Slik renser du grillen raskt og effektivt

Usj, ikke sett grillen vekk før du har fjernet matrester, sot og fett. Foto: Stine Okkelmo
Usj, ikke sett grillen vekk før du har fjernet matrester, sot og fett. Foto: Stine Okkelmo

Enten du har gassgrill eller kulegrill.

Årets sommer var vel ikke den beste for grillentusiastene, men nå er den uansett mer eller mindre over for de fleste. Gjør det enkelt å starte tidlig neste år - ta en skikkelig gjennomgang av utstyret nå.

Grillkokkens beste tips: Slik blir biffen perfekt hver gang

Slik rengjør du gassgrillen

Har du en gassgrill, skal du sette grillen på maks mens du holder lokket lukket. Etter fem minutters tid vil alle matrester være forkullet. La grillen kjøle seg litt ned før du går over med en grillbørste eller annen børste med stålkost. Børst løs alle forkullede rester, og fjern dem fra grillbunnen. Deretter kan du vaske grillen med varmt vann og kjøkkenspray innvendig. Skyll så grillen godt med vann, og tørk over til slutt.

Mer og mer: Nå skal gassgrillen være gedigen

Sjekk slangen også

Gasslangen er et svakt punkt, og lekkasjer her kan bli farlige. Bøyer du slangen, ser du lett om det danner seg sprekker. Sjekk slange og koblinger for lekkasje. Du avslører for eksempel eventuelle problemer ved å påføre lekkasjespray eller såpevann, for så å åpne ventilen. Dannes bobler, er koblingen eller slangen lekk. Da må du holde ventilen stengt og reparere feilen før du benytter grillen igjen.

Bruk kun godkjent spesialslange. Den skal ifølge Gass-Service i Bergen være EN- eller SIS-merket.

Har du byttet slange? Sjekk hvert år!

Slik rengjør du kullgrillen

Først må du få tømt grillen for gammelt kull og aske. Mange velger å legge aluminiumsfolie i bunnen av grillen, noe som gjør det lett å pakke inn og fjerne restene etter de siste kullrestene. Og her gjelder det selvsagt å være HELT sikker på at alle glør er slukket før du kaster asken.
Deretter tar du grillbørsten fatt, og børster løs det du klarer, før du fjerner bøsset.

Grillristen bør du heller ikke glemme. (Foto: Colourbox.com)Grillristen bør du heller ikke glemme. (Foto: Colourbox.com)

Deretter vasker du med varmt vann og kjøkkenspray. Skyll godt, og tørk av.

Har du slike tennvæske? Nå må tennvæske selges i spesielle flasker

Tilbehøret også ...

Husk også å rense grillristen. Dette er en drittjobb, men det må gjøres. Bruk varmt vann og en svamp med skrubb, eller stålull. Kjøkkenspray hjelper til å løsne fettet og de forkullede restene. Husk å skylle godt av risten etterpå. Hvis du ønsker det, gir du grillristen en omgang i oppvaskmaskinen tilslutt.

Les også: Advarer mot grillrister i teflon

Grillredskapene bør også renses. Vask dem på samme måte som grillristen, og sett dem i oppvaskmaskinen etterpå om du har plass, og de ikke har treskaft som ikke tåler det.

Det er ikke bare grillen som trenger litt stell: Slik gjør du hagen klar for høsten

Slik rengjør du gassgrillen

Har du en gassgrill, skal du sette grillen på maks mens du holder lokket lukket. Etter fem minutters tid vil alle matrester være forkullet. La grillen kjøle seg litt ned før du går over med en grillbørste eller annen børste med stålkost. Børst løs alle forkullede rester, og fjern dem fra grillbunnen. Deretter kan du vaske grillen med varmt vann og kjøkkenspray innvendig. Skyll så grillen godt med vann, og tørk over til slutt.

Mer og mer: Nå skal gassgrillen være gedigen

Sjekk slangen også

Gasslangen er et svakt punkt, og lekkasjer her kan bli farlige. Bøyer du slangen, ser du lett om det danner seg sprekker. Sjekk slange og koblinger for lekkasje. Du avslører for eksempel eventuelle problemer ved å påføre lekkasjespray eller såpevann, for så å åpne ventilen. Dannes bobler, er koblingen eller slangen lekk. Da må du holde ventilen stengt og reparere feilen før du benytter grillen igjen.

Bruk kun godkjent spesialslange. Den skal ifølge Gass-Service i Bergen være EN- eller SIS-merket.

Har du byttet slange? Sjekk hvert år!

Personvernpolicy