Slik blir du kvitt juleflekkene

Rødvin på lakkert tregulv er ikke noe problem. Men hva om du har et lyst teppe? Her er redningen! (Illustrasjonsfoto: Ifi.no)
Rødvin på lakkert tregulv er ikke noe problem. Men hva om du har et lyst teppe? Her er redningen! (Illustrasjonsfoto: Ifi.no)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ribbefett, stearin, rødvin eller hvite ringer på bordet? Slik blir du kvitt det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi hadde en blå juleduk i familien. Den ble lagt på første juledag, og der lå den til alle julens selskapeligheter var over.

Som barn var den magisk: Den ble nemlig finere og finere. For på hver eneste flekk ble det lagt en tinnstjerne. På slutten av julen var duken smekkfull av stjerner, og neste år var duken like fin og blå igjen.

For det er mulig å bli kvitt flekkene. Selv om du ikke får tatt dem med én gang (dette er imidlertid det aller beste rådet vi kan gi.) Og det er heller ikke alle flekker som kan skjules av en stjerne. Stearin på dressen, bulker i teppet, ringer på bordet ... Her har vi samlet våre beste flekkfjerningstips, slik at du slipper å leve med dine juleflekker helt til påske.

Ribbesprut i ovnen

Når spesialproduktene ikke duger, er det på tide å finne frem de gamle kjerringrådene. (Foto: Berit B. Njarga)Når spesialproduktene ikke duger, er det på tide å finne frem de gamle kjerringrådene. (Foto: Berit B. Njarga)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke moderne stekeovner er selvrensende. Er du ikke så heldig, har du en jobb, når ribbespruten skal vaskes ut av stekeovnen.

Vi har tidligere testet spesialvaskemidler for stekeovnen, Jif Ovnsrens mot MrMuscle, men selv om begge fikk med seg det verste, var det ingen som fikk med seg alt.

Vi anbefaler i stedet følgende råd (etter å ha tatt bort det verste med et av de ovennevnte eller lignende produkt): Varm opp ovnen til 150 grader. Sett en ildfast form med salmiakkvann på en rist helt øverst i ovnen, og en bolle eller kjele med kokende vann i bunnen av ovnen. Slå av varmen etter en halvtime, og la begge bollene stå i ovnen til neste dag. Fettet skal da være oppløst slik at du kan tørke det av med en fuktig klut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ribbefett på finskjorta

Er skjorten av bomull eller et annet stoff som tåler vask i vaskemaskinen, er tipset følgende: Gni inn flekken med flytende oppvaskmiddel, for eksempel Zalo, eller en håndrensepasta av den typen mekanikere bruker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge disse løser opp fett. Deretter skyller du av middelet med varmt vann, før du vasker skjorta i vaskemaskinen. Er det derimot snakk om lyse, sarte stoffer, kan man dekke flekken med potetmel, før man gnir den mot hånden.

NB! Ikke hell ribbefettet i vasken

Skitne kjøkkenhåndklær

Legg kjøkkenhåndkledet i bløt i et døgn, så forsvinner flekkene lettere. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)Legg kjøkkenhåndkledet i bløt i et døgn, så forsvinner flekkene lettere. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Kjøkkenhåndklærne får gjerne hard medfart i julen. For selv om vi vanligvis er flinke til å skille mellom klut, håndhånkle og kopphåndkle, er det lett å gripe til det nærmeste tøystykket når vi er litt stresset eller har selskap.

Det er jo ikke så farlig, det skal jo kokvaskes likevel? Det er ikke alle kopphåndklær som kan vaskes på 90 grader, og de pene fargerike julehåndklene kan ikke klores.

Det finnes hjelp å få: Dorthe Thomsen, produkt- og markedskoordinator hos den danske hjemmetekstilprodusenten Georg Jensen Damask, har et smart tips: Legg kjøkkenhåndkledet i bløtt i kaldt vann 24 timer før du skal vaske det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Legg kjøkkenhåndklærne i bløt

Stearin på duken

Stearinflekker på duken er en gjenganger siden vi nordmenn elsker å tenne lys i jula. Her er punkt nummer én å legge hele duken i fryseboksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da blir det enkelt å brekke bort stearinen. Deretter kan du finne frem strykejernet, og legge papir fra tørkepapir eller et kaffefilter oppå og under flekken, før du styrker over papiret med varmt strykejern.

Gjerne flere lag, så unngår du stearinflekker på strykejernet. En annen metode er å fukte flekken med white spirit, før man legger på tørkepapir som suger opp løsningsmiddelet. Deretter lønner det seg å dekke området med flytende vaskemiddel en stund, før du vasker duken i vaskemaskinen.

Les også: Slik blir du kvitt strykejernflekkene

Ringer på spisebordet

Hvite eller røde ringer på trebordet er ikke lekkert. Heldgvis er det fort gjort å bli kvitt! (Illustrasjonsfoto: Ifi.no)Hvite eller røde ringer på trebordet er ikke lekkert. Heldgvis er det fort gjort å bli kvitt! (Illustrasjonsfoto: Ifi.no)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røde ringer fra vinglasset er lite lekkert, men også disse skal være mulige å fjerne, hvis spisebordet ditt er av ubehandlet tre.

Har julegjestene etterlatt spor i spisestuebordet, kan du dyppe en skrubb eller klut i en blanding av klorin og vann, før du skrubber flekken godt. Deretter vasker du godt over med en ren klut med bare varmt vann.

Har du fått hvite ringer på et lakkert trebord, enten fra væske, eller rett og slett fordi du ikke har brukt skåler under de varme kaffekoppene, lar disse seg også fjerne relativt enkelt: Dypp en bit fin stålull i møbelrens og gni over bordet. Dette skal løse opp smuss og fett, og forsegle porene før videre behandling. Så fjerner du denne med en lofri bomullsfille, og lar bordet tørke et par timer. Til slutt polerer du bordet med ekstra fin stålull som er dyppet i møbelvoks.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det helt krise? Liberon har en egen ringfjerner. Hør med nærmeste byggevarehus eller fargehandel. Alternativt kan du prøve stryketrikset som vår leser Benny Lerche tipset oss om:

- Ta et stykke kjøkkenrull og legg oppå den hvite ringen på bordet. Deretter setter du strykejernet oppå kjøkkenrullen i noen få sekunder, og vips er flekken borte.

Kaffe eller rødvin på avveie?

Rødvin på hvitt teppe? Ny sofa? Kaffe er faktisk verre, ifølge Ifi.no, og det beste er om du får fjernet flekken så fort som mulig. Dekk flekken med hvit tørkerull som suger opp. Etterpå vasker du flekken med en ren hvit klut med lunkent vann. Ikke gni, men klapp flekken ut.