Slik vinner du budrunden

De skjulte knepene for å vinne budrunden

Omgjengelig eller kverulant - hvem hadde du valgt? © George Doyle
Omgjengelig eller kverulant - hvem hadde du valgt? © George Doyle

Kunnskaper om selger kan gjøre deg til den mest attraktive kjøperen.

Du har funnet drømmeobjektet , har finansieringen i orden, og er klar for å kaste deg inn i budrunden. Den med mest penger seirer ofte i budrunden - men dette er langt fra den eneste måten å sikre seg drømmeboligen på.

- Det er ikke alltid penger som er det eneste av interesse for en selger. Ligger det for eksempel et bud inne på en leilighet på tre millioner kan du jo alltids prøve å by samme sum - men i tillegg inkludere andre ytelser man tror kan være av betydning for selger, sier Andrew Hempker, partner og megler hos Privatmegleren Majorstuen.

Google og sjekk Facebook

Førstelektor i og foreleser på BIs eiendomsmeglerstudie, Gorm Kunøe, er enig i at det kan være lurt å skaffe seg mest mulig informasjon om selger.

- Hvis man kunne fått tak i psykologien til motparten så er det jo det det handler om. Her vil megleren ofte stille seg i mellom og ikke ville oppgi informasjon om selger, men det tar deg jo bare to minutter å finne ut av at det er "Fru Knudsen” som bor i tredje etasjen i 14 c, påpeker Kunøe.

Og om det er en småbarnsfamilie eller et eldre ektepar man har med å gjøre, mener han man kan finne ut av på nettet.

- Man kan jo bare google folk, og alle er jo på Facebook i dag, så det bør ikke være så vanskelig, sier han.

Hemker og Kunøe mener det kan være lurt å snoke og grave så mye du kan for å kartlegge selgers situasjon.

- Dette kan være å spørre megler om selger allerede har kjøpt, om de har barn, om de pusser opp bolig og hvor gamle selgerne er. Slik kan gjøre deg til den mest attraktive kjøperen. Tid er ofte penger, og ikke minst er tid ofte synonymt med en mindre stressende hverdag for mange, og det er av høy verdi, påpeker Hemker.

Vær imøtekommende

Det kan være lurt å tenke årstid i forhold til objekt. Du bør se etter typiske sommerleiligheter med balkong og utsikt til grøntarealer, nærhet til parker, og eneboliger med flotte hager på vinterhalvåret, når disse kvalitetene ikke akkurat komme godt frem, råder megler Tommy Friestad. © Ragnar HartvigDet kan være lurt å tenke årstid i forhold til objekt. Du bør se etter typiske sommerleiligheter med balkong og utsikt til grøntarealer, nærhet til parker, og eneboliger med flotte hager på vinterhalvåret, når disse kvalitetene ikke akkurat komme godt frem, råder megler Tommy Friestad. © Ragnar Hartvig

Meglere skal i utgangspunktet være nøytrale og upartiske, men det skader likevel ikke å oppføre seg som en grei og omgjengelig type på visning og i dialog med megler.

- Jeg har hørt om tilfeller der megleren har anbefalt en kjøper kontra en annen overfor selger, hvis det er snakk to personligheter og den ene virker svært omgjengelig kontra en mer kverulant person, forteller Hempker.

- For småbarnsfamilien som akkurat har fått vite at huset de pusser opp ikke er ferdig før om fem måneder, vil det være av stor betydning om du kan være imøtekommende og fleksibel på overtakelsestidspunktet. Sier du: “kjære selger, jeg byr tre millioner, og så er det opp til dere å sette en dato for utflytting, innen et tidsrom på fem måneder”, vil du selvfølgelig gjøre deg selv enormt attraktiv i en slik situasjon, påpeker Hempker.

Et annet ekstragode man kan spille på er vask og flytting.

- For det eldre ekteparet med vond rygg vil det kunne være svært hyggelig om du tilbyr de å kjøre bort alt det gamle skrotet de ikke skal ha med seg videre. Og det å slippe å vaske og gjøre rent, det er vel noe alle ville satt pris på i en hektisk flyttesituasjon, sier Hempker.

Eneste på visning? Psyk ut selger

Er det få på visning, få på listen og ingen bud, tilsier det et mindre attraktivt objekt. Og i et marked styrt av tilbud og etterspørsel vipper dette maktbalansen over mot kjøper. Har selger i tillegg allerede kjøpt, kan man stå ovenfor en gunstig situasjon.

- Har selger for eksempel allerede kjøpt ny bolig vil han eller hun ofte være mer imøtekommende til et lavere bud i en situasjon med kun en budgiver. Er det i tillegg laber interesse for boligen, er det selvfølgelig mulig å prøve seg med bud under takst, sier Tommy Friestad, gründer og megler hos Boa Eiendomsmegling.

Å plassere et såkalt skambud, et bud ganske langt under takst, kan fungere i et slikt tilfelle. Her går det an å forsøke å spille på psykologi, og håpe at selger er av den nervøse typen når det kommer til økonomi. Friestads råd er klart og tydelig i en slik situasjon:

- Ha is i magen. En selger som selv har kjøpt og er avhengig av et raskt salg, vil være mer imøtekommende.

Kjøp balkongleiligheter på vinterhalvåret

Et annet tips for å gjøre gode kjøp og unngå de verste budkrigene, er å tenke årstid i forhold til objekt. Enkelte boliger er typiske vinterleiligheter og andre sommerleiligheter. Her er det en del faktorer som utgjør når de bør selges, eller på den andre siden, når man kan gjøre et kupp.

- På vinterhalvåret bør du se etter typiske sommerleiligheter med balkong og utsikt til grøntarealer, nærhet til parker, og eneboliger med flotte hager, når disse kvalitetene ikke akkurat kommer godt frem. Sjarmerende leiligheter med peis som ikke har balkong kan man tenke motsatt om. Da kan du gjøre gode kjøp i sommerhalvåret, påpeker Friestad.

Sjekk motpartens finansiering

Ifølge Hempker er det også viktig å sjekke at den man byr mot har finansieringen i orden, så du vet at det er snakk om en reell motpart.

- Enkelte ganger gir banker finansiering med forbehold til en kjøper. Slår dette forbeholdet inn ved fire millioner, og megler i budrundens hete glemmer å ringe opp og sjekke dette forbeholdet idet budet bikker fire, byr du jo potensielt mot noe som ikke er reelt i andre enden, sier han.

Hold kortene tett til brystet

En megler vil være interessert i å få en høyest mulig pris, og jo mer informasjon hun sitter på om budgiverne, desto bedre kort har hun å spille med for å presse prisen opp.

- Være nøktern med å vise hvor interessert du egentlig er overfor megleren. Aldri avslør hvor mye du er villig til å gi, eller hvor mye penger du har for hånden. Vær tøff, ha is i magen og stol på deg selv, sier Friestad.

- Sett deg en absolutt grense for hva du er villig til å gi i forkant, slik at du ikke blir revet med og mister både hodet og penger, råder Friestad.

Les også:

Alt om å kjøpe bolig

Slik finner du riktig megler

Selg boligen selv - spar penger

Stjel disse interiørtipsene fra fengselet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden