Fødsel:

Det flaueste jeg gjorde på fødestua

VILLE TILSTANDER: Noen har fødselshistorier som overgår andre hva rop og skrik angår. Men slapp av, sier jordmor; det er som oftest ikke så mye dramatikk på fødestua. Foto: Thinkstockphotos
VILLE TILSTANDER: Noen har fødselshistorier som overgår andre hva rop og skrik angår. Men slapp av, sier jordmor; det er som oftest ikke så mye dramatikk på fødestua. Foto: Thinkstockphotos

- Jeg stønnet som en hval og truet med å slå barnepleieren. Det er ikke bare bare å føde. I alle fall ikke når du blir minnet på hva du sa og gjorde i etterkant.

Blod, svette og tårer. Eller sinne og latterkrampe ? Det finnes like mange fødselshistorier som det finnes kvinner som har født. Og de aller fleste kvinner er skjønt enige: Å føde er slett ikke bare bare. Men for noen er fødselen - i alle fall i ettertid - tydeligvis litt mer flau enn hos andre.

På Foreldre og Barns forumssider går diskusjonene nemlig heftig om flaue sinneutbrudd og enda flauere bæsjehistorier. Ja, for ifølge de fleste mammaene på forumet så er det nettopp dette som er den store skrekken når fødselen står for døren: At det ikke bare skal komme en baby, men også bæsj. Eller oppkast. Og enda verre: At noen skal legge merke til dette.

– Når jeg ser bildene fra rett etter fødselen, så ser jeg at halve trynet mitt er dekket av spy

Selv om erfarne jordmødre trøster med at det for de aller fleste ikke er verken så grisete eller dramatisk som det kan høres ut som her, så mangler det ikke på fødeskrekkhistorier fra delelystne forumbrukere:

– Helt uten forvarsel kasta jeg opp på jordmora som sto rett foran meg og skulle sette på meg et sånt bånd rundt magen, forklarer en av forumbrukeren.

For en annen fødekvinne var det fostervannet som var problemet.

Når gynekologen klippet meg, sprutet det væske (fostervann håper jeg, ikke urin) rett i fleisen på henne... over briller og alt...«Oj» sa hun... husker jeg tenkte noe sånt som «hahaaa til pass for deg!» (selv om hun var veldig grei ellers)...

Dette har en tredje fødekvinne å si om fødselen:

– Å Bæsje og spy er vel det mest vanlige som skjer under en fødsel, så det brydde jeg meg ikke om. Men når jeg ser bildene fra rett etter fødselen, så ser jeg at halve trynet mitt er dekket av spy. Kaster mye opp på slutten, og lo ganske greit av bildene og etterpå. Husker jeg sa til mannen: "Nå har du sett meg på det vakreste!"

For andre igjen var det adrenalinet som tok overhånd, og opplevde å bli så sint, så sint:

En annen kvinne forklarer:

– Jeg stønna og bar meg som en stranda hval. Og så truet jeg i tillegg med å slå en barnepleier fordi hun tok fra meg lystgassmaska. Huff det var flaut. Men jeg sa heldigvis unnskyld etterpå.

– Og forresten, det stinker hvitløk av deg

Foreldre og Barn tok spørsmålet med flauser fra fødestua ut på Facebook, og responsen lot ikke vente på seg.

– Jeg ble liggende å vente på at det skulle komme en anestesilege da det var midt i et vaktskifte, og dette gjorde meg helt eitrende forbanna, forklarer Tonje fra Bergen.

Jeg ble så sint på både jordmor og barnepleier, og ropte og bantes at dette fant jeg meg ikke i - så til slutt måtte mannen min be meg roe meg ned. Da jeg endelig fikk epidural ble jeg plutselig kjempelei meg for at jeg hadde vært så sint, og begynte å strigråte og be om unnskyldning. Alle må jo ha trodd at jeg var helt på tuppa.

Veronika fra Alta var også sint under fødselen. Men ikke på jordmor.

– Mannen min hadde glemt å legge bagen min i bilen da vi skulle reise til sykehuset, forklarer hun.

– Og blant annet ble jeg helt hinsides sint fordi jeg av den grunn ikke hadde mine egne hårstrikk å ha i håret. Helt sykt å tenke på i ettertid at det går an å bli så sint for noe så lite, men det ble jeg altså.

Lo så jeg tisset på meg

For Britt-Lise fra Oslo var ikke sinne et problem.

– Jeg hadde gått 11 dager på overtid da fødselen plutselig startet, og jeg hadde vært så redd for å måtte bli satt i gang at jeg ble helt sykt lykkelig av at ting skjedde av seg selv. Og jeg fortsette å være lykkelig, selv midt inne i fødselen - godt hjulpet av lystgass, så klart. Jeg sang og sang og må ha sett ut som en helt gærn dame på lykkepiller eller noe sånt. Tør ikke tenke på hva jordmor måtte ha trodd.

Flere andre rapporterer også om kniseanfall av lystgassen.

– Jeg klarte ikke å slutte å le, røper Tonje fra Lillestrøm.

– Jeg lo så jeg tisset meg ut og tårene trillet, og kjæresten min ble litt redd, for han trodde ærlig talt at jeg hadde blitt litt gal.

For Helene fra Oslo ble lykkerusen over at babyen endelig var ute også til knusende ærlighet ovenfor jordmor.

– Jeg var i lykkerus etter å ha født babyen - og ikke minst ruset på lystgass. Og etter å ha tenkt på det under hele fødselen, fant det tydeligvis nødvendig å fortelle jordmor: «...og forresten, så stinker det hvitløk av deg».

Ville fødehistorier.HEI DU: Tenk at det skal være så mye dramatikk før man endelig kan hilse på den nye verdensborgeren. Foto: Thinkstockphotos

Slett ikke alle blir sinte

At det å føde er litt av en opplevelse er noe som stemmer for de fleste, enten man roper og blir sint, eller biter smerten i seg i stille konsentrasjon.

– Det er egentlig en feilforestilling at alle blir sinte, og roper og skriker, forklarer jordmor Tonje Wessel Rummelhoff, som driver den private jordmorpraksisen Jordmortonje.no.

For de aller fleste krever det rett og slett for mye energi å bli sint, man har ofte nok med å konsentrere seg om det man holder på med, som jo er å føde.

Normalt å miste kontrollen

Den erfarne jordmoren forklarer at det er helt normalt for kvinner å føle at man mister litt kontrollen når man når et visst punkt i fødselsforløpet.

– Mange blir jo litt vippet av pinnen av smertene, og man føler seg kanskje litt overkjørt. Spesielt midt i en ri er det viktig å ikke forstyrre en fødende kvinne. Og det er ofte akkurat her, mens kvinnen har det som vondest, mannen føler at han vil hjelpe, og kanskje tilbyr drikke, eller vil stryke hår vekk fra pannen til sin kjære. Men i en ri er kvinne så konsentrert at alle forstyrrelser blir et irritasjonsmoment.

Og om man sier stygge ting, så er det ingen som tenker noe over det.

– Som jordmor har man hørt det meste, og skjønner fullstendig at det er smerter og utmattelse som snakker.

Når det gjelder å grue seg for dette med avføring og bæsj, har jordmoren også beroligende ord:

– For de aller fleste er dette også skrekkhistorier som ikke blir tilfelle når de føder selv. Og skulle noe skje, er det ofte ikke synlig for andre enn jordmor, som helt diskret vil fjerne og tørke bort.

Les også:

Jordmor advarer mot hårløse fødsler

Dette tør ikke gravide spørre om

Du trenger ikke slutte å være en moteløve selv om har baby i magen

Husmorporno kan føre til babyboom

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Derfor roper og skriker kvinner i fødsel.MISTER HEMNINGER: Store smerter og en skremmende situasjon gjør at man sier ting man nok ellers aldri ville sagt når man føder. Foto: Thinkstockphotos

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Ny studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot
Siste nytt
16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenNy studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot