Tegn på at fødselen nærmer seg

FØDEKLAR: Det er kjedelig å gå på overtid. Det finnes noen tegn som kan gi deg en indikasjon på at fødselen er nært forestående. Foto: Colourbox.com
FØDEKLAR: Det er kjedelig å gå på overtid. Det finnes noen tegn som kan gi deg en indikasjon på at fødselen er nært forestående. Foto: Colourbox.com

Utålmodig og høygravid? Her er åtte tegn som kan gi deg en pekepinn på at ventetiden snart er over.

Når du er høygravid og klar for fødsel leter du gjerne etter det minste tegn som kan fortelle deg at fødselen er nært forestående.

Når riene begynner eller vannet går vet du definitivt at fødselen er i gang, men er det mulig å få noen signaler i forkant? Kanskje får du ekstra mye kynnere en dag, kan det være et tegn? Eller hva med løs mage, er ikke det et signal på at man snart skal føde?

Her er 8 tegn på at ventetiden din snart er over:

1. Kraftigere og hyppigere kynnere

Spesielt kvinner som har født tidligere vil kunne merke at kynnerne blir kraftigere og hyppigere når fødselen nærmer seg. Og dette kan være svært plagsomt.

- Mange tror at fødselen er i gang, men så er det bare kynnere. Når man hører om fødsler som har vart i to døgn har det gjerne vært plagsomme kynnere det første døgnet, forteller Åse Olivia Grette, som har jobbet som jordmor i 18 år.

2. Mensaktige smerter

- Litt i forkant av fødselen kan noen oppleve å få mensaktige murrende smerter i magen som gjerne kan komme og gå, forklarer privatpraktiserende jordmor Berit Hembre til Foreldre & Barn.

3. Slimproppen går

Noen opplever at den slimproppen går når fødselen nærmer seg.

- Hos noen skjer det gradvis, og for andre kommer helle med en gang. Da opplever du en litt tykk og seig utflod. Kanskje med noe striper av gammelt blod, forteller Grette.

Slimproppen kan imidlertid gå både dager og uker før fødselen starter.

4. Økt nedpress

- Når fødselen nærmer seg kommer barnet lengre og lengre ned i bekkenet, og det vil presse mer og mer mot utgangen. Særlig kvinner som har født før vil kjenne et ekstra nedpress når fødselen nærmer seg, forteller Grette.

5. Kvalme

- Kvalmen går for de fleste over etter første trimester. Opplever du likevel å bli litt kvalm rundt termin kan det være at fødselen ikke er så langt unna, forteller Grette.

6. Løs mage

Noen døgn i forkant av den store dagen vil mange kvinner kunne oppleve å få løs mage eller diaré.

- Dette er fordi at hodet har kommet så langt ned at det presser mot endetarmen, forteller Grette.

- Dette er kroppens måte å rense seg slik at tarmen ikke er full under fødselen, føyer jordmor Hembre til.

7. Ekstra energi

Får du et plutselig behov for å vaske huset, rydde i klesskapet eller vaske det nyinnkjøpte babytøyet? Ja, da kan det være fødselen er rett rundt hjørnet.

- Jeg har hørt mange historier om mødre som har opplevd å få ekstra energi rett før fødselen. Da er det det kjente redebyggingsfenomenet som slår inn, en siste innspurt for å få alt klart til babyen kommer, forteller Grette.

8. Rolig/aktivt foster

Hvis fosteret blir ekstra aktivt rundt termin kan det være et tegn på at du er fødeklar. Men samtidig kan et rolig foster også være et tegn på at fødselen er nært forestående.

- Jeg erfarer begge deler. Det eneste man skal være litt obs på er dersom fosteret blir veldig rolig. Men at det blir litt roligere enn vanlig er altså helt normalt, sier Grette.

Men for noen gravide føles alt helt normalt fram til vannet går eller riene begynner, så det er ikke sikkert at kroppen gir deg et signal i forkant...

Les mer fra Klikk.no:

Dette sier pappa på fødestua

Hjelp, vi fødte på ferie!

Derfor synes pappa fødselen er ekkel

Så mye smerte må du tåle under fødselen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden