Lyver så det renner til barna

FORELDRES DOBBELTMORAL: Du vil ikke at barna skal få i seg så mye søtt, men selv koser du deg med sjokolade rett som det er. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
FORELDRES DOBBELTMORAL: Du vil ikke at barna skal få i seg så mye søtt, men selv koser du deg med sjokolade rett som det er. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

- Hva har du i munnen, mamma? – Gulrot, svarer du. Med munnen full av Nonstop.

Endelig er barna i seng, og du putter en håndfull Nonstop i munnen og tygger så det knaser.

Lyver om brus og godteri

– Hva er det du spiser, mamma? hører du fra barnerommet.

– Bare en gulrot! svarer du og serverer dermed nok en løgn om ditt eget inntak av søtsaker.

Men du er ikke alene. Flere av oss lyver eller holder ting skjult for barna våre. Og svært mange av løgnene dreier seg om mat, sukkerholdig drikke og snop.

Les også: Sjokolade beskytter mot slag

Tar kosen etter leggetid

– Dersom Mille spør meg om det er kake i dag, svarer jeg: "Nei, vi spiser da ikke kake på hverdager, det er kun på lørdager".

– Men sannheten er at jeg ofte koser meg med både kake og godis etter sengetid, innrømmer Julie Wetaas Lohne til Foreldre & Barn:

Mat som trøst og belønning

Ernæringsfysiolog og småbarnsmamma Kristine Kårstad Skjøthaug oppfatter at løgner om mat til barn skyldes et ønske om at barna skal ha et sunt kosthold.

Intensjonen er god, og på kort sikt blir konsekvensene for barnet et sunnere kosthold.

– For foreldre, derimot, kan snikspisingen være et uttrykk for et følelsesstyrt forhold til mat. Du belønner deg selv med sjokolade – i smug – etter at du for eksempel har vært flink og brettet "et tonn" rent tøy. Alle smugspiser litt innimellom, men mat som trøst og belønning kan påvirke vekt og helse negativt, forteller Kristine K. Skjøthaug til Foreldre & Barn.

Les også: Derfor forsvinner de smale midjene

– Vær ærlig – tilby også barnet sjokolade

Hun råder foreldre til å ha et åpent og ærlig forhold om sjokolade og godterier til barna.

– Spiser du sjokolade og barnet spør hva du spiser, så svar: «Mamma tok seg bare en sjokoladebit. Har du også lyst på en?»

– Passer det med sjokolade?

– En god regel kan være: "Dersom det ikke passer at barna får sjokolade, passer det ikke for meg heller".

– Ved å unngå å bruke mat som trøst eller belønning, både for seg selv og for barna, får hele familien et sunnere kosthold, understreker ernæringsfysiologen.

Og det finnes faktisk søtsaker du kan gi barnet med lettere samvittighet.

– Naturlig å ha hemmeligheter

Årsaken til at foreldre velger å holde ting skjult for barna, er nok at det ofte er enklere enn å begi seg inn på en forklaring av hvorfor noe som for eksempel er farlig for barn, ikke er så ille for voksne.

– Barna trenger ikke å vite alt den voksne vet, sier Are Karlsen. Han jobber som fagutviklingsleder i Bufetat og har skrevet boka "Foreldrelappen".

– Jeg sier til jenta mi at jeg skal ut og se på været eller hente posten, når jeg egentlig skal ut å ta meg en røyk, vedgår Trond Marius Lyngbø overfor Foreldre & Barn.

Ikke lær barnet å lyve

Han understreker likevel at utgangspunktet bør være at foreldre ikke skal lyve for barn.

– Hvis de avslører deg, vil det ikke hjelpe å fortelle dem at det er dumt å lyve i andre sammenhenger. Barn lærer like mye av å observere hva foreldrene gjør, som av hva vi sier at de skal gjøre. Barna vil med andre ord lære at det er greit å lyve. Prøv å være et godt forbilde for barna dine.

Prat uten barnet til stede

Karlsen sier at det er en rekke temaer vi voksne vet mye om, men som kan være vanskelig for barn å forholde seg til, for eksempel konflikter mellom voksenpersoner, økonomi og forhold på jobben.

– Men dette betyr ikke at man trenger å lyve. Det er forskjell på å unnlate å fortelle barna om alt og å lyve for barna, understreker Are Karlsen.

Han er av den oppfatning at det smarteste foreldrene kan gjøre, er å unngå å prate om ting de ikke vil at barnet skal vite om, mens barnet er til stede.

Foreldre skjuler ting for andre foreldre

Men det er ikke bare overfor barna man holder ting skjult. Også for andre foreldre vil vi helst fremstå som så gode foreldre som mulig. Kristine Kårstad Skjøthaug tror at når det gjelder godterier og mat, er dette noe mange foreldre holder hemmelig for andre foreldre.

– Man tenker jo gjerne på det som en brist i selvbeherskelsen, og det er man sjelden stolt over, påpeker Skjøthaug.

– Ja, i den grad foreldre holder ting skjult for andre foreldre, kan nok dette skyldes et ønske om å fremstå som bedre foreldre enn man i virkeligheten er, sier Are Karlsen.

Les også:

Slik tar du barn i løgn

10 ting mødre lyver om

Dette sier barnets navn om deg.

Ni ting du sverget på aldri å gjøre før du selv fikk barn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden