Hva skal man skrive i nettdatingsprofilen?

Førsteinntrykket dannes på nettet

FRUSTRERT: Å gi seg ut for å være en annen enn man er, å bruke så flatterende bilder at du ikke likner deg selv, eller å skryte på seg topptur etter topptur, faller ikke i god jord. © FOTO: Thinkstockphoto
FRUSTRERT: Å gi seg ut for å være en annen enn man er, å bruke så flatterende bilder at du ikke likner deg selv, eller å skryte på seg topptur etter topptur, faller ikke i god jord. © FOTO: Thinkstockphoto

Dette bør du huske på.

Kjekt å vite om nettdating

Huskeregler for bilder:

 • Bildene skal være flatterende, men de skal samtidig vise hvordan du faktisk ser ut.
 • De beste bildene blir ofte tatt i skumringstimen, et gyllent preg gjør at bildet oppfattes positivt og varmt.
 • Velg gjerne bilder der du smiler.
 • Fotografbilder kan være et fint supplement, men de viktigste bildene er de der kameraet har fanget deg i en naturlig situasjon.
 • Profilbildet er det viktigste, så velg dette med omhu.
 • Legg gjerne ut et bilde av ansiktet ditt og et bilde av hele deg.
 • Unngå for utfordrende bilder.

6 nettdating-tjenester

 • Sukker.no - Kombinerer nettdating med store singelfester. SINTEF-forskere står bak datingtjenesten som rangerer tusenvis av kandidater for deg. Registrer deg gratis og du får straks din beste match.
 • Match.com - Seriøs kontaktannonse-tjeneste for voksne med brukere fra flere land. Krever registrering.
 • Nettdating.no - Norsk datingside uten forpliktelser for alle som registrerer seg. Tilbyr egen datingprofil med bildegalleri, postkasse, mine venner, mine favoritter, mine besøkere, skriv på veggen, varsling via epost og SMS.
 • Moteplassen.com - Møteplassen inneholder chat, annonser og date-oversikt. Man kan velge å være med som gratismedlem eller betale for VIP-medlem.
 • Q500.no -Q500 baserer seg på intelligent teknologi som relasjonstester og matching. Beregnet for deg som ser etter langsiktig kjærlighet eller vennskap. Utviklet av noen av Skandinavias fremste psykologer og sexologer.
 • E-kontakt.no -Norsk datingside for single. Søk blant kontaktannonser, chat, send meldinger.

Nettdating har gått fra å være noe for spesielt interesserte til å bli helt stuerent. “Alle” nettdater, og mange ekteskap og barneliv har startet med en profilside på nettet – og det sies at nettdating nå er den vanligste måten å møte en partner på.

Men skal du lykkes med å finne den rette må du sørge for å følge spillereglene, ellers vil potensielle dater hoppe galant forbi akkurat din profil. Og noe av det viktigste du gjør, er å skrive en god profiltekst – husk at dette er motpartens førsteinntrykk av deg.

- Evnen til å kunne skrive en god tekst er høyt verdsatt - det er gjennom den man kan vise frem personligheten sin. De som klarer å være finurlige og morsomme har helt klart en fordel. Når man får følelsen av at man kjenner den som har skrevet profilen har man gjort en god jobb, mener Morten Gulliksen, en av gründerne av nettdatingstjenesten Sukker.no.

Dette bør du ha med

Syns du det er vanskelig å vite hva du skal ha med i en profiltekst? Du er ikke alene. Mange sliter såpass at teksten så vidt består av noen få stikkord, som egentlig ikke forteller potensielle partnere noe som helst. Skal du lykkes med nettdating må du få frem hvem du er, mener Gulliksen.

- Forsøk å få med de tingene som skiller en fra andre, det ligger ofte i de små tingene man driver med i hverdagen, hva man gjør når ingen ser en, eller gjennom små betraktninger av verden rundt seg. Det er kanskje "spesielt" å padle kajakk eller klatre i fjellet, men ikke på en datingside, der alle ser ut til å drive med ekstremsport på en eller annen måte, sier han.

Dette stemmer markedssjef i Match.com, Hanna Bergholm i, og hun anbefaler deg å gå enda grundigere til verks, slik at motparten får et godt og detaljert bilde av hvem du er.

- Ta med små detaljer fra livet ditt, og vær spesifikk. Det kan for eksempel være hva slags musikk du liker, hva du gjorde på den siste ferien, hva du liker å gjøre på søndager, hva du alltid har i kjøleskapet, hvilken TV-serie som er din favoritt og hva som får deg til å le. Det er de små detaljene som gjør at man kan føle at den andre er akkurat den rette, sier hun.

Det er én ting som er viktigere enn alt annet når det kommer til profilteksten, og det er at den skal være ærlig.

Nettdating

VEKKER INTERESSEN: Skal du skille deg ut i mengden, og dermed vekke interessen hos potensielle partnere, lønner det seg å bruke tid på profilteksten. © FOTO: Thinkstockphoto.com

- Tenk på at du skal være deg selv – du vil jo bli elsket for den du virkelig er. Et godt tips kan være å la en venn eller et familiemedlem lese gjennom teksten for å se om den stemmer med deres bilde av deg, anbefaler markedssjef i Match.com, Hanna Bergholm.

Er det naturlig for deg å skrive en morsom tekst kan dette vekke interessen hos andre søkende.

- Det er bra om en tekst er annerledes og vekker positive tanker hos motparten. Humor er noe mange er opptatt av og hvis man klarer å inkludere humor i teksten er det bra, mener Gulliksen.

Dette bør du droppe

Like viktig som å være nøye med hva du har med i teksten, er det å droppe detaljer som sett deg i et dårlig lys.

Det første Gulliksen vil nevne her høres kanskje banalt ut, men i realiteten betyr dette mye for inntrykket du gir.

- Skrivefeil bør man passe seg for. Man har god tid til å lese over egen profil så skrivefeil blir ofte forvekslet med reduserte evner, mener Gulliksen.


Også Bergholm trekker frem dette.

- Bruk stavekontroll hvis du er usikker. En profil med skrive- og stavefeil kan ødelegge førsteinntrykket, så legg teksten inn i word for å se at alt ser ok ut.

Har man lest kontaktannonser i ukeblader og aviser har man garantert fått med seg at hele Norges befolkning tilsynelatende er glade i naturen. Har du lest det mange ganger før, er det sannsynligvis greit å velge seg andre ord, er Gulliksens anbefaling.

- Klisjeer som “Glad i turer i skog og mark” er et klassisk eksempel på ord og fraser man skal være forsiktig med. Andre eksempler er godt voksne kvinner og menn som omtaler seg som jenter og gutter. Og det verste av alt er nok direkte sexfiksering, sier han.

Et annet viktig poeng er at profilteksten bør inneholde mest mulig om deg selv, og du bør begrense listen over krav eller ønsker du har for en fremtidig partner.

- Unngå å skrive for mye om hvem du søker. Det er mye viktigere at du beskriver deg selv, slik at potensielle partnere kan forstå hvem du er. Hvis du nevner et kriterie som kanskje ikke er veldig viktig for deg, kan dette skremme vekk en partner som kanskje er riktig for deg på andre områder, sier Bergholm.

Medlemmenes egne skrekkeksempler

Vi har spurt brukerne i singelforumet om hva de helst ikke vil lese i nettdatingsprofiler. Her er et utvalg av deres svar:

 • Noe av det verste er alle dem (og disse er det overraskende mange av) som enten direkte eller indirekte skryter på seg å være tidenes friluftsmann - "elsker turer på skaugen, gjerne en uke eller tre i strekk, teltlivet er fantastisk! "bestiger fjell på fritiden da, bare for gøy liksom.." og "løper 2 mil før frokost hver eneste dag " er bare dødspinlig. Mulig det bare er meg - men jeg tenker som så at dersom mannfolka bak det antall profiler jeg har sett med tilsvarende jeg-elsker-trening-og-å-være-i-skogen-tekster skulle ha rot i påstandene sine i den virkelige verden, hadde de neppe hatt tid til å sitte foran pc-en til å begynne med.
 • En profil hvor skribenten ikke har gjort noe som helst forsøk på å sjekke rettskrivning, punktsetting og stor bokstav i begynnelsen av hver setning kan se langt etter kontakt med meg.
 • Jeg sliter når menn over 18 bruker ordet GUTT om seg selv, og dersom de ønsker seg ei jente skal det veldig mye til at jeg svarer.
 • Jeg er dritlei av at alle skriver at de trener så utrolig mye.. ALLE skriver jo det og jeg er sikker på at ikke halvparten av dem en gang har trent i løpet av året!
 • "Jeg (en kvinne) vil være passasjeren på ditt skip". Ristet av latter da jeg så det.
 • "Jeg kan ikke beskrives, jeg må oppleves".
 • Når voksne menn skriver at de er "lekne", ringer det noen bjeller hos meg. Kan vel ikke være noen særlig tvil om hva slags" lek" de har i tankene.
 • Jeg synes man skal være ærlig, jeg. Er man ute etter et langvarig forhold så er det en fordel å ikke fremstille seg på noen annen måte enn man faktisk ER. Mye mulig det tiltrekker flere når man fremstiller seg selv bedre eller annerledes, men da er det jo gjerne feil folk. Bortkasta tid.
 • Man trenger for all del ikke legge ut livshistorien og alle innerste hemmeligheter, men å mer eller mindre juge i håp om å få napp er vel ikke så lurt med mindre man synes det er greit at vedkommende forsvinner når de finner ut sannheten.
 • "Lei av bylivet" betyr ikke noe annet enn “får ikke fitte så nå prøver jeg her inne”.
 • Det er tydeligvis store misforståelser når det gjelder begreper som "høy og mørk" (du er nemlig ikke høy og mørk når du er 1.70 og skallet) og "atletisk kroppsbygning" (kulemage og dissende rumpe er pr definisjon ikke å beregne som atletisk).
 • Jeg liker ikke uttrykket glimt i øyet. Det høres teit ut, og dessuten tror jeg folk tolker det på ulike måter.
 • Ikke skriv det du IKKE søker, f.eks. "ønsker ikke kontakt med røykere" eller lignende. Det er helt greit at de ikke ønsker det, men da er det bedre å si i fra på PM hvis en røyker skulle ta kontakt. Det virker veldig negativt og dømmende ellers, selv hvis det ikke er ment sånn.
 • Dårlig grammatikk, punktsetting og svakt ordforråd er lite sjarmerende. Det samme er de som skal legge ut om den driiiitkule, pimpa bilen de eier. Eller folk som kun ønsker svar fra folk godt under deres egen aldersgruppe. Det finnes egne nettsider for sånt.
 • Har man en seksuell fetish for f.eks furries, store leketøy til analt bruk, eller brukte kondomer så er ikke det nødvendigvis viktig å opplyse om i profilen, her finnes det også egne nettsider for spesielt interesserte.
 • Jeg mister lysta når det står "vet ikke hva jeg skal si, klarer ikke beskrive meg selv..." Hvis du ikke vet hva du skal skrive, så la vær så skriv noe, eller skriv om noe du klarer å skrive noe om.

Les også:

Slik forstår du mannen

Slik forstår du kvinnen

Kondom viser selvtillit i senga

Personvernpolicy