Vedlikeholdsfritt på hytta

Her er hyttelivet vedlikeholdsfritt

VEDLIKEHOLDSFRITT HYTTELIV: Her trenger de hverken å tenke på snømåking, maling eller rengjøring. © FOTO: Mona Gundersen
VEDLIKEHOLDSFRITT HYTTELIV: Her trenger de hverken å tenke på snømåking, maling eller rengjøring. © FOTO: Mona Gundersen

Her trenger de verken tenke på vedlikehold, rengjøring eller snømåking.

De siste årene har det kommet mange leiligheter på fjellet. Et relativt nytt fenomen i Norge hvor komfort og enkelhet har stått i fokus - og du slipper å jakte på en velfungerende hyttedo

Vi befinner oss i et gammelt stølsområde i Valdres, 980 meter over havet med flott 360 graders utsikt mot en bølgende rekke av fjelltopper.

Her lukter det av lyng, mose, ku og gammelt kulturlandskap.

Dette er Gomobu fjellstue som består av 15 bygninger lagt i et tun. Rundt fellesarealene er det satt opp fire tradisjonelle hyttebygg med solide tømmerdetaljer og torv på taket.

- Her er mitt fristed, forteller Torunn Havre til Hytteliv. Hun er på hytta i helgen for å få lest, jobbet litt og ellers bare slappe av.

Det kan hun gjøre med god samvittighet, uten å tenke et sekund på alt som må gjøres av praktisk arbeid. For med hytteleilighetene følger det tilbud om vedlikehold, rengjøring og snømåking.

LANDLIG: Sofagruppen Skipper fra Tonning har en myk, beige grunntone og mønster med blå og røde haner. Bildet, som er kjøpt til hytta, er laget av kunstneren Christine Wyller.

LANDLIG: Sofagruppen Skipper fra Tonning har en myk, beige grunntone og mønster med blå og røde haner. Bildet, som er kjøpt til hytta, er laget av kunstneren Christine Wyller. © FOTO: Mona Gundersen

I SAMLET FORMASJON: På Gomobu fjellstue ligger fire hyttekomplekser, hver med seks leiligheter fordelt på to plan. Bygningene ligger rundt et tun og hver av leilighetene har utsikt over fjellheimen.

I SAMLET FORMASJON: På Gomobu fjellstue ligger fire hyttekomplekser, hver med seks leiligheter fordelt på to plan. Bygningene ligger rundt et tun og hver av leilighetene har utsikt over fjellheimen. © FOTO: Mona Gundersen

Hytteleiligheten ble kjøpt i 2007 og ferdigstilt i 2008. Havre var tidlig med i byggeprosessen, valgte leilighet ut ifra utsikt og soltilgang, og kom med innspill til valg av gulv, kjøkken og baderomsløsninger.

Tett på hyttenaboen

Leiligheten er på 80 kvadratmeter med alt på ett plan. Det er tre soverom, ett stort bad, kott og bod, og en kombinert stue og kjøkkenløsning. I samme bygning er det fem andre like leiligheter, fordelt på to plan.

- Hvordan opplever dere å feriere tett på andre?

- Det har bare vært positivt. Når vi kommer opp hit, treffer gutta venner som de kan være sammen med. Det er skitrekk i nærheten, og vil vi på større anlegg, så reiser vi bare til Hemsedal.

Lyst og lunt

Innvendig er hver leilighet unikt innredet. Torunn valgte, i samråd med interiørdesigner Liv Oland, å gå for en lys, men lun stil.

SENTRALT: Fra inngangspartiet ser familien rett ned på Gomobu fjellstue.

SENTRALT: Fra inngangspartiet ser familien rett ned på Gomobu fjellstue. © FOTO: Mona Gundersen

TRADISJON: Deler av terrassen ligger i le for vinden. Her er det innredet til en lesekrok med benk og tepper. Dekoren på stolpene og det brede, grove panelet går igjen i de fire leilighetskompleksene.

TRADISJON: Deler av terrassen ligger i le for vinden. Her er det innredet til en lesekrok med benk og tepper. Dekoren på stolpene og det brede, grove panelet går igjen i de fire leilighetskompleksene. © FOTO: Mona Gundersen

- Jeg ville ikke ha det alt for moderne, men ønsket heller ikke synlig treverk. Derfor har vi malt alle flater. På veggene valgte jeg en svak beige. Den føler jeg er i god dialog med fargene her på fjellet.

Det brede panelet på veggene bekrefter det litt robuste uttrykket på fasadene. Innredningen for øvrig har et dempet og lunt preg.

FOKUSPUNKT: Stolen Date fra Variér brukes også på soverommene. De fungerer som reservestoler til spisestuen ved behov. Bildet på veggen er originalen til WM-datas julekort, signert Grete Marstein. Fargene beige, grått og rødt går igjen også i liftgardinene.

FOKUSPUNKT: Stolen Date fra Variér brukes også på soverommene. De fungerer som reservestoler til spisestuen ved behov. Bildet på veggen er originalen til WM-datas julekort, signert Grete Marstein. Fargene beige, grått og rødt går igjen også i liftgardinene. © FOTO: Mona Gundersen

GODE NABOER: Stølsdriften er fortsatt levende på Gomobu.

GODE NABOER: Stølsdriften er fortsatt levende på Gomobu. © FOTO: Mona Gundersen

De lyse flatene gjør også sitt til å åpne opp hytta. For å få inn litt mer dynamikk, foreslo interiørdesigneren å få inn noen moderne elementer.

- Opprinnelig var det meningen å sette inn tradisjonelle trestoler til det gamle langbordet. Men vi valgte heller stoler med en stram form og slanke linjer. Og den knallrøde fargen passer godt til nyansene.

ÅPEN LØSNING: Kjøkkenet er lagt i hjørnet og som en forlenget del av spisestuen. Kjøkkenet er laget på mål hos Falken Trevare.

ÅPEN LØSNING: Kjøkkenet er lagt i hjørnet og som en forlenget del av spisestuen. Kjøkkenet er laget på mål hos Falken Trevare. © FOTO: Mona Gundersen

ENHETLIG FARGE: Det er tre soverom i hytteleiligheten. Den myke, beige fargen på veggene er takknemlig å innrede etter.

ENHETLIG FARGE: Det er tre soverom i hytteleiligheten. Den myke, beige fargen på veggene er takknemlig å innrede etter. © FOTO: Mona Gundersen

Les også:

10 norske drømmehytter

Sjekk ut denne kule neon-leiligheten

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden her

Sjekk dette spektakulære utsiktspunktet i Trollstigen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden