Slik får du barna til å like tran

MMMM TRAN: Lucas (4), Mats (5) og Lucas (5) i Eventyrstua barnehage elsker tran! Men ikke alle barn er like begeistret som dem... © FOTO: Egil Nordlien HM Foto
MMMM TRAN: Lucas (4), Mats (5) og Lucas (5) i Eventyrstua barnehage elsker tran! Men ikke alle barn er like begeistret som dem... © FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Barn bør ta tran hver dag, allerede fra de er fire uker gamle. Her er noen gode tips til å få kresne barn til å like tran.

Slik får du barna til å ta tran

- Ikke bruk tvang.

- Gi barnet tran når de er blide og fornøyde. På stellebordet eller i badebalja for eksempel.

- En av foreldrene bør ta tran sammen med barnet. Vis at du synes det er godt!

- Skjul tranen i maten dersom det er vanskelig å få barnet til å ta tran fra skje.

- Tran kan også gis med en spesialsprøyte for munnen, da blir det mindre gris.

Tran

Tran er en olje som utvinnes av fiskelever, og som er rik på vitamin D og Omega-3-fettsyrer.

Vitamin D er nødvendig for at kroppen skal kunne utnytte kalsium.

Bortsett fra i tran får man dette gjennom blant annet sollys og fet fisk.

Omega-3-fettsyrene har en gunstig helseeffekt på blant annet hjerte og kretsløp, ledd, huden og hjernens utvikling hos barn.

5 ml tran daglig dekker kroppens behov for vitamin D og Omega-3.

Kilde: Helsedirektoratet og ernæringsfysiolog Helen Engelstad Kvalem

Noen barn elsker tran, mens andre ikke kan fordra det. Får dine barn tran? Helsedirektoratet anbefaler at alle barn tar tran hver dag, og man bør begynne allerede fra fire ukers alder.

- Dette er for å sikre tilførsel av vitamin D og tilførsel av Omega-3-fettsyrer, forteller Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Mange foreldre foretrekker heller å gi D-vitamin-dråper istedenfor tran. Det smaker nesten ingenting, og fem dråper om dagen dekker D-vitaminbehovet. Enkelt og greit. Klinisk ernæringsfysiolog og foreleser ved Bjørknes Høyskole, Helen Engelstad Kvalem, anbefaler likevel tran – også til de minste.

- Tran inneholder også fettsyrene EPA og DHA som er viktig for hjernens utvikling. Det får du ikke i D-vitamin-dråper.

Kvalem påpeker også at det er lettere for barnet å venne seg til smaken og konsistensen dersom de begynner med tran tidlig. Det er enklere å få en fire uker gammel baby til å begynne med tran enn en trassig treåring.

Les også: Dette smøret er sunnest på skiva

Først en skje til pappa

Skal du få barnet til å like tran nytter det ikke med tvang. Kvalem har barn selv, og har flere gode tips til småbarnsforeldre.

- Det er viktig at barna får tran på en tid på dagen hvor de er fornøyde og i godt humør. For eksempel når de ligger nakne og spreller på stellebordet eller i badebalja på kvelden.

Og mamma eller pappa må også trå til... Hvorfor skal barnet ta tran hvis mamma og pappa synes det er ekkelt?

- Den av foreldrene som er mest glad i tran bør ta en skje sammen med barnet. Først en skje til pappa og så en skje til barnet. Etterpå sier man “mmm, det var godt”, og her er det viktig å være overbevisende. Hvis ikke blir du gjennomskuet, råder Kvalem.

Babyer som har begynt å spise fast føde kan også få tranen skjult i maten dersom det er vanskelig å få dem til å ta tran fra skje.

- Man kan smugle tranen inn i grøten for eksempel eller i middagen, tipser Kvalem.

Tranflekker på klær er vriene å få bort, så blir det mye gris kan et tips være å gi tran med sprøyte. Spesialsprøyte for munnen (uten spiss selvsagt) fås kjøpt på apoteket.

Les også: - Nordmenn får i seg for mye kreftstoff

Smakspanel

Vi ba Vilde (5), Lucas (5), Mats (5) og Lucas (4) i Eventyrstua barnehage i Oslo smake på Möllers tran (med og uten sitron og med ekstra Omega-3) og Nycoplus Apotekets tran (med og uten sitron). Guttene er alle tilhengere av tran, og gir like godt terningkast seks til alle sammen.

- Alle var like gode, både de med og uten sitron. Jeg elsker tran, sier Mats.

Vilde pleier også å ta tran, men er ikke så glad i tran med sitronsmak.

- Det smaker litt sitron, men ikke sånn som sitronis, mener hun, og peker ut Möllers tran med ekstra Omega-3 som sin favoritt.

Tran

FULL POTT: Vilde (5) (f.v.), Lucas (4), Mats (5) og Lucas (5) i Eventyrstua barnehage smakte på tran for Foreldre & Barn. Guttene ga alle typene terningkast seks, mens Vilde var litt mer skeptisk. © FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Viktigst for de minste

Men ikke alle barn er like flinke til å ta tran som barna i Eventyrstua barnehage. Helsedirektoratet har kartlagt barns kosthold, og deriblant sett på hvor mange som tar tran.

- De siste undersøkelsene blant 1- og 2-åringer fra 2006–2007 viser at ved 12 måneders alder fikk 39 prosent av spedbarna tran daglig eller ukentlig, informerer Øien i Helsedirektoratet.

Bruken går imidlertid ned jo eldre barna blir. Ved 24 måneders alder fikk 38 prosent av barna tran daglig eller ukentlig. Og en undersøkelse blant 4-åringer fra 2002 viser at kun 10 prosent av jentene og 7 prosent av guttene tar tran daglig.

Barn under tre år har ekstra behov for tran, men ernæringsfysiolog Kvalem påpeker at også større barn, ungdom og voksne har god nytte av tran.

- Tran er med på å forebygge for eksempel hjerte-karsykdommer, påpeker hun.

- Det som er viktig er at barn for nok D-vitamin. Tran er en god kilde og det er fint å fortsette med tran (eller eventuelt et annet vitamin D-tilskudd) opp gjennom oppveksten. Barn som ikke får D-vitamintilskudd, bør få melk tilsatt vitamin D (ekstra lett lettmelk) fra 1 års alder, tilføyer Øien.

Les også:

Få kresne barn til å spise

Gode fiskeretter til barn

Test av fiskepinner

Slik unngår du å få syke barn hele tiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden