Velg rett komfyrtopp

ET GODT FORHOLD: Skal du investere i ny komfyrtopp, bør du sette deg inn i de ulike teknologiene først. Slik får du og komfyrtoppen et godt forhold i mange år framover. (FOTO: Henrik Montgomery / NTB scanpix)

En ny komfyrtopp skal ikke bare se stilig ut. Du bør også sjekke hvilken teknologi som passer deg best.

Skal du skifte ut den gamle komfyren eller bare komfyrtoppen, må du tenke nøye over valget. Hvilken teknologi trenger du? Og er du villig til å bytte ut kasseroller og stekepanner i samme slengen?

På markedet finnes det fire hovedtyper av komfyrtopper: støpejern, glasskeramikk, induksjon og gass. En som har mye erfaring med alle disse, er sjefen for Coops prøvekjøkken i Sverige, Sara Begner. Per i dag bruker hun tre av typene nesten daglig, ettersom hun har glasskeramikk hjemme, og både gass- og induksjonstopp på jobben.

Den sistnevnte krever at gryter og panner har magnetisk bunn. Dermed fungerer det ikke med bunn av kobber eller aluminium. Bunnen må heller ikke være ujevn eller for liten i forhold til platens størrelse.

Les også: Skjeen som gir deg smaken

Rask reaksjon

– Det har hendt at jeg har begynt med én kasserolle, og induksjonstoppen bare har stått og blinket. Da må man starte på nytt med en annen kasserolle. Det kan være frustrerende, sier Sara Begner.

Men ellers synes hun induksjonstoppen fungerer veldig bra. De to største fordelene er at den er rask, og at den er god til å holde konstant høy temperatur. Sistnevnte egenskap er veldig nyttig når man steker kjøtt.

– Det siste man vil, er at kjøttet skal begynne å koke, noe som kan skje dersom man legger for kaldt eller for mye kjøtt i stekepannen, slik at den kjøles ned. Det slipper man med induksjonsplater. Men ettersom induksjon er så effektivt, krever det også full konsentrasjon fra kokken hele tiden, slik at maten ikke blir brent, påpeker hun.

Les også: Enkle grep som fornyer interiøret ditt

Enkelt renhold

Den som synes induksjonsplater blir for krevende, bør heller se på en topp i glasskeramikk (såkalt keramisk topp). I det store og hele er teknologien den samme som for de gamle, klassiske støpejernsplatene: Platen varmes opp, og varmen ledes videre til kokekaret. En forskjell er at den keramiske toppen er helt glatt og jevn, noe som gjør renhold enkelt.

– Til den keramiske toppen fungerer i prinsippet alle panner og gryter – både støpejern, aluminium, kobber og rustfritt. Men stekepanner som ikke har helt glatt bunn, er ikke så bra her, siden stekeflaten blir ujevn.

Les også: Der ingen skulle tru at nokon kunne ete

Wokeksperten

Glatt bunn på stekepannen er viktig også når man bruker støpejernsplater. Jo glattere bunn, desto bedre kontakt med varmekilden.

Den koketoppen som er minst følsom for ujevnheter, er den gassdrevne. På denne kan du bruke alle slags kokekar, også bulkete. En utfordring er at man må sørge for tilgang til gass, og jevnlig bytte gassbeholder.

– Gass er like raskt som induksjon, og passer for eksempel utmerket til wok. En bakside, etter noens mening, kan være at nye kasseroller og stekepanner raskt vil se velbrukt ute, siden de utsettes for ild. Men selv synes jeg det bare ser hyggelig ut, sier Sara Begner.

Personvernpolicy