Gammel tapet kan i mange tilfeller tapetseres over

RIV NED: Det første man gjør er å rive av så mange løse fliker og rester som mulig. © FOTO: Thinkstockphotos
RIV NED: Det første man gjør er å rive av så mange løse fliker og rester som mulig. © FOTO: Thinkstockphotos
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du slitt med tapet som IKKE vil av veggen? Her er tipsene du trenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skiturer og båtliv, sier du? Det kan ofte heller virke som om det er en folkesport å stå på hodet i et malingsspann med årets heteste fargetrend. Eller tilbringe helgen med å slipe ned gamle tregulv.

Noen jobber er dog desidert mer herk enn andre, og mangt et styggord har nok blitt ytret når gammel tapet skal plukkes og skrapes ned fra veggene før maling eller ny tapet kan komme på plass. Men trenger det virkelig være så vanskelig, da? Vi har spurt ekspertene til råds:

Ikke all tapet trenger å fjernes

Om du er riktig heldig er tapetet på veggen din av den typen som ikke trenger å fjernes før du skal male, forklarer de på interiørnettstedet Ifi.no.

- Når det gjelder fjerning av gammel tapet er kanskje det første spørsmålet man bør stille seg, om det er nødvendig å fjerne tapetet, forklarer Jørgen Bodin hos Tapetgalleriet til Bonytt.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- For dersom tapetet sitter godt til underlaget kan man faktisk i de fleste tilfeller rett og slett tapetsere over.

Smarte råd som letter jobben.

DRA AV: Fukter du det gamle tapetet med et spesialprodukt beregnet på dette, vil du lettere kunne fjerne tapetet uten å måtte skrape og slite. © FOTO: Thinkstockphotos

Bodin forklarer dog at skal man gjøre dette, og tapetsere over det gamle tapetet, må man også være oppmerksom på å grunne rikelig med heftgrunn.

- Dette er fordi at det nye tapetet trenger noe å feste seg i, forklarer eksperten.

- Noen tapeter er også spaltbare, slik at øverste lag kan dras av. Det sjiktet som sitter igjen vil være et godt underlag for videre heftgrunn og tapetsering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bodin har dog en advarsel:

- Et lite varsko er at når man tilfører heftgrunn på tapetet, så tilfører man også fuktighet, og da kan det være at tapet som i utgangspunktet satt veldig godt, faktisk begynner å løsne litt allikevel. Fuktighet er nemlig nøkkelen til fjerning av gammel tapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær oppmerksom på at vinyltapet ikke bør males.

Bruk tapetoppløser

Om det ikke lar seg gjøre å male over tapetet og det må fjernes, finnes det flere måter å angripe dette på. De aller fleste er enige om at tapetet er lettere å få av veggen om det blir fuktet, og mange eksperter anbefaler også å bruke et spesialprodukt til jobben.

- Dekk hele gulvet med plast før du går i gang, foreslår Lone Bjørslev Kisbye hos Flügger til Bonytt.no.

- Får du fukt fra denne jobben ned på gulvet, kan det faktisk resultere i misfarginger. Om du søler tapetoppløser på gulvet, så fjern det straks med en klut fuktet i rikelig vann.

Slik foreslår Bjørslev Kisbye å gå frem for raskest mulig å få fjernet tapetet fra veggen:

- Riv først av så mye av det gamle tapetet som du klarer. Ta tak der du ser at det har løsnet litt, og bare riv. Deretter lager du riper med en tapetkniv i det som er igjen av tapetet på veggen, noe som vil bidra til at tapetoppløseren, når du tar den på, vil trekke bedre inn og hjelpe til med å gjennombløte tapetet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørslev Kisbye forklarer at tapetoppløseren, som enkelt og greit løser opp tapetklisteret som det gamle tapetet er festet til veggen med, fortynnes med 1dl i en 10 liters bøtte med vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Påfør blandingen på veggen med en malerulle, og la virke i 10-15 minutter, forklarer Bjørslev Kisbye.

- Deretter fjerner du det som er igjen av tapetet med et sparkel.

Veronika Henriksen hos Henkel Norden tror også jobben blir mye lettere med å bruke et spesialprodukt beregnet på jobben.

- Tapetfjerner er et produkt som er utrolig enkelt å bruke, forklarer Henriksen til Bonytt.no.

- Ikke bare gjør det jobben med å fjerne tapet fra veggen mye lettere, men man kan også med letthet fjerne gammel tapet uten å måtte leie seg spesialutstyr eller spesialister for å få det til.

Tapetfjerner er et spesialprodukt som løsner tapetet fra veggen.

BLODSLIT: Ekspertene forklarer at det finnes produkter som kan gjøre jobben med å fjerne gammel tapet lettere. © FOTO: Thinkstockphotos

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fukt eller damp

- Fukt eller damp er de beste virkemidlene når det gjelder å få tapet av veggen, forklarer Jørgen Bodin.

- Det første man kan prøve er å gå over veggen med en lunken, fuktig svamp for så å bruke sparkel eller tapetskrape for å løsne tapetet.

Eksperten forklarer også at om man sliter med å løsne tapetet med bare vann, kan en tapetoppløser være god hjelp.

- Disse løser opp tapetlimet mer effektivt enn bare rent vann, slik at tapetet skal være lettere å skrape av etterpå.

Sliter du fortsatt med tapet som ikke vil av veggen, kan det være verdt å prøve damp. Maskiner til dette for du leid hos spesialforretninger for tapet, byggevarehandler og lignende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse små dampmaskinene fungerer ved at når du legger dampflaten på maskinen mot tapetet, vil den løsne slik at du kan skrape den relativt enkelt bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulempen med disse maskinene er at det kan bli litt vannsøl på gulvet og mye damp i rommet.

Et annet råd som også florerer i mange forumer på nettet, er følgende:

- Om tapetet sitter veldig godt, så kan man legge på et tjukt lag med lim, dekke til det med dekkeplast og la stå natten over. Morgenen etter fjernes plasten, og man kan skrape bort det som er igjen av tapet på veggen.

Helsparkle om alt annet slår feil

Noen ganger vil man oppleve at ingenting fungerer, og at det vil sitte igjen tapetrester på veggen uansett hva man prøver. Da mener ekspertene at det bare er én utvei.

- Når tapetet sitter så hardt at ingen ting fungerer, bør man faktisk helsparkle veggen eller påføre veggfornyer eller underlagsduk, forklarer Bodin.

- Mange syntes riktignok det blir for mye jobb og velger derfor bare å tapetsere over.

Men Bodin advarer:

- Tekstiltapet må alltid fjernes helt, og eneste utvei hvis det ikke går, er å sparkle hele veggen. Vær også oppmerksom på blærer i gammel tapet. Disse må rives opp, sparkles og pusses. Slurver du med dette, vil de følge med ut i tapetet du legger over.

Slik fjerner du gammel tapet.

DAMPE ELLER VÆSKE: Noen sverger til damp for å fjerne tapet fra veggen. © FOTO: Thinkstockphotos