Test av pepperkakedeigDe beste pepperkakedeigene
Vinneren gir knasende sprø og krydrete pepperkaker. Her er barnas dom.
Smakstesten er en blindtest.
- Barna smakte seg gjennom pepperkaker stekt av 12 forskjellige ferdige deiger.
- Pepperkakedeigene er kjøpt hos de store matvarekjedene og tre bakerikjeder som dekker Østlandet.
- To deiger er for gluten- og/eller melkeallergikere og kan kjøpes i helsekostorretninger, matvarekjeder med godt utvalg eller på nettet.
- Kakene er stekt etter anvisning på pakken.
- Panelet fikk også smake på Annicas hjemmelagde pepperkaker – uten at de visste hvilken det var. Men den hjemmelagde deigen er ikke med i testens vurdering.
Baketesten: Annica Været har bedømt hvordan deigene er å jobbe med: egenskap til utkjevling, utstikking og flytting over til stekebrett. I tillegg har hun også smakt på deiger og kaker – men det er barna som er dommerne på smak.
Det blir ingen jul uten pepperkaker! Blant de syv slagene som bakes til jul er pepperkakene ofte barnas favoritt. Ikke er de vanskelig å lage heller.
Er du av det late slaget kan du kjøpe ferdig pepperkakedeig og bruke den sparte tiden til å kose deg litt ekstra sammen med barna.
Vi har stekt 12 forskjellige typer og fått kakene bedømt av et eminent smakspanel.
Fra skikkelig god til smak av granbar
Smakspanelet hadde en tøff jobb med å knaske seg gjennom de 12 forskjellige slagene av pepperkaker.
Dommen lød fra “Uæææææ! Den hadde jeg ikke tatt med hjem!”, “Denne smaker det granbar av” til “Denne var skikkelig god, hard og fin – en sterk femmer!”.
I Foreldre & Barn sitt smakspanel satt:
Bendik Andreas Paulsen (10)
Sigmund Været (12)
Martha Tjernshaugen Klouman (12)
Sine Karine Paulsen (7)
Testet bakeegenskapene
På vegne av Foreldre & Barn testet matblogger Annica Været deigenes bakeegenskaper.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHun jobber som rekrutteringsekspert og driver den populære matbloggen Annica om mat.
- Jeg elsker å lage mat, så å bruke ferdig pepperkakedeig strider helt mot mine prinsipper, men jeg synes det er gøy å teste nye ting. Jeg har så klart smuglet mine egne, hjemmelagde pepperkaker inn i testen, så det blir spennende å høre om barna merker forskjell, sier Annica.
Vinner og taper
Testens klare vinner ble Berthas pepperkakedeig. Kakene ble sprø og gode, med den rette knasefølelsen og passe krydret smak. Men de aller beste i blindtesten var Annicas hjemmelagde.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenIKEAs pepperkakedeig fikk en sterk firer og en klar annenplass. Kakene ble tørre, sprø og smakte karamellaktig - noe som falt i smak. Produsenten av IKEAs deig er Berthas Bakerier AS som også produserer testens vinner.
Testens taper ble Menys deig. Smakspanelet syntes kakene var for myke og seige og smakte kjedelig.
Artikkelen fortsetter under annonsenHjemmelagde pepperkaker
Ønsker du å lage pepperkakedeigen selv, kan du forsøke matblogger Annica Været sin.
Dette trenger du:
150 g smør
75 g sukker
1 dl mørk sirup
ca 1 dl kremfløte
ca 450 g mel
2 ts natron
2-3 ss nykvernet svart pepper
1 ts malt nellik
2 ts ingefærpulver
1 ss kanel
Slik gjør du:
1. Smelt smøret og tilsett sukker, sirup og kremfløte og bland godt.
2. Tilsett mel blandet med natron, ingefær, kanel, nellik og svart pepper og bland godt til du har en fin og fast deig.
3. Pakk deigen inn i plastfolie og legg kjølig før du begynner å bearbeide den.
4. Strø litt mel på et bord og kjevle deigen så tynn som mulig. Stikk ut fine kakeformer.
5. Løft kakene forsiktig over på et stekebrett og stek dem på 180 grader i ca 6 minutter, ta ut brettet og kjøl ned. La kakene kjøles ned på det varme brettet.
LES OGSÅ:
Denne julekalenderen er best i test.
Artikkelen fortsetter under annonsenIkke alle barn gleder seg til jul
TEST AV PEPPERKAKEDEIG: - Pepperkakene er gode når de er litt "peprete", synes Martha. © Egil Nordlien HM Foto
Artikkelen fortsetter under annonsenBarnas favoritt! Skikkelig sprø kaker med den beste smaken.
Produsent: Berthas Pris: 39,90
Tørr og sprø med en tiltalende karamellsmak.
Produsent: Berthas Bakerier AS Pris: 15
Passe hard pepperkake med ganske god smak.
Produsent: Mesterbakeren Pris: 27,50
Myke kaker som smaker litt sjokolade.
Produsent: W.B. Samson
Ikke verdens beste, men god smak av pepper.
Produsent: Karl P. Nordby Pris: 59
Ikke myke, ikke harde og med en smak av nøtter.
Produsent: Baker Hansen AS Pris: 75
Artikkelen fortsetter under annonsenKaker som smaker av granbar. Da hjelper det lite at de er sprø.
Produsent: Calas AS Pris: 34,99
Verken harde eller myke og litt kjedelige på smak.
Produsent: Bakers AS Pris: 29,90
Harde pepperkaker med ganske lite smak.
Produsent: Baxt AS Pris: 39,50
Be To Helsebakeriet - uten gluten, melk og hvetestivelse
Glutenfrie pepperkaker som er luftige og litt smakløse. Et splittet smakspanel!
Produsent: Be To Helsebakeriet, Berit G. Svenneby Pris: 99
Glutenfrie pepperkaker til allergikeren. Myke, tykke og litt pregløse.
Produsent: Fria Bröd AB (www.fria.se) Pris: 44,90
Testens taper - myke kaker som smaker rart.
Produsent: Bakers Pris: 19,90