Dette smøret er sunnest på brødskiva

PAPPAS FAVORITT: Testvinneren Vita hjertego' plantemargarin er favorittsmøret til pappa, forteller Amandus Molland Karlsen (til venstre). Kompisen Tobias Klæboe liker all slags smør. © Foto: Tore Fjeld
PAPPAS FAVORITT: Testvinneren Vita hjertego' plantemargarin er favorittsmøret til pappa, forteller Amandus Molland Karlsen (til venstre). Kompisen Tobias Klæboe liker all slags smør. © Foto: Tore Fjeld

Vi har testet 12 ulike smør- og margarinprodukter. En av dem får terningkast 6.

Med fjorårets smørkrise friskt i minne er det lett å la seg forvirre om hvilket smør/margarin du bør velge. For det finnes mat du ikke bør gi til barna.

Mens mange som sverger til lavkarbokost hevder at rent smør er det beste, råder helsemyndighetene oss til å velge myk plantemargarin fremfor smør og smørblandede margarinprodukter.

Testvinneren Vita hjertego' plantemargarin er den eneste som får terningkast 6. Denne margarinen har lite mettet fett, og tilsvarende større andel umettet fett.

Her får du rikelig med essensielle fettsyrer, som er spesielt viktig for barn. Margarinen er heller ikke for salt, og er derfor et godt valg for hele familien.

Velg umettet fett

- Barn trenger fett, men som for oss voksne anbefales det å redusere inntaket av mettet fett. Det er derfor best å velge margarintyper med høy andel av umettet fett, sier klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen som har utført testen for Foreldre & Barn.

Hun har tidligere testet blant annet frossenpizza og kaviar for Foreldre & Barn.

Ernæringsfysiologen sier det er en myte at det er nødvendig for barn å spise ”ekte smør”, H-melk og andre fete meieriprodukter for å få i seg nok fett. Disse produktene inneholder mye mettet fett, som blant annet øker kolesterolinnholdet i blodet.

Paulsen understreker at barn trenger fett til energi, som byggesteiner i celler, for å kunne ta opp og utnytte fettløselige vitaminer i kroppen og for tilførsel av essensielle fettsyrer. Dette siste er spesielt viktig for barn i vekst og utvikling. Essensielle fettsyrer er fettsyrer som kroppen vår ikke klarer å lage selv, og som vi derfor må tilføre via kosten. Disse er bedre kjent som omega-3 og omega-6.

Smør og margarin er i tillegg en kilde til vitamin A og D for barn, da alt smør og margarin i Norge er beriket med disse vitaminene. Vitamin A er viktig for blant annet synet, mens vitamin D er en forutsetning for at vi skal kunne nyttegjøre oss kalsium fra meieriprodukter. Og vitamin D er bare en av mange næringsstoffer barna trenger.

Lett eller vanlig margarin?

De fire lettmargarinene i testen er alle merket med nøkkelhullet, som er myndighetenes merkeordning for de sunneste produktene i sin kategori. Dette gjelder Vita hjertego’ lettmargarin, Soft Flora lett, Brelett lettmargarin og Brelett oliven lettmargarin.

Disse produktene inneholder totalt mindre fett, både mettet og umettet, enn de andre smør- og margarintypene. Bruker du samme mengde, vil du totalt få i deg mindre fett hvis du velger en lettmargarin.

Ernæringsfysiologen anbefaler som hovedregel at barn bør få vanlig, myk plantemargarin, ikke lettvarianter. Dette gjelder særlig barn som er småspiste, slanke eller ikke spiser så mye brødmat. Barn som er overvektige eller barn som spiser veldig mange brødskiver hver dag, kan med fordel få lettmargarin.

Palmeolje

Tidligere ble det brukt transfett, også kalt delvis herdet fett, i margarin. Dette brukes ikke lenger i norsk margarinproduksjon. Derimot brukes det palmeolje i noen av margarinproduktene som er med i testen.

- Palmeolje inneholder mye av fettsyren palmitinsyre, som er en mettet fettsyre som bidrar sterkt til å øke kolesterolet. Det er også et miljømessig dårlig valg å velge palmeolje, da produksjon av oljen truer regnskogen, sier Mari Mohn Paulsen.

I de fleste margarinproduktene er palmeolje nå byttet ut med kokos- eller sheafett.

Palmeoljen i barnegrøten er helt ufarlig.

Testens taper

Produktet Rema1000 plantemargarin kåres til testens taper først og fremst på grunn av det høye innholdet av palmeolje. Her er palmeolje nevnt først i varedeklarasjonen, som betyr at dette er hovedingrediensen.

- Rema 1000 jobber med å fjerne palmeolje fra samtlige Rema 1000 merkede produkter innen utgangen av 2013, og vi har allerede fjernet denne oljen i våre snacksprodukter og alle ferske brød vi selger. Når det gjelder denne varen så er vi i gang med å utvikle ny resept i samarbeid med produsenten, forteller Øystein Johnsen i Rema Trading AS.

Lavkarbolegen: Velg heller smør

Er du blant de som likevel sverger til smør fremfor margarin, får du støtte av mange lavkarboentusiaster. Lege Sofie Hexeberg, som har skrevet flere bøker om lavkarbokosthold, er en av de som er uenig i at margarin nødvendigvis er sunnere enn smør.

- Smør inneholder cirka to tredjedeler mettet fett og resten er umettet fett. Vi trenger alle noe flerummettet fett (omega-3- og omega-6-fettsyrer), men det får vi nok av i naturlige matvarer inkludert fet fisk. Barn bør spise færre karbohydrater og mer fett blant annet i form av smør. Alle er redde for mettet fett, men de siste årene er det publisert flere studier som ikke viser noen sammenheng mellom inntak av mettet fett og hjerte- og karsykdom. Det viktigste er at fettet er så lite bearbeidet som mulig, enten det er animalsk eller vegetabilsk. Under smørkrisen kunne vi alle lage smør på vårt eget kjøkken, men ingen kunne lage margarin fordi det krever en fabrikk hvor man ved bruk av diverse kjemikalier og høye temperaturer omdanner en olje til fast form. Ved Dr. Hexebergs klinikk fraråder vi blant annet bruk av margariner, sier Hexeberg.

Les mer:

Sjokolademelken som er sunnest.

Denne frokostblandingen er best for barnet.

Maten som gir smartere barn

En leverpostei får terningkast 6


Bilde

BEST I TEST: Vita hjertego' kåres til testvinner i vår test av smør og margarin. © Foto: Tore Fjeld

Bilde

SAMURAI-SMØRKNIV: Tobias tester kniven på smørtårnet. © Foto: Tore Fjeld

Bilde

6 points

Vita hjertego’ margarin

Testvinneren har den laveste andelen av mettet fett og er et godt valg for hele familien.

Produsent: Mills Pris: 22,90

Les hele testen

Bilde

5 points

Vita hjertego’ lettmargarin

Et godt valg for barn som spiser mange brødskiver pr dag.

Produsent: Mills Pris: 18,78

Les hele testen

Bilde

4 points

Soft Flora lettmargarin

Lite mettet fett, men trekkes litt for høyt saltinnhold.

Produsent: Mills Pris: 12,87

Les hele testen

Bilde

4 points

Soft Flora laktosefri plantemargarin

Dette produktet kan spises også av de som ikke tåler melk eller soya.

Produsent: Produsent: Mills Pris: 21,70

Les hele testen

Bilde

4 points

Soft Flora Original plantemargarin

Lav andel mettet fett, men trekkes for høyt saltinnhold.

Produsent: Mills Pris: 20,90

Les hele testen

Bilde

3 points

Brelett lettmargarin

Smørblandet lettmargarin med middels andel mettet fett og umettet fett, men litt for salt.

Produsent: Fjordland Pris: 15,57

Les hele testen

Bilde

3 points

Brelett lettmargarin oliven

Lettvariant av smørblandet margarin med tilsatt olivenolje.

Produsent: Fjordland Pris: 20,40

Les hele testen

Bilde

2 points

Eldorado myk margarin

Margarinen inneholder ugunstig palmeolje, noe som trekker ned.

Produsent: NorgesGruppen Pris: 11,90

Les hele testen

Bilde

2 points

Bremykt – 70 % smør, 30 % rapsolje

Lavt innhold av essensielle fettsyrer og høyt saltinnhold.

Produsent: Fjordland Pris: 26,90

Les hele testen

Bilde

2 points

Coop Plantemargarin

Denne plantemargarinen har en høy andel mettet fett.

Produsent: Coop Pris: 10,00

Les hele testen

Bilde

1 points

Ekte meierismør

Inneholder svært lite essensielle fettsyrer, og har testens høyeste innhold av salt.

Produsent: Tine Pris: 18,40

Les hele testen

Bilde

1 points

Rema 1000 Plantemargarin

Testens taper - hovedingrediensen er palmeolje.

Produsent: Rema 1000 Pris: 19,75

Les hele testen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden