Kroppen etter fødsel

- Det første jeg tenkte var at jeg aldri kommer til å ha samleie igjen

HENGEMAGE: Veronica (25) fikk en enorm mage da hun var gravid med tvillinger. Nå, ett år etter fødselen, har hun fått et heng på syv cm. © FOTO: Privat
HENGEMAGE: Veronica (25) fikk en enorm mage da hun var gravid med tvillinger. Nå, ett år etter fødselen, har hun fått et heng på syv cm. © FOTO: Privat

Du har sikkert hørt om jenter som har flat mage igjen bare dager etter fødselen, og som skryter over at de ikke fikk et eneste strekkmerke. Men slik er det kun for de færreste.

Veronica (25) er mor til en gutt på 3,5 år og tvillinger på 1 år. Spesielt etter tvillinggraviditen, opplevde hun at kroppen forandret seg.

- Magen min ble helt enorm. Jeg la på meg 30 kilo, men det var først og fremst på magen, sier Veronica, som ønsker å være anonym.

25-åringen var normalvektig før hun ble gravid. Tre måneder etter fødselen var 20 kilo borte, og nå har de siste ti kiloene også forsvunnet. Magen derimot er ikke den samme.

- Jeg har fått brokk, revnet muskulatur, strekkmerker og et langt heng på syv centimeter. Jeg sliter også med sopp i navlen og under henget. Dette har gjort meg veldig deprimert. Graviditeten ødela kroppen min, betror hun til Foreldre & Barn.

Tør ikke å date

Veronica, som er alenemor, forteller at misnøyen over magen påvirker livet hennes i stor grad.

- Det første jeg tenkte var at jeg aldri kommer til å ha samleie igjen. Jeg har veldig lyst til å date, men det tør jeg ikke. Jeg klarer heller ikke å for eksempel gå i svømmehallen med barna, sier hun.

Løs hud kan ikke trenes bort uansett hvor hardt man prøver, så for noen er bukplastikk eneste løsning. Veronica oppfyller kravene for å få dekket bukplastikk på offentlig sykehus. Der hun bor er det imidlertid to års ventetid. Skal hun gjøre operasjonen på privatklinikk må hun ut med rundt 40 000 kroner, noe alenemoren ikke har råd til.

- Aller helst vil jeg jo gjøre det på privatklinikk. Jeg har sett mange skrekkeksempler fra personer som har gjort slike operasjoner offentlig, og jeg har inntrykk at det ofte blir dårlig fordi de ikke benytter fettsuging. Men alt blir vel bedre enn sånn jeg ser ut nå, sier hun.

BMI-krav

Leder i Norsk plastikkirurgisk forening og plastikkirurg ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Thomas Sjøberg, kan imidlertid fortelle at det også benyttes fettsuging i kombinasjon med bukplastikk i det offentlige – ved behov.

- Det er ingen grunn til å tro at det gjøres en dårligere jobb i det offentlige, men det er ikke gitt at alle trenger fettsuging. Det kommer an på pasientens utgangspunkt.

- Vi har et krav om at pasienten må ha en BMI som er lavere enn 27 før operasjon. Resultatet blir bedre dersom pasienten har kommet ned til trivselsvekt før operasjonen, slik at det i størst mulig grad er kun overskuddshud som må fjernes, forteller han til Foreldre & Barn.

Se også: Gravide kvinner viser sannheten

Kosmetisk kirurgi kan gi bedre kroppsbilde

Førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo, Ingela Lundin Kvalem, gjennomførte nylig en studie i samarbeid med Colosseumklinikken som viste at kosmetisk kirurgi har en positiv effekt på kroppsbilde. Dette gjelder også fem år etter det kirurgiske inngrepet.

Magen etter fødsel

ETTER TO BARN: Kristine har to barn, og slik ser magen hennes ut åtte måneder etter forrige fødsel. - Jeg har gått ned 30 kilo etter fødselen, men henget blir jeg ikke kvitt, forteller hun til Foreldre & Barn. © FOTO: Privat

- Mange av dem som tar brystforstørrelse er kvinner som føler at de har mistet brystene sine etter at de har ammet barn. De har ikke et ønske om å få kjempestore bryster, men de vil se ut slik de gjorde før.

- Hvis utseende betyr mye for deg kan en kosmetisk operasjon hjelpe deg å få bedre kroppsbilde, mener Kvalem.

Gravid etter bukplastikk?

Flere av Foreldre & Barns lesere har sendt inn bilder av kroppen etter fødselen til redaksjonen. De ønsker imidlertid alle å være anonyme.

Lisa (25) har også fått både strekkmerker og heng etter sin første graviditet. Hun forteller at hun ønsker bukplastikk, men vil ha et barn til først. Det kan lønne seg, mener Thomas Sjøberg.

- Det er ikke noe medisinsk i veien for å bli gravid igjen etter å ha gjort bukplastikk, men da kan man jo oppleve at resultatet etter operasjonen forverrer seg igjen.

Uunngåelige strekkmerker

Janne (21) var forberedt på at kroppen kom til å endre seg i løpet av graviditeten, men trodde hun skulle være en av dem som slapp å få strekkmerker.

Magen etter fødsel

MAGEN REVNET: Janne (21) trodde hun skulle slippe unna strekkmerker, men en uke på overtid "revnet" magen over natten. © FOTO: Privat

- Jeg klarte meg hele svangerskapet uten et eneste strekkmerke, men så trivdes den lille jenta mi litt så godt inni magen at jeg gikk 9 dager på overtid. Dag 7 på overtid hadde hele magen min "revnet" over natten. Kan ikke huske sist jeg gråt så mye, forteller hun til Foreldre & Barn.

Strekkmerker oppstår som regel på grunn av rask vektøkning samt hormonelle faktorer. Utallige kremer og oljer hevder å forebygge strekkmerker, men det finnes ingen forskning som beviser at disse tiltakene er effektive. Det finnes heller ikke noen effektiv behandling mot oppståtte strekkmerker.

Har du strekkmerker kan du imidlertid trøste deg med at så mange som 90 prosent av gravide har strekkmerker mot slutten av graviditeten, skriver Norsk Helseinformatikk.

Les også:

Slik er sex etter fødselen

Kom i form etter fødselen

Slik unngår du hengepupper

Les mer om strekkmerker her

Personvernpolicy