mange som 1% til 3% av ellers friske barn har obstruktiv søvnapné.

Symptomer: Overvekt, høylydt snorking, pustestopp, urolig søvn, nattesvette, morgenhodepine, tørr munn om morgenen, motorisk uro og overvekt.

2. Sentral søvnapne

Sentral søvnapne oppstår når den delen av hjernen som styrer pusting ikke starter eller opprettholder puste prosessen på en riktig måte. Hos premature spedbarn er dette sett ganske ofte fordi luftveisenteret i hjernen er umodent. Sentral søvnapne har ofte en nevrologisk årsak.

3. Blandet søvnapne

Blandet apné er en kombinasjon av sentrale og obstruktiv søvnapné, og er sett spesielt hos spedbarn eller små barn som har unormal kontroll over pusten. Blandet apné kan oppstå når et barn er våken eller sover.

(Kilder: MayoCliic.com, Wikipedia og Sovnapne.no)

Mange av oss snorker fra tid til annen når nesen er tett eller man har drukket alkohol kvelden i forveien. Men når det gjelder barn kan snorking om natten faktisk være tegn på en alvorlig sykdom eller tilstand.

For ikke bare kan snorking hos barn føre til aggressiv adferd og nedsatt konsentrasjonsevne, men nå mener forskere at både hjerte og hjerne blir påvirket av nattens snorking.

Ikke ignorer snorking

Alle barn som snorker burde utredes for søvnapné lyder en av hovedanbefalingene i en stor rapport som nylig ble sluppet av American Academy of Pediatrics.

- Bevisene er mye sterkere i dag, forklarer Dr. Carole Marcus, som er professor i pediatri ved Children's Hospital of Philadelphia.

Les også: Barn som snorker er mer aggressive enn andre barn

- Barneleger burde rent rutinemessig spørre foreldre om barna deres snorker, men dersom de glemmer å gjøre dette, er snorking noe foreldrene burde passe på å ta opp med legen selv. Snorking hos barn kan nemlig være et tegn på søvnapné, som er en alvorlig tilstand hos barnet.

Søvnapné kalles også pustepauser, og er rett og slett en tilstand som gjør at pusten stopper opp fra sitt regelmessige mønster nå og da mens man over. Alle har vi disse, men blir pausene hyppige og lange nok, kan det føre til at søvnen blir forstyrret og at man våkner like sliten og uopplagt som da man gikk og la seg.

- Dersom barnet lider av søvnapné og ikke får utredning og behandling for dette, vil det kunne føre til at barnet får adferds- og lærevansker, som da bunner i for lite og for dårlig søvn, forklarer Marcus.

- Og faktisk kan tilstanden også påvirke barnets hjerne, og fysiske vekst og utvikling på en negativ måte.

Les også: - Snorking avgjøres i barndommen

Søvnekspert og konsulent Eldbjørg Fiske hos Senter for Søvnmedisin ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen er enig i at snorking hos barn bør utredes.

- Snorking hos barn skal alltid tas på alvor, forklarer Fiske til Foreldre og Barn.

- Vi anbefaler faktisk at man kontakter fastlegen sin dersom snorking hos barn vedvarer, og dersom legen mener dette er noe som bør undersøkes, vil man bli henvist videre til utredning. Tallene varierer litt, men så mye som 10% av barn kan faktisk være påvirket av snorking og respirasjonsforstyrrelser under søvn.

Ikke alltid et problem

Overlege og spesialist i barnemedisin, Anders Steinsvik Alme, ved Haukeland universitetssykehus i Bergen henviser stort sett alltid barn som snorker til øre-nese-halsavdelingen for videre utredning.

Les også: Slik blir du kvitt snorking

- Det er jo viktig å understreke at det er slett ikke alltid dreier seg om en medisinsk tilstand når barn snorker, forklarer Steinsvik Alme til Foreldre og Barn.

- Noen ganger er det ingen andre problemer enn at barna lager lyd. 12-15 prosent av alle barn snorker, og dersom man skulle sende alle disse til full utredning ville det jo kreve store ressurser.

Sammenheng mellom snorking og dårlig adferd

At man sover dårligere fra tid til annen er nok en realitet for mange. Men forstyrret søvn over en lengre periode kan faktisk være direkte helseskadelig, spesielt for små barn.

- En vanlig konsekvens av for lite søvn, er at barna blir hyperaktive på dagen, og har vanskelige for å klare å konsentrere seg, forklarer Steinsvik Alme.

- Å sove dårlig har store konsekvenser for barn, ikke minst for hvordan det lærer og utvikler seg.

Saken fortsetter under bildetSKADELIG SNORKING: Snorking som fører til pustestopp kan være helseskadelig for barnet. © FOTO: Colourbox

SKADELIG SNORKING: Snorking som fører til pustestopp kan være helseskadelig for barnet. © FOTO: Colourbox

Barnelegen forklarer at han de siste årene har begynt å spørre helt rutinemessig om søvnmønster og søvnvansker når barn kommer til han for utredning over adferdsproblemer eller hyperaktivitet.

- Jeg spør alltid foreldre om de har sett eller hørt ting som skulle tilsie at barna har vansker med å sove, om de snorker eller har hørbare pustestopp i løpet av natten, forklarer Steinsvik Alme.

- Mange blir ofte overrasket, og lurer på hvorfor dette blir tatt opp, men svært mange ganger viser dette seg å faktisk ha en sammenheng.

Påvirker hjernen

Snorking oppstår som regel fordi luftveiene er blokkert eller gjort smalere av en eller annen årsak. Dette fører naturlig nok til at mindre oksygen når hjernen på nattestid, noe som - om ved vedvarer - kan ha alvorlige konsekvenser for barnet.

Ifølge studier som er gjort ved Cincinnati Children's Hospital i USA har faktisk så mange som 2/3 barn som snorker eller lider av søvnapné problemer med hjernefunksjonen på en eller annen måte.

- Dette kan selvsagt ha en enorm effekt på et barn, forklarer nevrolog Dean Beebe ved Cincinnati Children's Hospital til helsenettstedet Livestrong.com.

- Og ikke bare i forhold til søvn og adferd, men også videre på utviklingen av hjernen og sentralnervesystemet, spesielt når det gjelder små barn.

Som alt annet vev i kroppen trenger også hjernen oksygen for å fungere og utvikle seg. Når man lider av søvnapné har man forlengede pauser i åndedretten, ofte opptil flere ganger i timen, noe som gjør at mindre oksygen kommer til hjernen enn det normalt skulle.

- Dette fører til biokjemiske forandringer i hjernen etter som den prøver å takle den begrensede tilgangen på oksygen, forklarer Beebe.

Nevrologen forklarer at nyere forskning har fokusert mye på å prøve å avsløre forholdet mellom snorking og nivåer av oksygen i blodet på natten, og påvirkningen dette har på barns hjerne.

- Alle tegn peker i dag på at snorking og søvnapnéer absolutt kan påvirke barns hjerne og dens utvikling.

Fiske forklarer at barn med alvorlig søvnapné kan få hemmet vekst på grunn av forstyrret søvn.

- Veksthormoner skilles ut under dyp søvn, og sliter man med å nå en dyp søvnfase, er det naturlig at utskillelsen av dette hormonet påvirkes. Det er også dokumentert at pustestopp påvirker hjerte og blodårer.

Ikke vanskelig å oppdage

Ifølge nettstedet KidsHealth.org kan et barn som lider av søvnapné stoppe å puste i korte perioder mellom 30 og 300 ganger hver eneste natt. Nettstedet anslår at mellom 1 og 3 prosent av barn mellom 2 og 6 år står i fare for å lide av obstruktiv søvnapné.

Fiske mener at den enkleste metoden for å oppdage søvnproblemer i barna, er for foreldrene å prøve å legge merke til hvordan barna sover - og hvordan de oppfører seg når de våkner.

- Det er egentlig snakk om enkle kjennetegn, forklarer Fiske.

- De fleste barn med søvnapne snorker, men ikke alltid veldig høylytt.

Som regel vil også barn som lider av søvnapnéer ha en urolig søvn.

- Barnet sliter jo med å få i seg nok oksygen om natten, og vil snu og vri på seg stadig vekk.

God hjelp i å fjerne mandler

Niels Christian Stenklev, som er førsteamanuensis på Universitetet i Tromsø og spesialist i øre-nese-halssykdommer, mener også at snorking og pustepauser om natten kan føre til dårligere søvnkvalitet hos barn.

- Å plages med apnéer, eller såkalte pustestopp, fører jo ofte til at man våkner opp like trøtt som da man gikk og la seg, noe som kan føre til dårligere adferd, spesielt hos barn.

Studier viser at hovedårsaken til obstruktiv søvnapné hos barn skyldes store falske eller ekte mandler.

- Denne lidelsen, om svært forstyrrende på barnets nattesøvn, kan stort sett kureres med en enkelt og effektivt inngrep hvor man fjerner mandler i halsen og reservemandelen i nesen, har Stenklev tidligere uttalt til Foreldre og Barn.

- De fleste barn som lider av søvnapne blir helt friske etter å ha fjernet mandlene, eller mandlene og polyppene.

Saken fortsetter under bildetFARE PÅ FERDE: Snorker barnet ditt? Da bør du nevne det for legen. © FOTO: Colourbox FARE PÅ FERDE: Snorker barnet ditt? Da bør du nevne det for legen. © FOTO: Colourbox

Les også:

iPaden kan hjelpe barn med å sove

Barn som snorker er slemmere enn andre barn

Disse leggetriksene må du kunne

Sjekk om barnet bør fjerne mandlene?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 Syria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Planen som skal fri Europa fra gassen05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo22:27 Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25 EU møter seks søkerland fra Balkan22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09 Manglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03 IMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54 Lars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50 Laksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49 Per Sandberg åpner bar i Halden20:48 Solemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37 Vipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23 Norsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08 Arsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02 Syriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo
Siste nytt
16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33VerdenSyria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPlanen som skal fri Europa fra gassen05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo22:27NorgeElg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25VerdenEU møter seks søkerland fra Balkan22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09SportManglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03VerdenIMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54SportLars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50SportLaksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49NorgePer Sandberg åpner bar i Halden20:48SportSolemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37SportVipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23VerdenNorsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08SportArsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02VerdenSyriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo