Bli med på keisersnitt

VELKOMMEN LINUS: 30 minutter etter ankomst i operasjonssalen er Maren Granli blitt mamma for tredje gang. © FOTO: Eva Rose Furmyr
VELKOMMEN LINUS: 30 minutter etter ankomst i operasjonssalen er Maren Granli blitt mamma for tredje gang. © FOTO: Eva Rose Furmyr

Etter sitt tredje keisersnitt blir Maren (29) rådet til ikke å få flere barn. Det gjør ingenting. Med Linus er familien komplett. Se fotodokumentaren fra fødestua.

Maren Granli og mannen Tor Arne (36) ankommer fødeavdelingen på Ullevål sykehus klokka 08.00 en torsdag morgen. Dato for fødselen har de visst en god stund allerede. Linus skal, i likhet med sine storesøstre Vilde (8) og Frida (3), forløses ved keisersnitt.

– Nå er det ikke lenge igjen, sier lege Cecilie Nordklev, som kommer innom for å spørre om det er noe Maren og Tor Arne lurer på.

Klokka er 12.00 og Linus ligger fortsatt godt og trygt inne i mammas mage. Maren er nummer fire i køen, og venter tålmodig. Hun har fått veneflon i hånden som er koblet til en pose med intravenøs væske. Hun har også fått satt kateter, slik at blæren ikke skal være full under inngrepet.

– Jeg begynner å bli litt sulten nå. Jeg har fastet siden klokka ti i går kveld, sier Maren.

– Tor Arne satt her og fristet meg med brus og sjokolade i sted, sier hun litt snurt, men med et smil på lur.

Savner ikke spenningen

Da Maren ble gravid som 20-åring, lå babyen i seteleie og bekkenet hennes ble målt for å finne ut om hun kunne føde vaginalt. Det kunne hun ikke. Marens bekken viste seg å være smalere enn normalt, og hun ble anbefalt keisersnitt ved eventuelle senere fødsler, også. Nå er hun klar for sitt tredje.

– Jeg synes det er deilig å vite når jeg skal føde. Jeg savner absolutt ikke spenningen, forteller Maren.

En annen ting hun klarer seg fint uten, er riene.

– Forrige gang begynte riene like før keisersnittet. Jeg hadde ikke åpning en gang, og likevel syntes jeg det gjorde forferdelig vondt.

Keisersnitt

SPINALBEDØVELSE: Maren har gruet seg til sprøyten med spinalbedøvelse og klarer ikke å la være å felle noen tårer. © FOTO: Eva Rose Furmyr

Gruer seg til sprøyte

Klokka er 13.15 og endelig er Maren og Tor Arne på plass i operasjonssalen. Et mannskap på sju personer – to fødselsleger, en anestesilege, tre spesialsykepleiere og en jordmor – står klare til å ønske Linus velkommen til verden. Alle ikledd heldekkende drakter, inkludert pappa.

– Nå er vi alle ugjenkjennelige, sier jordmor til Tor Arne.

– Dere kommer nok til å kjenne igjen meg. Jeg er han som gråter, sier han.

Maren sitter på operasjonsbenken og venter på å få sprøyten med spinalbedøvelse. Dette har hun gruet seg til lenge.

– Nå kjenner jeg at tårene begynner å komme, sier hun med skjelven stemme.

Selv om det kommer noen tårer, går det bra denne gangen også. Maren legger seg ned på benken, og legene begynner å klargjøre for operasjon. Et skjermbrett er satt opp mellom Maren og magen. Tor Arne holder seg også trygt på denne siden av operasjonen.

– Begynner det å bli varmt i rumpa? spør anestesilegen.

Maren nikker, og vet at det ikke er lenge igjen nå. Hun lukker øynene, og Tor Arne stryker henne ømt over hodet. Nå er det ikke lenge til de er foreldre, igjen!

Mye arrvev

Lege Cecilie Nordklev skjærer et 15 centimeter langt snitt like over bikinilinjen til Maren. Det er mye arrvev å jobbe seg gjennom før de kommer inn til livmoren, siden dette er Marens tredje keisersnitt. Likevel tar det bare rundt åtte minutter før Linus blir dratt ut med rumpa først. Fødselstidspunktet blir satt til 13.42. Omtrent en halvtime etter at Maren ankom operasjonssalen.

– Se så stor og fin han er. Han har hatt det godt i magen din, sier jordmor.

Keisersnitt

VRÆL: - Han der er det mye lyd i, utbryter jordmor når Linus kommer med sitt første skrik. © FOTO: Eva Rose Furmyr

Keisersnitt

NAVLESTRENGEN: Pappa holder seg trygt plassert bak skjermbrettet sammen med mamma, og lar legene klippe navlestrengen. © FOTO: Eva Rose Furmyr

Hun løfter Linus bak skjermbrettet, slik at Maren får en rask titt på den fine gutten før han skal vaskes og få en sprøyte med K-vitamin. Pappa blir med Linus inn på rommet over gangen, og Maren blir liggende mens legene syr igjen såret.

– Jeg blir aldri vant til det her, sier Tor Arne og tørker noen tårer.

Ikke lenge etter er far og sønn tilbake ved Marens side, og den nybakte trebarnsmoren får endelig holde gutten sin. Hun er lykkelig, men også litt engstelig.

– Jeg er så redd for at han ikke skal få puste, sier hun bekymret.

Maren vet at barn som blir forløst ved keisersnitt, oftere får pusteproblemer. Dette skyldes at væsken i lungene ikke er blitt presset ut ved passasjen gjennom fødselskanalen.

– Gutten puster helt fint, sier jordmor beroligende.

– Hvis han hadde pusteproblemer, ville han ikke ha vært så fin og rosa som han er.

Frarådes å få flere barn

Etter 25 minutter er keisersnittet sydd igjen. Lege Cecilie Nordklev forteller Maren at operasjonen gikk fint. Hun har blødd lite: bare 300 ml, mens 500 ml er normalt. Men hun har mye arrvev, og livmoren hennes er svært tynn.

– Hva betyr det at livmoren er tynn? lurer Maren.

– At den ikke er tjukk, skyter pappa Tor Arne inn.

Lege Cecilie Nordklev forklarer litt nærmere:

– For hver gang du er blitt operert, har du fått mer arrvev som har gjort at livmoren er blitt svakere. Jeg synes du skal være fornøyd med at du har fått tre sunne og friske barn. Tenk deg godt om dersom du ønsker flere.

Under en eventuell ny graviditet, risikerer Maren at hennes fortynnede livmor går i stykker ved arret. Dette kan føre til blødninger, og være farlig for både mor og barn.

Maren er godt fornøyd med tre barn, og har ingen planer om å få flere.

Mens hun fraktes til intensivavdelingen blir pappa og Linus igjen for å veie og måle.

– Jeg tipper han veier rundt 3 ½ kilo. Han er veldig lik søstrene sine, sier Tor Arne.

Men vekten viser at pappa har bommet med over et halvt kilo. Med sine 4032 gram, 53 cm lengde og 38 cm i hodeomkrets kan ikke Linus akkurat kalles en liten gutt.

– Nå skal du få ta på bleie, sier jordmor til Tor Arne.

– Dette har jeg gledet meg til å begynne med igjen, ler Tor Arne.

Linus er ikke helt fornøyd, noe han høylytt gir beskjed om. Men Tor Arne er en erfaren småbarnsfar og tar det hele med knusende ro. I tillegg til døtrene han har sammen med Maren, har han to barn fra et tidligere forhold.

– Linus er like sinna som søstrene sine, men det er bare bra. Nå får de igjen, sier han med et lurt smil.

Tar han puppen?

Tilbake på intensivavdelingen blir Maren overrasket når hun får høre at Linus veier over fire kilo.

– Jeg har visst drukket litt for mye cola i løpet av svangerskapet, innrømmer hun.

Nå skal Linus endelig få mat. Bedøvelsen har ikke gått ut ennå, så Maren får hjelp til å snu seg rundt på siden.

Selv om hun har to barn fra før, er hun nervøs for hvordan ammingen skal gå.

– Jeg slet fryktelig med ammingen første gang. Det var forferdelig. Jeg vil ikke oppleve det igjen, sier hun bekymret.

– Prøv å slappe av, og tenk at dette er en helt ny person, beroliger jordmoren.

Maren og Tor Arne puster lettet ut når Linus begynner å suge med en gang. Selv om han ligner på søstrene sine, er han en helt ny person som Maren og Tor Arne gleder seg til å bli kjent med.

Er du gravid, og kunne tenke deg å ha med magasinet GRAVID på fødselen? Send litt info om deg selv og et bilde til redaksjonssjefen: tone.amundsen.nyvold@egmonthm.no

Keisersnitt

  • I 2010 endte 17 % av alle fødsler i Norge i keisersnitt. Av disse var 38 % planlagte keisersnitt og 56 % hastekeisersnitt (6 % uspesifiserte).
  • Gravide har ikke selv noen lovmessig rett til å bestemme om barnet skal fødes med keisersnitt. Legene gjør en medisinsk vurdering og gir råd om hva de synes er best.
  • De fleste keisersnitt gjøres med «ryggbedøvelse» (epidural eller spinal). Mor er da våken under hele operasjonen. I enkelte tilfeller brukes narkose. Dette gjelder spesielt dersom inngrepet må skje fort, og man ikke har tid til å vente på at bedøvelsen skal virke.
  • Selve operasjonen varer gjerne 45 minutter, men mesteparten av denne tiden går med til å lukke operasjonssåret. Å legge snittet og ta ut barnet tar ofte mindre enn fem minutter.

Kilde: Norsk Helseinformatikk, Medisinsk fødselsregister

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden