Meny

Sikrere på nett med Privacyfix

Så mange følger med på undertegnedes nettaktivitet. Det er nesten sjokkerende.

Veldig kjekt Chrome/Firefox-tillegg gir deg oversikten over hvor beskyttet du er.

Vi mater tjenester som Facebook og Google med informasjon om oss selv. Vi laster opp bilder, sender meldinger til andre, besøker profiler, søker, liker ting og tang, legger inn personlig informasjon.

Men bruker du disse tjenestene, må du også være komfortabel med at de lærer veldig mye om deg.

For det ikke like mange tenker på, er at du også mater disse tjenestene med informasjon selv når du ikke bruker dem aktivt.

Facebooks Liker-knapp som du finner overalt på nettet, for eksempel, den spionerer på deg.

Det gjør også mange tredjeparter, enten det dreier seg om annonsenettverk eller lignende.

Utvidelse til Chrome/Firefox

PrivacyFix er en utvidelse til Google Chrome og Firefox hvis hensikt er å gjøre deg mer oppmerksom på slike ting, og gir deg også muligheten til å tette lekkasjene. Under ser du for eksempel hvordan undertegnedes status var da jeg først kjørte tillegget:


(Du kan velge mellom flere faner øverst – dette er Facebook-fanen.)

Begynner vi øverst til høyre, ser du at min Facebook-profil er indeksert av Google (slik at du får den opp om du søker på navnet mitt), og at også mine Facebook-kontakters apper får tilgang til min offentlige profil.

Det synes jeg er greit – synes ikke du, kan du klikke på fix-knappen for å komme direkte til innstillingen der du kan fjerne deg fra offentlig visning. De neste to (grønne på min figur) går på hvem som ser hva du poster, der du får tydelig beskjed dersom du poster slik at alle kan se det, samt hvorvidt dine liker-trykk kan bli brukt i reklame.

Igjen vil du få fix-knapper på disse som tar deg rett til de aktuelle innstillingene.

Les også: Slik skjuler du hemmelighetene på Facebook

«Off Facebook» handler om din Facebook-konto når du interagerer med andre nettsteder. Dersom automatisk profildeling er på, vil nettsteder kunne hente informasjon om deg uten noe eksplisitt samtykke så lenge du er logget inn på Facebook i nettleseren.

Arkiverer hvor du har vært

Det neste punktet går på nettopp det med at liker-knappen (og andre Facebook-elementer) kan logge at du har besøkt den aktuelle nettadressen. Der tilbyr PrivacyFix en løsning slik at disse elementene ikke lastes inn om du velger å trykke fix.

Til slutt - en liste over alle apps du har gitt tilgang til kontoen din. Som du ser er det i mitt tilfelle en drøss selv om jeg går over listen i ny og ne. Avhengig av hvilke rettigheter de har spurt om, kan de ofte hente inn mye informasjon om deg i det du velger å gi dem tilgang, og er det tjenester du ikke bruker lenger eller som du synes får i overkant mye informasjon om deg, kan du fjerne dem.

Du kan også klikke på hver av disse appene for å få en vurdering av deres personvernspolitikk.

SAMLESIDE: Facebook

Flere faner

Dette var altså bare den første fanen – du kan se tilsvarende informasjon om Google-profilen din, andre nettsteder og tjenester som overvåker aktiviteten din. Akkurat den siste flippen kan gi noen og enhver et sjokk:

Også her kan du velge å slette informasjonskapsler (cookies) som sporer aktiviteten din på tvers av flere nettsider, i tillegg til å beskytte deg mot fremtidige informasjonskapsler som fungerer på samme vis.

Du kan installere PrivacyFix fra deres hjemmeside. Merk også at deres personvernspolitikk er tydelig på at de ikke samler inn noe data om din bruk av tjenesten. Det kan du lese mer om ved å trykke på «privacy»-lenka øverst til høyre.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært