Vedlikehold av parkett

Slik vedlikeholder du parketten

VEDLIKEHOLD: Med riktig voks og vask kan parketten holde seg fin lenge. Men ikke glem at det er gulvets overflatebehandling som styrer hvordan parketten bør vedlikeholdes over tid. (© FOTO: Norsk Treteknisk Institutt )
VEDLIKEHOLD: Med riktig voks og vask kan parketten holde seg fin lenge. Men ikke glem at det er gulvets overflatebehandling som styrer hvordan parketten bør vedlikeholdes over tid. (© FOTO: Norsk Treteknisk Institutt )

Smink parketten fin

Det er kjedelig å få riper i parketten , men det er vel nesten ikke til å unngå. Det er imidlertid mulig å fjerne ripene uten å legge om gulvet – eller leie en slipemaskin.

Redningen ligger i voksstifter som omtales som handymannens sminkesett. Det gir slitte gulv en ny glød.

- Det kommer selvsagt an på hvor dype hakkene er, men denne metoden fungerer godt på mindre hakk og riper, forteller Ylva Kleiven i Norsk Treteknisk Institutt.

Fremgangsmåten er enkel. Du varmer opp et stemjern med en brenner, legger stiften på jernet og lar den flytende voksen dryppe ned på skadestedet. Hold stemjernet i 15-40 graders vinkel mot underlaget.

Voksen blir hard når den herder. Det overflødige tar du vekk med en skrape eller stålull. Utfordringen ligger først og fremst i å finne den fargen som matcher best.

RIPER I PARKETTEN: Redningen ligger i voksstifter som omtales som handymannens sminkesett. Bildet viser Liberons ulike stifter som kommer 10 forskjellige farger. Utsalgspris er 840 kroner.

RIPER I PARKETTEN: Redningen ligger i voksstifter som omtales som handymannens sminkesett. Bildet viser Liberons ulike stifter som kommer 10 forskjellige farger. Utsalgspris er 840 kroner. © FOTO: Alanor

Mange fargenyanser

Norsk Treteknisk Institutt benytter voks fra tyske Hamberger

Men det finnes andre produkter på markedet. De mest kjente er fra Alanor. Disse får du kjøpt i de fleste byggevarekjeder.

Line Augustin i Alanor anbefaler at du velger en fargenyanse mørkere enn gulvet, det vil gjøre behandlingen mindre synlig. Du kan også få kjøpt ulike beispenner for å dekke de aller minste ripene.

Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) opplyser at Tarkett også har et reparasjonssett beregnet for parkett. Her er det også smeltevoks som skal benyttes for å fylle igjen skadene.

BEISPENNER: Du kan også få kjøpt ulike beispenner for å dekke de minste ripene.

BEISPENNER: Du kan også få kjøpt ulike beispenner for å dekke de minste ripene. © FOTO: Alanor

Gulvets overflatebehandling

Med riktig sminke og vask kan altså parketten holde seg fin lenge. Men ikke glem at det er gulvets overflatebehandling som styrer hvordan parketten bør vedlikeholdes over tid. Erik Juul i Norges parkettsliperforbund understreker at du bør være forsiktig med bruk av vann.

- Vann og tre ikke er bestevenner, men vanlig lakkert parkett har ikke vondt av en vask med oppvridd klut.

Han forklarer at behandlingsmåtene styres i hovedsak om parketten er lakkert, oljet eller hardvoksoljet. Disse hovedgruppene har hver sin måte å repareres, vedlikeholdes og rengjøres på.

For lakkerte gulv gjelder vask, støvsuger og eller tørrmopp. Du kan vaske med oppvridd klut. Når det gjelder oljebehandlede gulv gjelder i hovedsak tørrmopping og støvsuging, samt forsiktig vask med en såpe anbefalt av fabrikant.

VEDLIKEHOLD AV PARKETT: Ved oppskuring må gammel såpefilm fjernes og ny påføres.

VEDLIKEHOLD AV PARKETT: Ved oppskuring må gammel såpefilm fjernes og ny påføres. © FOTO: Informasjonskontoret for Farge og Interiør

- Husk at oljede gulv må påføres vedlikeholdsolje med jevne mellomrom. Det mest utfordrende er imidlertid rengjøring av lutet og såpet tregulv. Renhold med støvsuger og eller tørrmopp gjelder også her, men vask er vanskelig og vil normalt kun utføres i forbindelse med oppskuring av gulvet. Ved oppskuring må gammel såpefilm fjernes og ny påføres. Såpebehandlede gulv må påføres ytterligere såpe med jevne mellomrom, hver gang gulvet virker tørt, forklarer Juul.

Les også:

Slik vedlikeholder du terrassen

Slik vedlikeholder du tremøbler

Stadig flere interiørbilder i vår inspirasjonsguide

Her er årets ferdighytte

Personvernpolicy