Så mange ganger må du smake på maten

NAM, NAM: Selv om småen snur nesen opp til kirsebær både første, andre og tredje gangen han får smake, betyr ikke det at alt håp er ute. © FOTO: Thinkstockphotos.
NAM, NAM: Selv om småen snur nesen opp til kirsebær både første, andre og tredje gangen han får smake, betyr ikke det at alt håp er ute. © FOTO: Thinkstockphotos.

Barnet må smake på maten opptil 15 ganger før det egentlig vet om det liker noe eller ikke.

"NEI!" "LIKER IKKE!"

De aller fleste som har barn har nok helt sikkert hør dette en eller flere ganger. Noen barn er uten tvil mer kresne enn andre når det gjelder å bli introdusert for ny mat, og mens enkelte vokser av seg skepsisen, er det nok av foreldre som sliter med barn som ikke vil smake på maten.

Problemet; sier mange eksperter, er at foreldre er for kjappe til å gi opp når barna kniper munnen sammen og påstår at de ikke liker.

- Det tar minst 15 smaksrunder til for å venne et barn til en ny smak. Gir man seg etter tre, og aldri re-introduserer maten, er løpet kjørt og det er blitt en ”sannhet” at barnet ikke liker maten, sier klinisk ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, til Foreldre & Barn.

Noen her med kresne barn? spør foreldre i vårt forum barnimagen.

Ny mat er skummelt

- Det er klart at det kan være litt skummelt for barn, særlig små barn, å smake på ny mat, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten til Foreldre og Barn.

- Årsakene til at barna påstår at de ikke liker maten, kan være mange. Smaken kan for barna være rar, for sterk, eller for bitter. Konsistensen kan være annerledes enn det de er vant til, eller farge kan være ny.

Hamelten forklarer at det også er smart å luke ut om barnet faktisk ikke føler seg bra når det spiser maten.

- Små barn har jo ofte ikke så mange ord å forklare seg med, og kanskje kan uviljen til å spise dreie seg om matvarereaksjon, matintoleranse eller allergi, forklarer eksperten.

- Tenk først over ting som: "Er det vanskelig å tygge?" eller "Er konsistensen uvant for barnet?"

Saken fortsetter under bildetSULTESTREIK: Ikke tving barna til å spise, det kan skape negative assosiasjoner til mat. © FOTO: Colourbox SULTESTREIK: Ikke tving barna til å spise, det kan skape negative assosiasjoner til mat. © FOTO: Colourbox

Ikke gi opp

- Jeg tror at absolutt den største feilen mange gjør når det gjelder å introdusere barna for ny mat, er å gi seg for fort, forklarer klinisk ernæringsfysiolog og forfatter av boken "Maten barna elsker å hate - og hvordan du kan snu det", Gunn Helene Arsky.

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius , er enig:

- Barna må få smake på mye og forskjellig mat - og dette gjelder spesielt i de periodene hvor de er spesielt mottakelige for nye smaker, forklarer Borchsenius til Foreldre og Barn.

- Og det er ikke nok å bare prøve med noe nytt en gang eller to. I de aller fleste tilfeller må barna smake flere ganger på maten før de lærer seg å like den.

Ernæringsfysiologen forklarer at mange gir opp etter å ha introdusert barnet for ny mat 4-5 ganger, og fortsatt fått sammenknepet munn og sure miner.

- Særlig etter at barnet har fylt ett år og naturlig blitt mer skeptisk mot ny mat må man være flink til å la barnet smake mange ganger på noe før man gir seg. Så mye som 10-12 eksponeringer av samme matvare kan være nødvendig for å venne barnet til en ny smak, forklarer Borchsenius.

Ikke være for snar med alternativer

Hamelten mener mange foreldre er for snare med å tilby barna alternativ mat.

- Ved å bare gi tilpasset barnemat får ikke barna utviklet smak for de råvarene og matrettene som finnes, forklarer ernæringsfysiologen.

- Og er man for snare med å tilby annen mat når barna ikke vil ha, så skjønner barna raskt at de kan få det som det vil.

Saken fortsetter under bildetJA, TAKK: Barn bør få smake på alle mulige slags smaker, sier ekspertene. © FOTO: Thinkstockphotos JA, TAKK: Barn bør få smake på alle mulige slags smaker, sier ekspertene. © FOTO: Thinkstockphotos


Hamelten forklarer:

- Jo flere ganger man gjør dette, jo bedre forstår barnet at de får det som de vil og vil og lettere si nei til nye ting.

Og ikke vær redd om barnet ikke spiser til ett måltid.

- Normale friske barn går ikke sultne hvis de ikke må det. Sier de nei til en ting ved ett måltid tar de det som regel igjen senere.

Ikke tving maten i barna

Det kan være fristende med uttalelser som "Du går ikke fra bordet før broccolien er spist!", men ifølge ekspertene kan dette gjøre vondt verre, og bidra til at barna får negative assosiasjoner til mat.

- Det er veldig lett at mat og følelser blandes, advarer Arsky.

- Underbevisstheten husker på dårlige opplevelser rundt det å måtte spise opp en bestemt matrett under tvang. Og så er neste møte med samme matrett allerede en tapt kamp idet barnet stiller til måltidet med masse motforestillinger.

Du kan be barn om å smake bare litt, men ikke tvinge dem eller tvinge dem til å spise opp en porsjon av det du serverer som de ikke vil ha. Tålmodighet – og gjentagelse – er en dyd når det kommer til barn og mat.

Hamelten er enig:

- Tvang er aldri veien å gå. Det er god matkultur å lære barna at "man skal smake - og det er lov å

ikke like", forklarer eksperten. Hvis et barn virkelig ikke liker noe - ikke krangle med det eller press det til å spise det.

Da er det bedre med litt lureri.

- Det finnes heldigvis mange måter å lure barna til å spise maten på, ved å tilberede på måter som minsker sjansene for at de skal ikke like det.

Vær flink til å variere

Her er ekspertene enstemmig enige: Det smarteste du gjør er å introdusere barna for mange nye smaker, på nytt og på nytt igjen.

- Det er jo ikke til å stikke under en stol at kokkekunstene rundt om i de norske hjem som oftest ikke er preget av de helt store variasjonene og bruken av smaksrike krydder og smakstilsetninger, forklarer Hamelten.

- Man kan for eksempel tro at man hater fisk, ikke fordi fisk i seg selv er grusomt, men fordi måten det er blitt presentert og tilberedt på har vært for dårlig. Vi er i Norge ikke så flinke til variasjon. Det er helt vanlig å spise det samme tre ganger om dagen, og selv voksne spiser ikke nok grønnsaker og frukt- og så forventer vi at barna skal være bedre enn oss selv? Der er viktig å huske på at barn lærer ved å kopiere.

Ernæringsfysiologen forklarer:

- I franske barnehager har man for eksempel ikke love å ha det samme på menyen før det er gått to måneder mellom hver gang. Da er kontrasten stor til tre nesten like måltider HVER dag og til at vi læres til at all mat er god. All mat er ikke god, og det vet barna også.

Saken fortsetter under bildetKRESEN: Mange barn er skeptiske til nye smaker til å begynne med, men ikke gi opp råder ekspertene. © FOTO: Thinkstockphotos KRESEN: Mange barn er skeptiske til nye smaker til å begynne med, men ikke gi opp råder ekspertene. © FOTO: Thinkstockphotos

Les også:

Mat til sære barn: 15 tips

Slik lager du passe store porsjoner

På denne måten unngår du kresne barn

Denne maten hater barna

Dropp vann, syke barn bør drikke cola

Personvernpolicy