Kjendis-kokk Bent Stiansen en reddende engel for enslige:Slik lages lutefisk for to

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg slår gjerne et slag for lutefisken – også for de som er alene eller bare er to ved middagsbordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Lutefisk for 2 på 20 minutter

Lutefisk:

1,5 kg lutefisk av torsk og god kvalitet

1ss salt

1 dl vann

Rens lutefisken for bein og del den i to. Legg den i kjele med 1 dl. vann og dryss på med rikelig med salt, 1 ss. La fisken saltes 5 minutter før den settes til kok. Kok opp kjelen under lokk og la den småkoke/dampe i 12 minutter. Har du god tid kan lutefisken med hell saltes 30 minutter før den kokes/dampes. Server på varme fat.

Poteter:

400 gram mandelpoteter eller små Ringerikspoteter med skall

Vann og 1 ss salt og poteter kokes i 15 minutter og 20 minutter for Ringerikspoteter

Baconfett:

200 gram bacon i små terninger

2 ss solsikkeolje

2 ss smør

Skjær bacon i små terninger og stek dem i en panne med solsikkeolje til de er pent brune og sprø. Tilsett smør og stek til smøret brunes lett. Hold varmt til servering.

Ertepure av frosne erter:

250 gram frosne erter

¾ dl melk

1 ss smør

1 ts salt

Litt kvernet hvit pepper

Kok opp erter med vann og smør og kok i to minutter. Kjør ertene med melk/smør til en pure med stavmikser eller i en foodprosessor. Smak til med salt og pepper. Holdes varm til servering.

Bent Stiansen har vært en kjent chef helt fra han som første nordmann vant den prestisjefylte franske konkurransen Bocuse d’Or i 1993.

Interessen for kokkelering startet i byssa på båten faren arbeidet. Han har vært på Kokkelandslaget, vunnet Norgesmesterskapet i kokkekunst, kåret til Årets Kjøkkensjef og jobbet på kjente restauranter.

Nå driver Stiansen restaurant Statholdergaarden i Oslo med høye smørbrød og eksklusive menyer på kveldstid. Lutefisk har liksom ikke vært hans absolutte høydepunkt, helt til han nå dukker opp som en reddende engel med en enkel oppskrift til lutefisk for to – og det på bare 20 minutter.

- Lutefisk forbindes gjerne med store og festlige lag. Men etter utallige spørsmål og oppfordringer har jeg nå komponert en lettfattelig oppskrift for to personer, og som ikke krever mer enn 20 minutter før maten er fiks ferdig på bordet, sier Bent Stiansen (49).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stiansens råd

Stiansen i aksjon på kjøkkenet. Foto: Gudmund LindbækStiansen i aksjon på kjøkkenet. Foto: Gudmund Lindbæk

Han ville selvsagt være sikker på at dette er mulig å gjennomføre, selv for amatører, og fullførte flere tester hjemme i boligen på Prinsdal i Oslo. Under samtlige tester kom han i mål godt under 20 minutter, og det uten at han jobbet spesielt fort.

Stiansen har følgende råd til alle som vil ha et godt lutefiskmåltid: Det lønner seg å kjøpe kvalitetsfisk, altså fast fisk som ikke er blitt bløt som et resultat av for mye utvanning. Bruk rikelig med salt, du kan nesten ikke salte fisken for mye. Salt fisken en halv time før bruk og bruker du ekstra mye salt bør saltet skylles av fisken før koking.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kokkens beste kålrabistappe

Alene hjemme

Da kona Annette døde ble det slutt på store middager hjemme. Han ble mye alene og fikk samtidig sympati for alle som bare har seg selv å lage mat til. Dermed gikk han i gang med å lage en kokebok med enkle oppskrifter og nyttige kjøkkentips for alle i samme situasjon. Boken ”Alene hjemme” har 160 oppskrifter på middag og kvalitetsmat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tenkte ikke på lutefisk da jeg laget boken, og min oppskrift på lutefisk for to er derfor ikke mellom permene. Men jeg deler den gjerne med andre. I høst har jeg derfor spist mer lutefisk enn noen gang, sier Bent Stiansen, som også avslører at han på hjemmebane alltid drikker øl og den norske akevitten Arvesølvet til lutefisk – gjerne to.

Høye smørbrød – mye fisk

På Statholdergården serveres mye fisk, ikke minst til lunsj når gjestene strømmer til det populære spisestedet for å nyte smørbrød med reker, marinert sild, hjemmegravet laks og rødspette. Kveldsmenyen nå før jul innholder gravet lakserulade med laksekaviar, grønn ertesuppe garnert med blåskjell og ristede scampi og pannestekt ryggfilet av møretorsk som en av hovedrettene.

- Mine gjester er ofte glad i fisk, jeg er forferdelig glad i fisk, mens jeg normalt bare har egne lutefisklag to ganger i sesongen. Ved å følge mine enkle oppskrifter risikerer du ikke annet enn at du kan bli imponert over deg selv, sier Bent Stiansen.

Les også: Her er den beste julematen