Franskmenn dropper vinen

BUNNIVÅ: Aldri før har franskmenn drukket så lite vin som nå, viser undersøkelse. Foto: Colourbox.com
BUNNIVÅ: Aldri før har franskmenn drukket så lite vin som nå, viser undersøkelse. Foto: Colourbox.com

Forbruket av vin er nå nede i ett glass om dagen i vinnasjonen Frankrike.

Franskmennenes inntak av vin har falt til et nytt bunnivå. Nå drikker voksne i snitt et snaut glass med vin om dagen, viser en stor, ny undersøkelse.

Studien, som antagelig får vinprodusentene til å gråte, viser at det er brus og fruktjuice som gradvis tar over for vinens plass på landets spisebord.

Les også: Krangler om amerikanske «slott»

Færre enn en av fem franskmenn drikker nå vin nesten hver dag. Helseadvarsler og laber økonomi skal være de viktigste årsakene til den nedadgående trenden når det gjelder inntak av vin, ifølge undersøkelsen som gjennomføres hvert femte år på oppdrag fra det franske landbruksdepartementet.

Resultatene som ble publisert denne uka, viser at andelen folk som drikker vin daglig, hadde falt til 17 prosent i 2010, sammenlignet med fem år tidligere.

Les også: En av tre hjemme i bakrus

I samme periode hadde andelen som drakk ett glass en eller to ganger i uka, økt fra 41 til 45 prosent. Andelen som er avholds hadde holdt seg stabil på 38 prosent.

Funnene reflekterer en trend som har pågått i lang tid, og som har ført til at det årlige gjennomsnittsinntaket av vin i Frankrike har falt fra 160 liter per voksen i 1965 til 57 liter i 2010. Rundt regnet betyr det at man har gått fra å drikke tre glass om dagen til å drikke ett glass om dagen.

Caroline Plot, som har hatt ansvaret for forskningen fra myndighetenes side, sier økende kjennskap til de antatte helserisikoene assosiert med regelmessig inntak av alkohol, kombinert med økonomiske bekymringer, er det som fører til at folk kjøper mindre vin.

Les også: Nordmenn hardere på flaska – skyver grense for misbruk

– Det har også skjedd en endring i forbrukernes vaner: brus og fruktjuice er tar over for vinen på det franske bord, sier hun.

I 1980 ble vin servert i gjennomsnitt til ett av to måltider. I 2010 ble vinen kun servert til ett av fire måltider.

– Alkohol generelt og vin spesielt har blitt en helgeting, noe man drikker i lystig lat, sier Philippe Janvier, som er en av forfatterne av studien.

Les også: Frastjålet luksusvin for nesten en million kroner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden