Rengjøring av madrass:

Slik rengjør du madrassen

HALVE LIVET: Vi tilbringer mange timer i sengen. Men hvor flink er du til å holde rent under deg? Foto: Colourbox.com
HALVE LIVET: Vi tilbringer mange timer i sengen. Men hvor flink er du til å holde rent under deg? Foto: Colourbox.com

Du tilbringer halve livet på den, men hvor flink er du til å vaske madrassen?

De aller fleste av oss er ganske så flinke til å ta et skippertak til helgevasken . Vi sveiper over gulvet, støvsuger og tørker støv. Er vi riktig flinke, har vi også rengjort de tingene vi vanligvis dropper.

Men hvor flink er du egentlig til å holde rent i sengen?

Svetter flere desiliter om natten

Om natten svetter alle. Huden fornyer seg og gamle hudceller faller av. Alt dette, samt annet støv og skitt fra rommet, samles nede i madrassen.

– I løpet av natta skiller vi faktisk ut så mye som tre til fem desiliter fuktighet og salter, røper May Anita R. Berg i Mascot Høie AS til Bonytt.no.

Puter og madrass har en tendens til å bli gulflekkete av kroppsvæske, bodylotion, selvbruningskremer, ansiktskremer og diverse. Væsken vi svetter og saltet i den binder ofte fyllet i hodeputer, og kan også trekke godt ned i madrassen.

Smart rengjøring av madrass.SVETT: Om natta skiller vi ut flere desiliter med svette, salter og skitt. Mye av dette blir igjen i madrassen. Foto: Thinkstockphotos

Bruk alltid overmadrass

De aller fleste eksperter vil alltid anbefale deg å bruke en overmadrass oppå selve madrassen.

– Det er absolutt å anbefale å bruke en overmadrass, forklarer Nina Stordalen hos Jensen Møbler AS til Bonytt.no.

– Da sparer du madrassen for mye slitasje og skitt. I tillegg er det selvsagt mye lettere å gi overmadrassen en vask enn å gå løs på selve madrassen.

Stordalen forklarer at alle overmadrassene de selger er vaskbare.

Overmadrasser kan vaskes på 60 grader. Men vær oppmerksom på angitt størrelse på vaskemaskinens trommel. Trekket består av høykvalitetsfiber som drenerer store mengder vann. Dette kan føre til overoppheting og krymp dersom maskinen er for liten.

Slik tar du vare på madrassen din.GI MADRASSEN ET LENGRE LIV: Bruk overmadrass, støvsug og - om det er mulig - vend på madrassen jevnlig. Foto: Produsenten

Er du i tvil, kan du levere trekket til et vaskeri.

– Pass også på å bruke små mengder vaskepulver og skånsom sentrifugering. Trekket må strekkes i fuktig tilstand, og bør henges til tørk umiddelbart for å unngå misfarging av tekstilet.

Stordalen anbefaler å bytte overmadrass på sengen hvert syvende til tiende år.

Tommy Kleven hos Norsk Sengesenter AS er enig:

– Hvor ofte man rengjør madrassen er litt individuelt, og kommer an på hvor mye man svetter og hva slags aktiviteter man bedriver i sengen. Heldigvis har de fleste madrasser og overmadrasser nå avtagbare og vaskbare trekk.

Du kan også ha et ekstra trekk oppå overmadrassen:

– Med en madrassbeskytter oppå madrassen bli jobben enda litt lettere. Det er enklere å ta av og kan vaskes hver gang man bytter på sengen, om man skulle ønske det.

Snu, vend og rist

Å vedlikeholde madrassen vil også bidra til at du kan nyte en bedre og sunnere madrass lengre. Det første du bør gjøre ifølge ekspertene, er å passe på å vende madrassen den hvor det er mulig.

Snu, vende og riste den regelmessig, forklarer Stordalen.

– Dette vil bidra til at madrassen din holder seg fin og fast lengre.

Ved å snu regelmessig på madrassen, bidrar du til at formen på madrassen holder seg bedre og du får brukt hele madrassen jevnt.

Ikke hopp over sengen når du vasker.INNBYDENDE: Det hjelper lite med lekkert sengetøy om madrassen din er full av svette og skitt. Foto: Produsenten/The Elm

– Madrasser med springfjær bør vendes tre-fire ganger i året. Ikke bare liggeflater, men også hode- og fotende, slik at du unngår at madrassen formes for mye etter din kropp og anatomi, sier Ian M. Landgren hos Jysk.

Når det gjelder boksmadrasser forklarer eksperten at man bør snu opp-ned på hode- og fotende tre-fire ganger i året, også for å unngå at madrassen ligges for mye ned.

Luft og støvsug madrassen

Det enkleste og ofte også mest effektive du kan gjøre for å holde madrassen din ren og fri for både støv og midd, er rett og slett å lufte og støvsuge den.

– Overmadrass og madrass burde regelmessig luftes og støvsuges. Men pass på at stopningsmaterialet ikke utsettes for unødvendig varme og direkte sollys, sier Stordalen.

Det mest effektive du gjør er å støvsuge madrassen grundig minst fire ganger årlig, forklarer Landgren. Og det er ikke bare på grunn av selve sengehygienen.

– Støv og smuler kan trenge inn i madrassen og ødelegge strukturen i quiltingen i madrassen. I tillegg burde du sørge for å få luftet både overmadrass og madrass skikkelig minimum to ganger årlig, og gjerne fire.

Lufter du på vinterstid, vil minusgrader sørge for at sengemidd dør raskt.

Tørk opp søl og flekker

Om du spiser og drikker i sengen er selvsagt madrassen utsatt for ekstra mye søl, men selv uten dette kan flekker forekomme.

– Svette, urin og blod kan alle selvsagt sette flekker på madrassen. Støvsug eller tørk opp så mye som mulig av søl eller med en gang. Er du raskt nok ute, kan du klarer å redde den fra at flekkene blir permanente, sier Landgren.

Benytt gjerne flekkfjernemiddel tilpasset hva som er sølt på madrassen.

– Og prøv først flekkfjerningsmiddelet på et lite synlig sted på madrassen, til du ser at det ikke setter flekker eller tar vekk farge. Bruk så lite rensemiddel som mulig.

Et annet godt tips ifølge eksperten, er å sørge for at det ikke oppstår et for skarpt skille mellom vått og tørt på madrassen når du renser.

Ikke re opp sengen

Her sier ekspertene at du skal glemme gammel lærdom om å re opp sengen så snart du spretter opp om morgenen. En tung dyne oppå en madrass som fortsatt er fuktig fra nattens svette gir nemlig ypperlig grobunn for både bakterier og sengemidd.

Om man rer opp med en gang man står opp, vil all «fuktigheten» som man har avgitt i løpet av natten trekke seg inn i madrassen og redusere levetiden, forklarer Kleven.

– Legg heller dynen ned til fotenden av sengen, slik at madrassen får luftet seg godt.

Gjør rent helt uten kjemikalier

Vil du gå mer grundig til verks og faktisk vaske selve madrassen din, ja så går det fint an det også.

Det er ikke spesielt vanskelig heller. Ifølge bloggen As we Grow går det nemlig helt fint å rengjøre madrassen helt uten bruk av kjemiske rengjøringsmidler og andre rensemidler.

Slik gjør du det:

1. Fjern alt av sengetøy og finn frem rent til å ha på sengen etterpå.

2. Løft opp madrassen og støvsug godt både oppå og under - ta gjerne en runde rundt sengen også når du først er i gang.

3. Lag en blanding av cirka en desiliter bakepulver, et par dråper vann og en til to dråper av lavendelolje i en liten skål med lokk. Sett lokket på boksen og rist godt.

4. Ha blandingen over i en sil, og sprinkle over hele madrassen. La blandingen sitte på i en time.

5. Ta hodet av støvsugeren og bruk bare slangen. Støvsug opp all bakepulverblandingen. Med den følger både midd og «sengedyr» som har gjemt seg i madrassen. Bakepulveret hjelper til med å «dra» skitt og støv ut av madrassen, og suger også til seg fukt. Lavendeloljen vil tilføre nydelig lukt, og sørge for at du sover som en baby.

Både madrass og overmadrass bør rengjøres jevnlig.SOV SØTT: Hvem vil vel ikke sove bedre om man vet man sover på en ren og pen madrass? Foto: Thinkstockphotos

Les også:

Slik renser du avløpsrøret på kjøkkenet

Her finner du lekker interiørinspirasjon i bøtter og spann

Slik vasker du håndklær

Slik vasker du undertøyet

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg00:20 Tyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Pågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 New Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten
Siste nytt
00:56NorgeSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38VerdenIsrael utskriver nok et nyvalg00:20SportTyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgePågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNew Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten