Menn er bedre enn kvinner på multitasking

Et ferskt svenskt studie viser at kvinner slettes ikke er flinkere på multitasking enn menn, slik mange til nå har trodd. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Et ferskt svenskt studie viser at kvinner slettes ikke er flinkere på multitasking enn menn, slik mange til nå har trodd. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ifølge en fersk svensk studie er menn bedre enn kvinner på multitasking, spesielt under kvinners eggløsningsperiode.

Kvinner i arbeid må kanskje sjonglere flere arbeidsoppgaver enn sine ektefeller i de mange hus og hjem hvor likestillingen ikke for fullt har gjort sitt inntog ennå.

Men den seiglivede myten om at kvinner er bedre enn menn til å gjøre flere oppgaver på en gang, populært kalt multitasking, er nå knust av svenske forskere.

Et annet interessant funn gjort av forskergruppen er at kvinners evne til å lokalisere gjenstander i en tredimensjonal verden ved bruk av syn eller berøring, også kalt romfølelse, reduseres drastisk under eggløsningsperioden.

Les også: Kvinner og menn like ambisiøse

Individuelle forskjeller

– Resultatene fra studien viser at menn er bedre til å multitaske enn kvinner, bekrefter professor i psykologi Timo Mäntylä ved Universitetet i Stockholm, som har ledet studiet, til AFP.

Kløften i ytelse mellom menn og kvinner henger imidlertid sammen med den kvinnelige menstrasjonssyklusen, viser studiet, som skal publiseres i det anerkjente fagtidsskriftet Psychological Science.

Studiet ble utført ved at deltakerne, 160 menn og kvinner mellom 20 og 43 år, ble instruert til å holde styr på tre digitale «klokker», eller tellere, som viste forskjellige tider i forskjellige hastigheter.

Mens deltakerne registrerte bestemte tider som ble vist på klokkene måtte de også se på en rullerende oversiktsside som viste vanlige svenske navn på personer. Deltakerne skulle så klikke på museknappen hvis de så at ett av navnene gjentok seg.

Les også: - Toppledelse er for tøft for mange kvinner

Eggløsningsperioden verst

I samsvar med tidligere forskning slår studien fast at både menn og kvinner med godt arbeidsminne - en term som brukes til å foklare hvordan informasjon fra ulike sanser kan integreres i beslutninger - er flinkere enn andre, både menn og kvinner, til å gjøre flere ting på en gang.

Mäntyläs studie viser også at evnen til å kombinere flere forskjellige oppgaver på en gang er sammenhengende med såkalt romfølelse. Og for kvinner er utsiktene til god romfølelse knyttet til menstrausjonssyklusen.

Tidligere studier har vist at kvinners romfølelse varierer over menstrausjonssyklusen, med høy kapasitet i tiden omkring selve menstrausjonen og mye lavere kapasitet rundt eggløsningsperioden, når østrogennivåene er høye, sier Mäntylä.

– Resultatene viste en klar forkskjell i multitasking mellom menn og kvinner i eggløsningsperioden, mens denne effekten ble eliminert for kvinner i menstrausjonsperioden, utdyper han.

Personvernpolicy