80-tallshus i ny drakt

KOSEKROK: Den innerste delen av stua er avslapningssone med myke møbler og avdempede farger. Det gamle bordet har fulgt eieren i en årrekke. Skapet foran vinduet er et gammelt fransk brødskap. Bildekunsten i hjørnet har Inger-Anne Almestad selv laget. (FOTO: Anna-Ma Olsson)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med kjærlige hender ble huset fra 1980-tallet forvandlet til en lun oase for store og små. Gamle vinduer og dører har trukket fortiden med seg inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
– Hva gjør du hvis ...
... du får beskjed om at du får gjester om en halvtime?


– Da rydder jeg litt i gangen og kverner kaffe så den ferske kaffelukten sprer seg i huset.

... du får 100.000 kroner til hjemmet ditt?

– Da ville jeg ha glasset inn et atelier eller fått meg et drivhus.

... du kan bo akkurat hvor og hvordan du vil?

– Dette hjemmet kan ikke se så veldig annerledes ut, men drømmen er et gammelt, originalt, stort og rart hus med en eplehage som en kan leke gjemsel i!

Inger-Anne Almestad har omskapt en traust 80-tallsbolig i Fosnavåg til et stemningsfullt, nostalgisk hjem med raffinerte detaljer.

Egentlig var det et annet hus hun ville ha. Inger-Anne Almestad var på vei hjem til Sunnmøre etter 12 år i Oslo, og falt pladask for et gammelt kapteinshus med utsikt over storhavet. Hvitt og vindskjevt. Med nydelige detaljer og tonnevis av sjarm. Huset var i jugendstil med fargede glass, småsprossede vinduer og fint buet listverk. Dessverre kom andre henne i forkjøpet. Men heldigvis for henne kastet de nye eierne ut mesteparten av detaljene hun hadde falt for.

– Det ble noen turer fram og tilbake med tilhenger, smiler Almestad, som har integrert de vakre gjenstandene fra en annen tid i et nytt hjem. Resultatet er noe helt for seg selv.

Les også: Med gjester tett på

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forvandlingen

Inn til stuen står en vakker, gammel jugendstildør – med karakteristiske detaljer som små krysspostvinduer og blekgule glass. De avskallede flatene og lyset som siles gjennom vinduene, er en fin kontrast til nye gulv og vegger. I de store, enkle vinduene i stuen har hun festet et vakkert vindu i samme stil. Mellom kjøkken og stue har hun fått bygget en halvvegg der mindre, eldre vinduer er satt inn.

Inger-Anne Almestad mener at et hus må kunne si deg noe og ha et særpreg. I hjemmet sitt måtte hun selv skape personligheten. Den var nemlig ikke lett å se gjennom de mange ulike typene gulv, de aprikosfargede, gule og blå tapetene og de små rommene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SKRIFTEN PÅ VEGGEN: Tavlen i den lyse og vennlige gangen er til for beskjeder og kreativ skaperkunst – eller hvorfor ikke øve seg på å skrive 9-tall? (FOTO: Anna-Ma Olsson)SKRIFTEN PÅ VEGGEN: Tavlen i den lyse og vennlige gangen er til for beskjeder og kreativ skaperkunst – eller hvorfor ikke øve seg på å skrive 9-tall? (FOTO: Anna-Ma Olsson)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe av det første hun satte i gang med, var å gjøre alle flater nøytrale og ensartede, slik at vegger og gulv nærmest flyter mellom rommene. Samtidig gjør det veggene til blanke ark der kunst spiller hovedrollen. Almestad har samlet på bildekunst gjennom. Fargene i kunstverkene slår an tonen i innredningen for øvrig, og bildene byttes ut når hun føler for forandringer. Også barna Joshua og Ella Shola dekorerer veggene med vakker kunst.

– Det gir så mye glede. Og så er det jo vakkert, sier Almestad og viser fram selvportrettet Joshua har laget av seg selv. Det har fått en fin plass på veggen i nærheten av kunsten til mer anerkjente malere. Barnas behov er tatt hensyn til flere steder i boligen, og både på kjøkken og stue er det tilrettelagt for at de enkelt skal kunne ta del i de daglige syslene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Spektakulær utsikt fra TV-stua

Loppejeger

Almestad har etter mange års interiørinteresse blitt en habil «loppejeger». Spennende funn fra bruktmarkeder både i inn- og utland gir stor glede. Da hun etablerte seg i Fosnavåg, startet hun livsstilsbutikken Bella Blå – der hun kunne dele sin lidenskap for interiør med andre. For kort tid siden valgte hun imidlertid å legge ned driften av butikken, for å stå friere til å styre den dyrebare tiden mens barna ennå er små.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 HUSETS BARN: Joshua og Ella Shola er i farta i den enkelt dekorerte trappeoppgangen. (FOTO: Anna-Ma Olsson) HUSETS BARN: Joshua og Ella Shola er i farta i den enkelt dekorerte trappeoppgangen. (FOTO: Anna-Ma Olsson)

Men jakten på vintagefunn er fortsatt like givende. Over langbordet i stua henger en lysekrone hun fant hos en antikvitetshandler i Roma. En annen er fra et marked i Paris, en tredje fra en rotete kjeller i Oslo.

– Jeg faller lett for det som er litt rart og som har sjarm, smiler Almestad og ser kjærlig på en lett forgangen bordlampe med grønn skjerm og gullfot. Den hadde nok sin glanstid da de færreste interiører gikk i hvitt. Men skjønn er den likevel, og det er som om den hører hjemme akkurat her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor skal du ikke bruke halogenpærer på soverommet

Almestad har komplettert innredningen med en del basismøbler som sofa og sjeselong fra Ikea, men det er spesielt de gamle møblene som gir innredningen sjel og varme.

– Mye av det gamle har jeg fått eller arvet. Ting som kanskje ikke har så stor verdi annet enn minnene som er knyttet til dem, forklarer Almestad, og lar hånden stryke over det slitte, hvite stuebordet som har fulgt henne i en årrekke. Ute klarner det opp, og lyset faller gjennom et hjerte som henger i vinduet og lager mønster på gulvet.