Nobel dekorasjon

BLOMST OG BLADER: Dette enkle arrangementet består av en krysantemum omringet av cordylineblader. (FOTO: Janerik Henriksson / NTB scanpix)

I over ti år har Gunnar Kaj laget blomsterdekorasjonene på den storslåtte nobelfesten i Stockholm. Her viser han sine triks på hjemmebane.

Lag en vakker blomsterdekorasjon:

* Dersom du plukker blomstene selv, bør det gjøres om morgenen.

* Snitt stilkene på nytt dersom de har vært ute vann en stund. Det er bedre å bruke en skarp kniv enn å klippe, fordi saksen kan klemme sammen de små kapillærene.

* Rens bort blader fra den delen av stilkene som skal stå i vann.

* Tenk på at blader tar mye kraft fra selve blomsten. Renser man bort de grønne bladene, holder blomsten lenger.

* La blomstene stå og suge opp vann en stund før du begynner å arrangere dem.

* Ta blomstene opp fra vasen og legg dem i sortert orden på arbeidsbenken, slik at du får et overblikk.

* Begynn arrangementet nedenfra, med grønne kvister eller store blader. Stikk dem ned på kryss og tvers, slik at du lager et gitter der det er lett å få blomstene til å stå slik du vil.

* Fortsett oppover med blomstene.

* Vri på vasen slik at du ser arrangementet fra alle kanter.

* Har du mange blomster av samme sort, kan det være vakkert å variere lengden på stilkene.

(Kilde: Gunnar Kaj)

Gunnar Kaj har akkurat levert inn bestillingslisten på alle blomstene har trenger til nobelfesten 10. desember. Hjemme i leiligheten, i en bygård fra 1690 i Gamla Stan i Stockholm, har han også friske blomster – om enn ikke i en like overdådig mengde som det vil bli i Stockholms stadshus.

– Et blomsterarrangement trenger ikke å være avansert eller kostbart. Man kan finne det vakre selv i det som er meget enkelt. Slike enkle arrangementer klarer alle å lage selv, sier han, og viser et eksempel i vindusposten: én enkelt krysantemum, omkranset av cordyline-blader.

Utradisjonell stil

Helt siden år 2000 har Gunnar Kaj hatt ansvaret for blomsterarrangementene på nobelfesten i den praktfulle Blå Hallen, der 1300 celebre gjester samler seg rundt den svenske kongefamilien og nobelprisvinnerne (minus fredsprisvinneren, som feires samme dag i Oslo).

Kaj er blitt kjent for innslagene av uventede og ville blomsteroverraskelser i fiffens fineste salonger. Det faktum at han ikke har formell utdanning som blomsterdekoratør, har kanskje befridd ham fra tradisjonens åk?

– Det var nok i hvert fall en del som løftet på øyebrynene da jeg fikk nobeloppdraget i 2000, kommenterer Kaj.

Femti kasser mose

På sin aller første nobelfest dekorerte han bordene med mose som det vokste blomster ut fra. Femti kasser mose plukket han på egen hånd i skogen rundt sommerhuset sitt. Så stelte han omsorgsfullt med de grønne, fuktige skattene sine fram til den store dagen.

– Jeg ble sterkt frarådet å bruke mose. Noen mente det ville lukte ille. Og at det ville komme en del småkryp fra den. Men det er det vel ingen som dør av? Kanskje trengs det folk som kommer inn og gjør ting litt «feil» iblant, ler Gunnar Kaj.

Ikke perfekt

Andre år har han plukket med seg lav og kongler, og han bruker ofte tørre frøstander og kvister fra naturen i bukettene sine. Han ser det skjønne i det naturlige, og vil gjerne bort fra det altfor planlagte og strømlinjeformede. Forfall og visnende vekster kan være verdt å vise fram. Feilfrie buketter, derimot, synes kan er kjedelig.

– Kjøpeblomstene gir ofte et plastaktig inntrykk. Da kan det hjelpe å rufse det til litt. Resultatet trenger ikke være perfekt for å være vakkert.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden