Fjerning av fettflekker på tekstil:

Fettflekker fjerner du enkelt med kritt

Fettflekker på klær kan være et herk å få bort. Løsningen er kanskje enklere (og billigere) enn du tror. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
Fettflekker på klær kan være et herk å få bort. Løsningen er kanskje enklere (og billigere) enn du tror. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com

Fettflekker på klær og andre tekstiler er aldri ønskelig. Løsningen er kanskje enklere enn du tror.

Vi har tidligere tipset deg om kreative og rimelige måter å fjerne tøffe flekker på. Men hva med disse ekstra «seige» fettflekkene- som tilsynelatende aldri ser ut til å ville forsvinne?

Løsningen er både billigere og enklere enn du tror- alt du trenger er nemlig et godt gammeldags kritt.

Det høres kanskje rart ut, men det gjør underverker for alt fra leppestiftmerker til baconfettflekker. Bare gni på, og krittpulveret vil absorbere fettet, noe som igjen gjør flekken lett å fjerne ved vanlig vask.

Vi prøvde ute denne metoden, og selv om det knallrosa leppestiftmerket ikke ble helt borte, var det vesentlig forskjell på flekkene med og uten bruk av kritt.

leppestiftmerke på skjorte fettflekk på skjorteLEPPESTIFTMERKER: Har du fått slike merker på skjorten er det neppe ønskelig. Foto: Marte Korsbrekke

leppestiftmerke på skjorte fettflekk på skjorteGNI PÅ: Den ene flekken gnis med et vanlig, hvitt kritt. Foto: Marte Korsbrekke

leppestiftmerke på skjorte fettflekk på skjorteFORSKJELL PÅ FLEKKENE: Og slik ser det ut etter en mild 30 graders vask. Forskjellen er markant, og resultatet hadde kanskje vært enda bedre på andre fettflekker. Foto: Marte Korsbrekke

Kritt kan brukes til så mangt

Ifølge nettstedet Readers Digest (Det Beste) finnes det også andre nyttige bruksområder for krittet.

Puss metall og marmor med kritt

For å få metallet som nytt igjen, ha rett og slett bare litt krittstøv på en fuktig klut- og gnikk.

Marmor rengjøres med en fuktig klut dyppet i krittstøv. Skyll deretter med vann og tørk godt.

Unngå at skrutrekkeren glipper

Hvem har vel ikke opplevd at skrutrekkeren glipper når du prøver å skru fast en skrue. Den vil ikke skli i nærheten så mye hvis du gnir litt kritt på spissen av bladet

Dekk over merker i taket

En lettvint måte å midlertidig dekke over vann- eller skrapemerker i taket, er å gni krittet over, til merkene blir lysere eller forsvinner.

Hold verktøyet rustfritt

Du kan utelukke fuktighet og forhindre rust fra å komme ned i verktøykassen, ved å tilsette den med noen biter kritt. Både verktøyet og verktøykassen vil holde seg rustfrie.

Krittstøvet suger opp fettet

Miriam Wicklund er programleder i NRK, og har tidligere gitt ut fem bøker om ulike «kjerringråd». Hun understreker at hun i sine bøker for det meste har samlet inn folks erfaringer med kjerringråd.

– Så jeg har altså ikke så mange forklaringer på hvorfor de ulike rådene virker som de gjør.

Men når det kommer til hvorfor kritt kan fjerne fett, kanskje det er fordi krittstøvet trekker fettstoffene til seg.

Wicklund forklarer videre til bonytt.no at hun er kjent med at kritt har vært brukt til fjerning av fettflekker på silke.

– Men da i kombinasjon med trekkpapir imellom og varmt strykejern over.

Det er jo en risikosport, siden det er fort gjort å brenne hull i silken. Ikke noe førstevalg, spør du meg.

Kjemisk sammensetning i krittet

Kristin Holmefjord fra Den Norske Husfliden synes dette «kritt-trikset» kunne vært interessant å prøve, men at de hos Husfliden ikke har hørt om det før.

– Når det kommer til hvorfor det fungerer, så har det nok noe med den kjemiske sammensetningen i krittet å gjøre, forklarer hun til bonytt.no.

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Stor guide til flekkfjerning

Triksene som fjerner gammel tapet

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden