Test av champagne 2012Vi har testet champagne
Vi har testet de 20 mest solgte champagnetypene.
Vi har testet årets champagne, og alle er plassert på listen over de tyve mest solgte. Greit å ta med seg før handleturen er også test av konjakk og en oversikt over gode bobler til under 200-lappen.
Er du interessert i noe enda billigere, må du få med deg vår test av den stadig mer trendy italienske musserende prosecco.
Slik åpner du flasken
For at det ikke skal være noen tvil har vi selvsagt laget en video på hvordan du åpner champagne med Richard Juhlin - se her ! Og, dersom du har tenkt å åpne på spektakulært vis - ja, da kan du teste sablering. Video? Ja, selvfølgelig.
Fjern folien utenpå korken. Hold gjerne den ene hånden over korken mens du fjerner metallstrengen som holder korken på plass. Ikke rett korken mot noen etter at du har tatt av metallstrengen eller vend flasken mot din egen nese!
Legg den ene hånden under bunnen av flasken og ta et grep om korken med den andre. Åpne ved å vri flasken rundt og holde korken fast. Ikke rist flasken. Er den litt over kjøleskapskald skummer den mindre, det hjelper også å helle litt i glasset, la det roe seg og så fylle opp. Toppen halvfullt glass er ideelt for vinsmaking.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Unngå å gå på en luksussmell
Vinneren
Vinneren av champagnetesten får hele 89 poeng: Veuve Clicquot, Brut. Det er rett og slett en velbalansert og flott champagne. Veldig god konsentrasjon, god, sødme, frisk syre og en lang ettersmak.
Du finner også to Rosé-varianter på listen: Det er Moët & Chandon Impérial Rosé og Lanson Rosé Label Brut Rosé. De er testet for seg, og du finner dem nederst i artikkelen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Burde du bytte ut akevittglassene?
Champagne
For å kalles champagne må vinene komme fra det geografiske området Champagne i Frankrike. Ekte champagne lages etter faste, strenge regler som gjelder såvel dyrking, innhøsting som lagring.
Champagne lages på tre ulike druer, enten hver for seg eller i blandingsforhold. Druene heter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Les mer om champagne her.
Artikkelen fortsetter under annonsenTestpanel og metodikk
Champagnen er smakt av Arnie Stalheim som er Klikk.nos vinekspert.
Champagnen er smakt blindt og hver av dem er vurdert etter fem kriterier: Farve, duft, smak og ettersmak. Poeng for hver Champagne er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert. Ved usikkerhet på poengplassering, er det testet to ganger i et finaleheat.
Les også: Øl gir deg mange fordeler
Det beste først
Server champagnen når gjestene kommer - ikke når klokka slår 12.
Champagne er dyrt, og for å kunne sette pris på disse edle dråpene, bør man være noenlude edru. Derfor skal du servere champagnen når gjestene kommer. Etterhvert får de i seg både hvitvin til forretten, rødvin til hovedretten, dessertvin, cognac til kaffen og kanskje noen drinker etter det igjen.
Da begynner man å bli ganske påseilt. Så skal man ut på terrassen eller plenen og stå og hutre med plastglass i neven mens røyken fra rakettene river i nesen. Gitt de rådende omstendigheter, er champagne fullstendig bortkastet.
Artikkelen fortsetter under annonsenTest av champagne 2012
Karakter:
89 / 100
Velbalansert og flott.
Pris: 383,90
Test av champagne 2012
Karakter:
88 / 100
Middels fyldig med god konsentrasjon.
Pris: 236
Test av champagne 2012
Karakter:
88 / 100
Mye av alt, fin balanse.
Pris: 369,90
Test av champagne 2012
Charlemagne Blanc de Blancs Réserve, Brut
86 / 100
Middels fylde med frisk syre.
Pris: 299,20
Test av champagne 2012
Karakter:
86 / 100
Meget frisk syre og brukbar lengde.
Pris: 259,90
Test av champagne 2012
Karakter:
86 / 100
Her er alt i passe proposjoner
Pris: 224,90
Test av champagne 2012
Karakter:
86 / 100
En litt skjemmende note i duften, ellers er det meste i orden.
Artikkelen fortsetter under annonsenPris: 335,00
Test av champagne 2012
Karakter:
86 / 100
Rik og sødmefull, men litt oksidert preg.
Pris: 383,90
Test av champagne 2012
Karakter:
85 / 100
Middels fyldig og fruktig.
Pris: 399,80
Test av champagne 2012
Karakter:
85 / 100
Middels fyldig med grei frukt.
Pris: 346
Test av champagne 2012
Turgy Réserve Selection Blanc de Blancs
Karakter:
85 / 100
En litt skjemmende note i duften, ellers god.
Artikkelen fortsetter under annonsenPris: 229,90
Test av champagne 2012
Karakter:
84 / 100
Middels fylde, men mangler konsentrasjon.
Pris: 239,90
Test av champagne 2012
Claude Cazals Blanc de Blancs Grand Cru Cuvée Vive, Extra Br
Karakter:
83 / 100
Middels fylde med frisk syre.
Artikkelen fortsetter under annonsenPris: 289,90
Test av champagne 2012
Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut
Karakter:
83 / 100
Middels fyldig med god sødme.
Pris: 257,90
Test av champagne 2012
Karakter:
83 / 100
Middels fyldig, men ikke nok konsentrasjon.
Pris: 319,90
Test av champagne 2012
Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru, Brut
Karakter:
83 / 100
Frisk på smak, men mangler litt konsentrasjon.
Pris: 293,80
Test av champagne 2012
Karakter:
82 / 100
Slank og frisk, nesten syrlig.
Pris: 214,00
Test av champagne 2012
Launois Blanc de Blanc Millesime 2005, Brut
Karakter:
75 / 100
Middels fyldig men nesten madeirisert i avslutningen. Dårlig flaske?
Pris: 259,90
Test av champagne 2012
Karakter:
86 / 100
Middels fylde med frisk syre.
Pris: 399,90
Test av champagne 2012
Karakter:
84 / 100
Brukbar fylde og friskhet, men egentlig ganske kjedelig.
Pris: 380,00