Kosmetisk kirurgi etter fødselenMødre legger seg under kniven for å få tilbake kroppen

NYE PUPPER: Siri mistet brystene sine etter amming. Bildet til venstre er tatt dagen før operasjon, og bildet til høyre er tatt en uke etter. © FOTO: Privat
NYE PUPPER: Siri mistet brystene sine etter amming. Bildet til venstre er tatt dagen før operasjon, og bildet til høyre er tatt en uke etter. © FOTO: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siri mistet puppene etter amming og Eili fikk hengemage og hengepupper. For en “mommy makeover” må du ut med rundt 80 000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kosmetisk kirurgi på bryster og mage:

Brystene:

- Brystene vil bli større under graviditeten og etterpå når man ammer. Når man er ferdig å amme opplever noen at huden trekker seg pent sammen igjen, men hos andre blir det som en ballong som luften har gått ut av. Har man behov for korreksjon av brystene er det to alternativer. Det ene er brystløft. Da løfter vi og strammer opp brystet, og fjerner overflødig hud. Det andre alternativet er brystproteser. Da putter vi inn en protese for å fylle ut den overflødige huden. Er det mye overflødig hud kan brystene da bli veldig store. Det går også an å kombinere de to teknikkene, men det blir en mer omfattende operasjon, informerer plastisk kirurg Helge E. Roald.

Magen:

- Hvordan magen ser ut etter fødselen er til dels avhengig av kvinnens vektøkning. Kvinner som har født tvillinger, eller små kvinner som har født store barn kan også oppleve at magen henger etter graviditeten. Er det kun litt løs hud nedenfor navlen kan vi gjøre en liten mageplastikk. Er det mer omfattende må vi gjerne “ta ut navlen” før vi strammer huden, og så sette den inn på ny. Det vil si at vi lar navlen stå igjen i sin tidligere posisjon og trekker huden over navlen ned som en gardin. Deretter lager vi en ny åpning i huden til navlen. Vi kan også stramme opp slapp muskulatur i magen, og gjøre magen mindre bukende, informerer plastisk kirurg Helge E. Roald.

Så mange nordmenn under kniven:

Jorun Ramm fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Tilmann von Soest, forsker ved Nova, har gått gjennom SSBs levekårsundersøkelse om helse fra 2008, hvor folk blant annet ble spurt om kosmetisk kirurgi.

Ifølge svarene har 5 % av oss fått utført en kosmetisk operasjon som vi har betalt selv – 7 % av kvinnene og 3 % blant menn, skriver forskning.no.

Levekårsundersøkelsen viser også at det er kjønnsforskjeller når det gjelder hva slags inngrep folk har gjort. Den største gruppen menn svarte at de har fått utført inngrep i ansiktet, som fjerning av vorter og føflekker samt øyenlokk- og nesekirurgi. Mest populært blant kvinner er brystkirurgi, enten forstørring eller forminskning.

Yngre kvinner henter seg raskere inn igjen

- Hvorfor har noen flat og stram mage igjen få uker etter fødselen, mens noen aldri får kroppen tilbake?

- Hudens evne til å trekke seg sammen igjen varierer fra kvinne til kvinne, men alder har mye å si. Jo yngre man er, jo større evne har huden til å trekke seg sammen igjen. En gravid i 40-årene er dermed mer utsatt enn en gravid i 20-årene, forteller plastisk kirurg Helge E. Roald.

Det å bli gravid og å få barn er for de fleste noe av det største i livet. Likevel kan graviditeten være en påkjenning for kroppen . Selv om noen ser ut slik de gjorde før bare kort tid etter fødselen vil de fleste oppleve at kroppen forandrer seg. Litt slappere mage og pupper som ikke er like yppige kan de fleste leve med, men hva hvis brystene blir som tomme skinnlommer, og magen henger slik at den må stappes ned i buksa?

Vi har tidligere skrevet om Veronica (25) som har fått brokk, revnet muskulatur, strekkmerker og en hengemage på syv centimeter. Hun står i kø for å få dekket bukplastikk av det offentlige, men stadig flere kvinner betaler villig fra egen lomme for å bli seende ut slik de gjorde før de fikk barn.

Les også: - Det første jeg tenkte var at jeg aldri kommer til å ha samleie igjen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistet puppene etter amming

Da Siri (25), som ønsker å være anonym, sluttet å amme sin datter som i dag er 1,5 år gammel hadde brystene skrumpet inn til ingenting.

- Jeg har alltid hatt små bryster, og det har i grunn aldri plaget meg. Jeg synes egentlig at små bryster er veldig søtt. Men etter ammingen klarte jeg ikke fylle en A-cup en gang, og jeg følte at all min kvinnelighet var borte, forteller ettbarnsmoren til Foreldre & Barn.

Siri har en slank kropp med litt former. Hun har både rumpe og lår hun er fornøyd med. Men de “nye” puppene passet ikke inn. Så da fødselspermisjonen nærmet seg slutten reiste hun og samboeren til Oslo for å operere brystene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg la inn 300 gram i hvert bryst. Det var i utgangspunktet litt større enn jeg hadde tenkt. Men jeg dro hjem med et stort glis om munnen, smiler hun.

Siri hadde sovet med bh og singlet etter ammeslutt, og likte ikke å vise brystene for samboeren, men dette er ikke lenger ett problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er ikke typen som går med push up-bh eller dyp utringning. Jeg har ikke noe behov for å vise de nye brystene for allmennheten. Men de har gitt meg en selvtillitsboost, og samboeren min er også veldig fornøyd (selv om han aldri klagde på de gamle), forteller Siri.

Les også: - Jeg vil ikke ha Playboy-pupper og plastikk-fjes, bare bremse tiden litt

Pupper og mage

Overlege Helge E. Roald er spesialist i plastisk kirurgi, og en av gründerne av Colosseumklinikken. Hvert år gjør han rundt 100 bukplastikkoperasjoner og flere hundre brystoperasjoner – svært mange på kvinner som har født.

- Jeg tenker at graviditet og fødsel er noe av det viktigste i en kvinnes liv. Jeg synes at man skal nyte graviditeten, og ikke tenke på det som en destruksjon av kroppen. Samtidig bør man være litt bevisst. Være aktiv, og forsøke å ikke legge på seg altfor mye, mener Roald.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men uansett hvor bevist man er, er det alltid noen som har behov for korreksjoner. Da gjelder det spesielt to områder – brystene og magen, forteller Roald til Foreldre & Barn.

Les også: - Puppene mine er ikke det de engang var

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Mommy makeover"

Stadig flere amerikanske plastikkirurger spesialiserer seg på såkalte “Mommy makeover”-operasjoner. Dette er kirurgiske inngrep som skal få kvinnen til å se ut slik hun gjorde før hun fikk barn. Kvinnene tar gjerne flere operasjoner i ett, og populære kombinasjoner er bukplastikk, brystløft med silikon og fettsuging. Like greit å få gjort alt i samme sleng, eller?

- Vi prøver å gjøre kombinasjonsoperasjoner dersom det lar seg gjøre. Men i motsetning til de store privatklinikkene i USA, så ønsker vi ikke å ha pasientene innlagt hos oss i flere dager etter operasjonen. Her i Norge sendes oftest pasientene hjem samme dag som operasjonen, og det er ikke forsvarlig hvis det har blitt gjort for omfattende og lange kombinasjonsoperasjoner, informerer Roald.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så ønsker du å fikse på både magen og brystene her hjemme må du mest sannsynlig regne med å gjøre det i to omganger. Og prisen? Rundt 80 000 kroner.

Les også: Flere yngre opererer utseendet

Psykisk knekk

Eili Korntorp (29) fra Hamar ante tidlig i svangerskapet at hun kom til å få overflødig hud. Magen ble svært stor, og strekkmerkene kom mannsterke. Allerede da hun nærmet seg fullgått svangerskap og babyen la seg med hodet ned, begynte huden å henge på undersiden av magen.

- Gjett om jeg var engstelig for hvordan jeg kom til å se ut! Fødselen gikk ikke som planlagt, og ble en traumatisk opplevelse som det tok tid å bearbeide. Da jeg fødte var jeg fremdeles 21 år, og selvbildet og psyken fikk en skikkelig knekk. Jeg fikk fødselsdepresjon, og slet i det stille, forteller Eili til Foreldre & Barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Eili gikk til legen for å høre hvilke muligheter hun hadde møtte hun motstand, men hun forlangte å få henvisning til plastikkirurg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kosmetisk kirurgi etter fødselen

BUKPLASTIKK, FETTSUGING OG BRYSTREDUKSJON: Tobarnsmor Eili Korntorp (29) fra Hamar fikk en psykisk knekk da kroppen endret seg drastisk etter første graviditet. Nå har det gått åtte år siden hun opererte magen og brystene, og hun har fått enda ett barn. © FOTO: Privat

- Der fikk jeg en helt annen mottagelse. De hadde god forståelse for at jeg ikke ønsket å gå gjennom 20 årene og resten av livet med magen stappet ned i buksen og antrekk som alltid var nøye gjennomtenkt for å skjule magen, forteller hun.

Les også: Savanna (2) får spraytan hver måned

Bedre selvbilde av operasjon

Eili fikk dekket bukplastikk av det offentlige, men betalte selv for fettsuging av sidene. Senere tok hun også brystreduksjon og opererte flankene (kjærlighetshåndtakene) – som hun også fikk dekket.

- Jeg hadde nok tatt operasjonene uansett om jeg hadde fått de dekket eller ei. Men skulle jeg betalt alt selv hadde jeg nok ikke kunne gjort alle operasjonene så raskt, sier Eili.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da operasjonsdatoen ble fastsatt gikk Eili i hardtrening og på diett for å gå ned mest mulig før operasjonen, og for å få best mulig resultat.

- Resultatet var helt fantastisk, og jeg gikk fra depresjon til å finne mål og gleder i livet. Jeg begynte å utdanne meg, og ønsket meg en bedre fremtid, sier Eili.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eili er ikke alene om å få et bedre kroppsbilde etter kosmetisk kirurgi. Førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo, Ingela Lundin Kvalem og Tillmann von Soest, gjennomførte nylig en studie i samarbeid med Colosseumklinikken som viste at kosmetisk kirurgi har en positiv effekt på kroppsbilde. Dette gjelder også fem år etter det kirurgiske inngrepet.

- Mange av dem som tar brystforstørrelse for eksempel, er kvinner som føler at de har mistet brystene sine etter at de har ammet barn. De har ikke et ønske om å få kjempestore bryster, men de vil se ut slik de gjorde før. Hvis utseende betyr mye for deg kan en kosmetisk operasjon hjelpe deg å få bedre kroppsbilde, mener Kvalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Plastisk kirurgi og kosmetisk kirurgi har blitt stuerent. Heldigvis! Det er trist hvis mange kvinner etter å ha fått barn skal gå rundt med en kropp man ikke kjenner igjen, og ikke trives med. I dag bruker man jo penger på alt mulig rart, så hvorfor skal man kritisere kvinner som føler behov for å investere i en operasjon som får dem til å føle seg bedre, føyer Helge E. Roald til.

Skeptisk til dagens skjønnhetsideal

Psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs forstår hvorfor noen kvinner tar plastisk kirurgi for å se ut slik de gjorde før de fikk barn, samtidig er han skeptisk til dagens skjønnhetsideal.

- Jeg synes det er trist at det unge og rene blir sett på som et ideal. Det å leve og det å få barn setter sine spor, og jeg som mann synes i hvert fall at en kvinnekropp som har levd litt er vakker, mener Kjøs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vent til du er ferdig med barn

Er du misfornøyd med kroppen etter første graviditet bør du imidlertid ikke løpe av gårde til kirurgen dersom du ønsker deg flere barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dersom man vet at man vil ha for eksempel to eller tre barn kan det lønne seg å vente til man er ferdig med å få de barna man vil ha før man opererer seg. Det er fordi resultatet etter operasjonen kan forringes ved en ny graviditet, forteller plastikkirurg Helge E. Roald.

Eili trodde ikke at hun kom til å få flere barn, men har nå nylig blitt mamma for andre gang.

- Nå etter at jeg har fått mitt andre barn har jeg fått litt løs hud på magen igjen, men på ingen måte på samme måte som tidligere. Brystene er fremdeles like fine, men om jeg på et senere tidspunkt vil korrigere nedre del av buken det vil tiden vise. Jeg går stolt i bikini og er stolt over magen som viser at jeg har fått to herlige barn, selv om jeg aller helst ville hatt en modellmage som alle andre også drømmer om, smiler Eili.