Slik får du det skinnende rent

BEST I TEST: Vi har testet tre ulike stålvaskemidler, og synes Clean protect fra PMS Thomin virker best. (Foto: Kristin Sørdal)
BEST I TEST: Vi har testet tre ulike stålvaskemidler, og synes Clean protect fra PMS Thomin virker best. (Foto: Kristin Sørdal)

Stor test av stålvaskemidler.

Lei fingermerker, matrester og fartsstriper på hvitevarer og vask i rustfritt stål? Vi har testet tre ulike produkter som skal gjøre dem rene og skinnende blanke:

Clean protect rengjøringsmidde

l Pelox FR-D Surface cleaner

Easy2clean Rustfritt

Les også: Renest vask med kjøkkenspray

Vaske og vedlikeholde

Vi har testet alle tre produktene på vår kjøkkenvask. Til daglig pleier vi bare å vaske over kjøkkenvasken med litt zalovann og oppvaskbørsten, men etter en stund med slik "kattevask" blir det gjerne misfarginger rundt sluket, og stålet blir flekkete. I tillegg setter det seg lett merker fra vanndråper, fingre og annet.

Stålvaskemidlene lover at de skal kunne rense og friske opp overflater i rustfritt stål, og at de skal beskytte og gjøre det lettere å holde rent.

Slik har vi testet

Vi har testet de tre vaskemidlene på ulike felter i vasken, slik at vi lett skal kunne se dersom det er forskjeller i resultatet. Vi har gjort som anvist på bruksanvisningene til de ulike vaskemidlene.

Pelox Surface cleaner - FR-D 50:

Dette skal ifølge bruksanvisningen på flasken brukes ufortynnet. Vi tar dermed litt vaskemiddel på et tørkepapir, påfører og lar virke i cirka 15 minutter - før vi vasker over med tørkepapir og skyller grundig. Resultatet blir greit, men ikke like bra som med det beste middelet, og her henger vanndråpene nedover kanten på vasken.

Easy2clean Rustfritt:

Vi tar litt av middelet ufortynnet på et tørkepapir og tørker vasken med dette. Her må vi jobbe endel for å få vasken helt ren - men blank og fin blir den. Etter vask, skyller vi på samme måte som med de andre rensemidlene. Vi har fått et blankt resultat, men det er fortsatt ikke like bra som...

Clean protect:

Vi påfører en mengde vaskemiddel på litt tørkepapir, og vasker stålet med dette. Som du kan se av bildet, blir tørkepapiret ganske raskt sort. Dette er også rengjøringsmiddel for keramiske platetopper - men egner seg ifølge bruksanvisningen også godt på overflater av rustfritt stål.

Og jammen gjør den ikke akkurat det - dette er det vaskemiddelet blant de tre vi har testet i denne omgang som gir det desidert beste, reneste og blankeste resultatet. Og når vi skyller over med vann etter å ha vasket, er det flatene som er vasket med dette rengjøringsmiddelet hvor vanndråpene renner raskest av. Her blir ikke vanndråpene hengende igjen - som de blir spesielt med Pelox.

Dette er det vaskemiddelet som er mest effektivt og tar skitt og annet som sitter fast, mye lettere enn de to andre. Desidert best også til å fjerne rustflekker.

Clean fungerer også eksemplarisk på keramiske overflater.

Ekstra glans

Vi har tidligere testet vaskemidler for rustfritt stål , blant annet Ajax Kjøkken. Sammen med Ajax, testet vi også ulike produkter og kjerringråd for å få den fineste glansen i kjøkkenvasken. Dersom du vil at vasken (eller andre rustfri stålprodukter du måtte ha) skal få den ekstra glansen, anbefaler vi symaskinolje - som vi utpekte til det beste rådet blant produktene i den produktsamlingen.

I tillegg har vi et smart lite triks, om du ikke får bort fartsstripene, uansett hvor mye du gnikker og gnur: Løsningen finner du i barskapet.

Konklusjon:

Clean protect gir det beste vaskereresultatet, med det blankeste finishen. Det er mest effektivt og vasker rent med minst anstrengelse, og er den beste til å ta rustflekker. Vår favoritt blant denne samlingen.

Vi har tidligere også testet rengjøringsmidler med polish, i hovedsak på plastoverflater, men vi har også testet de litt ut på ståloverflater - med heldig resultat.

Personvernpolicy