Meny

Godt samarbeid

Slik er barnehagens drømmeforeldre

GOD KONTAKT: Forholdet mellom foreldre og barnehageansatte er viktig for at barnet skal ha det bra i barnehagen. © Colourbox

Sjekk om du er en av dem!

Slik er foreldrefavorittene

- Gir klare og tydelige beskjeder om hvordan barnet har det.

- Involverer seg i barnehagen og viser interesse for hva de gjør og hvordan de har det.

- Gir tilbakemeldinger på en konstruktiv måte, og ikke med massiv, negativ kritikk.

- Sier fra på en spørrende måte, slik at barnehagen får mulighet til å forklare hvorfor de gjør som de gjør.

- Er ikke redde for å spørre hvis de er usikre på noe.

- Deler gjerne personlige erfaringer, men holder forholdet på et profesjonelt plan.

- Er ikke redde for å utfordre barnehagen ved å stille spørsmål ved etablerte rutiner og tradisjoner.

- Begynner ikke viktige samtaler midt i henting- eller leveringstiden, men spør heller om et møte når personalet har bedre tid.

(Kilder: Kjell Simonsen førskolelærer og redaktør ved Barnehageforum.no)


Disse er ikke fullt så populære

- Er usikre og gir ikke utrykk for hva de trenger for å trives.

- Deltar ikke på dugnader eller sosiale arrangementer og gjør det derfor vanskelig å bli kjent.

- Gir lite tilbakemeldinger på hvordan de og barnet har det i barnehagen.

- Kritiserer ofte, uten å gi rom for dialog om situasjonen.

- Tar gjerne initiativ til omfattende samtaler midt i travle perioder, som ved henting og levering.

- Er lite opptatt av hva som foregår i barnehagen.

- Gir dårlige beskjeder om nattesøvn, eller andre forhold som kan påvirke dagen til barnet.

- Respekterer ikke at syke barn bør holdes hjemme, både for barnet og barnehagens skyld.

- Har ofte for lite, eller feil tøy, og spør ikke om råd.

(Kilder: Kjell Simonsen førskolelærer og redaktør ved Barnehageforum.no.)

Med nytørket parkdress, støvler og votter i en bag stresser en barnehagemor til barnehagen. Med litt flaks har hun husket barnet også.

Leveringsseansen kan variere. Noen dager går det som en drøm. Andre ganger ender hun opp med å lage litt modell-leire, bli sølt litt melk på og må gå småsnufsete fra et barn som bare gråter. Kjenner du deg igjen?

Det er en kunst å takle barnehagelivets mange utfordringer. Og som foreldre har vi mye å si for hvordan barna har det der. Det er nemlig ikke bare opp til barnehagen å skape en god ramme for deg og barnet ditt. Du må bidra litt selv også.

Er du bevisst på hva barnehagen forventer av deg?

Det er ikke uvanlig at det kan oppstå konflikter mellom foreldre og barnehagen:

"Er det da for mye å forvente at barnehagen lar være å bruke "penjakken" de bruker til og fra barnehagen, på en skikkelig regnværsgjørmedag?", spør en irritert mor, i vårt forum Barn i magen.

Les også: Slik vet du at barnet er kommet i trassalderen

Si fra

- At foreldrene er flinke til å fortelle oss om morgenen hvordan natten og morgenen har vært, som for eksempel at barnet har sovet dårlig, om barnet har spist hjemme, eller andre ting, som at det er noen andre som skal hente barnet på ettermiddagen, er viktig informasjon for oss, forteller pedagogisk leder på småbarnsavdelingen ved Møllenberg barnehage, Vigdis Halsli.

- Dette er noe som kan påvirke dagen til barnet. Derfor kan det være lurt at de ansatte i barnehagen vet noe om det. Det gjør at forutsetningene for at barnet får en fin dag er mye bedre, fortsetter hun.

Jo bedre kontakt barnehagen får med foreldrene, jo lettere er det for de ansatte å gjøre dagene så gode som mulig for barnet, mener hun.

- De minste barna har ikke verbalt språk enda, og da er det spesielt viktig med god kommunikasjon med foreldrene. Og jo mer aktive og deltakende foreldrene er i barnehagen, jo bedre kjent blir man, forteller Halsli.

Men det betyr allikevel ikke at man trenger å dele hele privatlivet sitt med barnehagen.

- Det er en fin balansegang det der. Men det går helt fint an å være privat uten å bli for personlig. Både foreldre og barnehageansatte kan dele erfaringer man har hjemmefra uten at man kommer utenfor den profesjonelle sfæren, mener Halsli.

Les også: Så lenge varer foreldrelykken

Levering og henting

I tillegg til å være en flink informant er også det å forstå de sosiale kodene tilknyttet levering- og hentingssituasjonen viktig for å skape seg et godt rykte blant de ansatte i barnehagen.

- Leveringssituasjonen er veldig forskjellig fra familie til familie. Noen ønsker mye hjelp, mens andre ikke har behov for det. Derfor er det viktig for oss å få signaler på hvordan dere ønsker å ha det. Det er vanskelig for oss å vite hva dere trenger i den situasjonen, forteller Halsli.

- Har man en god dialog er det derfor også mye større sjanse for at levering- og henting vil bli både enklere og hyggeligere, fortsetter hun.

Er det noe du vil ta opp med barnehagen, eller noe du lurer på, anbefaler Halsli deg å unngå å ta opp dette akkurat i disse situasjonene.

- Spør heller om når det kan passe med en prat, slik at vi kan sette oss ned og prate sammen. Under levering- og henting er det mange som kommer og går, og det er vanskelig å få til en privat samtale. Det kan derfor være bedre å ta en prat utenfor disse tidene, forteller hun.

Les også: Disse åtte tingene former personligheten

Bry deg

Som foreldre kan det være vanskelig å vite hvor mye man skal legge seg bort i og ikke når det gjelder barnehagen. Å stille spørsmål ved alt barnehagen foretar seg er nok ingen god idé. Men å stille noen spørsmål om ting som er viktig for deg og ditt barn, tror Kjell Simonsen i Barnehageforum.no bare er positivt.

- Vis interesse ovenfor barnehagen og still gjerne krav. Personalet har også en forventning om at det skal komme tilbakemeldinger på det de gjør, forteller Simonsen.

Han tror personalet i barnehagen ønsker å høre hva foreldrene tenker, og setter pris på å kunne reflektere rundt egen praksis.

- Stiller man spørsmål vil det kunne være med å utvikle og bevisstgjøre prosesser i barnehagen. Men husk å gi rom for dialog, slik at barnehagen kan svare deg på hvorfor de gjør som de gjør, anbefaler han.

Det er nemlig viktig å huske at vi som foreldre ser vårt barn, med de ønsker og behov dette barnet har, mens barnehagen også må ta hensyn til barna i en gruppesammenheng. Derfor kan det hende at barnehagen må håndtere situasjoner litt annerledes enn det foreldrene i utgangspunktet hadde sett for seg.

=

TØYTRØBBEL: Det er ikke alltid så lett å vite hva barna trenger av tøy. Da er det lurt å spørre i barnehagen hva de anbefaler. © Colourbox

Gå riktig fram

Å si fra om ting man ikke er fornøyd med er ikke lett, men viktig, mener Simonsen.

- Jeg forstår at det kan oppleves som vanskelig å si fra, fordi man er redd det skal gå ut over barnet. Men det er allikevel viktig å gjøre det. Prøv å ta samtalen med dem det gjelder først. Syns du det er vanskelig bør du benytte deg av Foreldrerådet eller et samarbeidsutvalg, anbefaler han.

- Der vil du kunne få tatt opp problemstillingen på et mer generelt plan, og vil ikke føles så personlig. Det gir også store muligheter for å påvirke, sammenlignet med at man tar det opp på tomannshånd, fortsetter han.

Er du redd for at det å ta opp slike ting kan skape dårlig stemning, bør du heller tenke at det å snakke om tankene sine tvert i mot kan være en god måte å hjelpe barnehagen til å utvikle seg på.

-Så lenge man gir tilbakemeldinger på en konstruktiv måte som skaper diskusjoner og refleksjon vil det kun være positivt å stille spørsmål ved ting. Det er slik man får mulighet til å utvikle seg, mener Simonsen.

Les også: Derfor er det bra at barna lyver

Delta

Selv om det kan føles mye med dugnader, juleverksteder og sommerfester er det positivt vis foreldrene involverer seg i disse sosiale sammenkomstene, mener Vigdis Halsli.

- Det er her foreldrene får mulighet til å se barnet i lek med de andre, og de voksne får sjansen til å bli bedre kjent med barnehagen. Og jo bedre man kjenner hverandre, jo bedre er grunnlaget for å skape en fin hverdag for barnet, forteller hun.

Disse sosiale aktivitetene er også en mulighet for de foreldrene som, på grunn av jobb, ikke får vært så mye i barnehagen ellers, til å bli litt kjent.

- Vi opplever at de aller fleste foreldrene setter veldig stor pris på disse samlingene, og tror de er svært nyttige for alle i forhold til trivsel og godt samarbeid. Både foreldre, barn og de ansatte i barnehagen, forteller Halsli.

Les også: Nei, det trenger ikke å bety at han er homo

Ikke vær redd for å spørre

En vanlig utfordring for de ansatte i barnehagen er manglende tøy og utstyr til barna. Derfor er det ekstra viktig at du er flink til å spørre hva barna trenger.

- Vi har full forståelse for at de er vanskelig å vite hva barna trenger av tøy. Det syns jo vi også på grunn av skiftende temperaturer. Men det er fint hvis foreldrene spør enn at de lurer og er usikre, mener Halsli.

- Vi har full forståelse for at de er vanskelig å vite hva barna trenger av tøy. Det syns jo vi også på grunn av skiftende temperaturer osv. Men det er fint hvis foreldrene spør, slik at de slipper å lure og være usikre, mener Halsli.

Hun forteller at barnehagen også har et ansvar for å si fra om hva barna trenger, og at det er viktig at foreldrene får informasjon. Det er også de ansatte i barnehagen som ofte kan vite best hva barna trenger i barnehagen.

-Det er jo vi som er sammen med barna ute og ser dem i aktiviteter og lek ute i barnehagen og ser hva de har behov for. Noen barn er veldig aktive og andre mer rolige. Det har også noe å si for bekledningen, forteller hun.

Hennes oppfordring er derfor at du spør barnehagen om råd hvis du er i tvil. Man er nemlig ingen dårlig forelder selv om man ikke helt vet hva barnet har behov for av tøy og utstyr.

Les også:

Dropp småbarnas fritidsaktiviteter

Derfor velger jenter dukker

Slik får du barna til å like tran

TEST: Dette smøret er sunnest

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært