Slanking og vektkontroll:Slik slankes en mann

DIETT: Mange menn må ha hjelp for å slanke seg. Kodeordet er kjærlighet. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
DIETT: Mange menn må ha hjelp for å slanke seg. Kodeordet er kjærlighet. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er rådene som virker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Er du overvektig?

* BMI (Body Mass Index) er et mål på overvekt, der man deler vekt på høyde ganger høyde. For eksempel slik: 70 kilo/(1,80x1,80)= 21,6. (NB! Målet skiller ikke mellom fett – og muskelmasse).

BMI-kalkulatoren regner ut om du er overvektig.

- Overvekt blir av Verdens helseorganisasjon gradert med disse BMI-verdiene:

  • Noe overvektig: 25–26,9
  • Overvekt: 27–29,9
  • Fedme: 30 og høyere

* Andelen overvektige nordmenn har økt med sju prosent fra 1998 til 2008.

* Fire av ti nordmenn kan defineres som overvektige, når man regner overvekt fra kroppsmasseindeks (BMI) på 25 og oppover.

* En av ti nordmenn har fedme, mens en femtedel av befolkningen er «noe overvektig» (begge kjønn).

(Kilder: Statistisk sentralbyrå, Levekårsundersøkelsen 2008. Helse, omsorg og sosial kontakt)


Har smukkasen endt opp som en tjukkas?

Den klassiske situasjonen er gjerne at du, partneren, selv har et par kilo for mye som irriterer. Han derimot, mener det er viktig å slappe av, kose seg og nyte bordets gleder.

At T-skjortene hans stadig kryper oppover, tross større størrelser, eller at legen har påvist høyt blodtrykk og kolesterol, er da ikke så mye å bekymre seg for.

En av tre

Statistisk sett er det en viss fare for at vi ender opp med en overvektig partner, viser levekårsundersøkelsene til Statistisk sentralbyrå (SSB).

Nesten hver tredje voksne mann i Norge er overvektig, ifølge seniorrådgiver Arne Jensen ved SSB.

Også kvinner sliter med overvekt – nesten én av fem kvinner er overvektig.

Men andelen overvektige øker sterkest blant menn. Hva kan du gjøre for å hindre at fedmeepidemien blir et varig problem i ditt parforhold?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Du hjelper ham ikke ned i vekt med spydigheter»

Det er ikke konas jobb å slanke mannen, ifølge Bedre Helses samlivsekspert Gunvor Ek.

Hun råder alle til å gå varsomt fram overfor en mann som trenger å slanke seg.

– Det første man bør tenke litt gjennom er: Hvem eier problemet med hans overvekt? Jeg mener problemet først og fremst er hans, og ikke partnerens. Neste spørsmål blir da om han ønsker å gjøre noe med overvekten sin selv.

BildeEKSPERTENE: F.v. master i ernæring Terese Glemmingen Arnesen, samlivsekspert Gunvor Ek, ernæringsfysiolog Gunn-Helene Arsky og professor dr. med. Eivind Meland. Foto: HM Foto/David Jahanlu/Høgskolen i Akershus/privat

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At han er villig til å snakke om problemet, er selvsagt det beste. Da kan hun signalisere at hun kan støtte og hjelpe ham underveis, dersom han ønsker det. En felles omlegging av kostholdet, eller det å tilby seg å være treningskamerat, kan for eksempel være til stor hjelp. Det som derimot ikke er til hjelp, er å meske seg med godsaker selv, eller enda verre slenge med leppa, påpeker Ek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan har du det?

– Selv om du synes han veier for mye, kan du ikke tvinge ham til å slanke seg, sier hun.

Man hjelper ikke en mann ned i vekt med spydige kommentarer som både vil virke sårende og direkte krenkende.

– Finn heller ut hva han selv tenker om sin egen situasjon og livet generelt. Hvordan er det på jobb og i samlivet? Hvilke bekymringer har han? Og hvordan står det til med selvfølelsen hans for tiden? Er han lei seg over de ekstra kiloene? Jeg tror dette er den eneste veien å gå for å kunne oppmuntre ham til å selv ta ansvar for helsen sin.

«Menn som slanker seg av sur plikt, har dårlige odds»

Stadige krav om en tynnere kropp, gjør oss bare mer feite og ulykkelige.

Det mener professor dr.med. Eivind Meland.

Han er tilknyttet Institutt for samfunnsmedisinske fag, Allmennmedisin, Universitetet i Bergen og har blant annet forsket på motivasjon og livsstilsendringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enkelte menn kan trenge et lite spark bak for å gå ned i vekt av helsemessige årsaker, men kona kan ikke stå der og sparke i årevis, sier han.

– Mange ektefeller bruker dessverre mye energi på å forsøke å endre partneren. Med dagens voldsomme kroppsfokusering utvikles mye kroppsmisnøye, fordi alt handler om kroppens utseende og ikke funksjon. Dette blir man hverken tynnere, sunnere eller mer motivert til å gå ned i vekt av, advarer Meland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Indre motivasjon

Han understreker at en livsstilsendring krever indre motivasjon, der særlig tre faktorer må være på plass.

– Du må oppleve selvbestemmelse, følelse av mestring og du må ha gode relasjoner til mennesker rundt deg, sier han og fortsetter:

– Menn som får høre av kona si at «Jeg er glad i deg uansett» vil faktisk ha bedre odds for å lykkes, enn menn som slanker seg av sur plikt fordi kona er forbanna. Ytre krav og dårlig samvittighet gir ikke varig motivasjon, sier Meland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Solidaritet må til»

Også partneren bør legge om kostholdet når mannen skal ned i vekt, mener ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

– Solidaritet må til, og en kostomlegging bør gjelde for begge to. Hvis kona har hovedansvar for handling og matlaging, er mye gjort ved å bytte helfete matvarer med lettere varianter: Lettere gulost, magrere drikkemelk og magrere kjøtt, sier hun.

Velg damping, ovnsbaking og koking fremfor steking i fett. Man blir ikke mindre mett, men kaloriene blir færre.

– Som partner bør man også stille solidarisk opp om den fysiske aktiviteten. Ikke send ham ut alene og forvent resultater. Gå turer sammen og meld dere inn på treningsstudio sammen.

Pondus og mannepupper

Arsky tror en del menn ser på pondus som mandig og positivt.

Pupper derimot er ikke spesielt mandig, men løsningen er ikke å påpeke puppene. Han ser dem nok selv og skulle ønske de ikke var så fremtredende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samme gjelder lenger nede på kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis det er år og dag siden han så sin egen penis på grunn av for mye fett, så er han nok veldig klar over dette selv.

– Ta ikke opp temaet med ham, med mindre han selv gjør det. Da kan du også være ærlig og si at «Ja, det hadde gjort seg med en litt strammere kropp». Utsiden av kroppen sier en del om hvordan det står til på innsiden også. Og her er kanskje det viktigste argumentet som kona kan bruke, nemlig den indre helsen, påpeker Bedre Helses ernæringsfysiolog.

Alle kan klare litt

Muligheten til å kunne leke med barn og barnebarn - eller partnerens ønske om et langt liv sammen, er budskap som kan treffe noe i ham som motiverer til livsstilsomlegging. En motivasjon som må komme fra mannen selv.

– Mas, klaging eller erting ender ofte med halvhjertede forsøk og tilbakefall. Han må selv se gevinsten av en omlegging. Gulroten er at alle kan endre noe til å bli litt bedre, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men målet må være realistisk. Vi skal ikke nødvendigvis ned til matchvekten som 18-åring eller oppnå sixpack, men vi kan for eksempel ha som mål å få en fem–ti prosent vektnedgang i løpet av ett år. Det står det respekt av, og det er oppnåelig. Ikke minst er det uvurderlig for kroppens indre helse, både når det gjelder diabetes, hjertesykdom, kreft, slitasjegikt, podagra og potensproblemer.

Slanker seg på egne premisser

Menn som går på kurs for å bli kvitt magen, vil gjøre det på sin måte. De vil ha konkurranse, humor og minst mulig «føleri» rundt egen overvekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kommer fram i en kvalitativ studie av menns erfaring med slankekurs, som Terese Glemmingen Arnesen gjorde i forbindelse med sin mastergrad i mat, ernæring og helse ved Høgskolen i Akershus i fjor.

Færre arenaer

I masteroppgaven med navnet «Grete Roede-kurs, liksom. Hallo? Kjerring?!» har ni menn i alderen 32–65 år delt sine tanker om det å være overvektig. Dette er nemlig noe som kan oppleves annerledes for menn enn for kvinner, ifølge Arnesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menn har for eksempel færre arenaer enn kvinner hvor det er normalt å snakke om dietter og slanking.

«Huff, nå har jeg lagt på meg igjen» er ikke noe selvsagt lunsjtema for mannfolk.

Fakta fremfor følelser

Menn som går på kurs, vil ikke ha noen offerrolle. I stedet for fokus på følelser, har de fokus på konkrete fakta, og de bruker i stor grad humor og selvironi når de snakker om egen vekt og kropp. Dessuten er det en myte at menn må presses av sine partnere til å melde seg på vektkurs, ifølge Arnesen.

– De fleste av mine informanter tok selv initiativ til å melde seg på kurs. Menn har egeninteresse av å lære om mat og kostholdsomlegging, men motivasjonen for å gå ned i vekt er litt avhengig av livssituasjon og alder. Mens de yngste kursdeltagerne var mest opptatt av estetikken rundt det å ha en synlig mage, var de eldste mer opptatt av helsemessige og praktiske spørsmål. At magen var i veien når de leker med barnebarna, var blant de utløsende årsakene til at de bestemte seg for å legge om livsstilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

=FEDMEEPIDEMI: Nesten hver tredje voksne mann i Norge er overvektig, ifølge SSB. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Vil konkurrere

I dybdeintervjuene ga flere uttrykk for at denne omleggingen ble mer omfattende enn de hadde trodd den skulle bli.

– De ble overrasket over hvor mye logistikk og planlegging som ligger bak innkjøp og tilbereding av måltider, samtidig som de skulle ha tid til trening, forteller Arnesen.

– Hva gjør menn motiverte til likevel å gjøre den jobben?

– Menn er opptatt av prestasjoner og det å forbedre sine resultater, enten de konkurrerer med seg selv eller med andre. Konkurranse er derfor en suksessfaktor, sammen med samholdet og det sosiale fellesskapet de har på et kurs, sier Arnesen og legger til at menn vanligvis går raskere ned i vekt enn kvinner.

Alkohol en utfordring

På ett område sliter menn likevel mer enn kvinner når de skal ned i vekt, tror Arnesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å begrense alkoholinntaket, eller å kutte det helt ut, er vanskelig for mange menn. Når menn er sosiale, tar de seg gjerne en øl eller to, men det går jo ikke når de skal ned i vekt. Her må de i stedet gjøre bevisste valg og ha en konkret strategi for hva de skal drikke og ikke, slik at de fortsatt kan være sosiale. For eksempel kan de drikke annethvert glass med vann og droppe konjakken til kaffen, sier hun.

Ting tar tid

Arnesen mener det er viktig å være forberedt på at en livsstilsendring tar tid, enten man selv skal ned i vekt eller man lever sammen med en som jobber med saken.

– Mitt råd til kona er å gi ham tid og rom. Vektreduksjon handler ikke bare om hva han spiser. Han skal også lære å planlegge, handle inn riktig ingredienser, tilberede maten og spise til riktige tider. Dette er rett og slett mye logistikk på én gang. I denne prosessen er det viktig at partneren ikke er en sabotør.

Sitt ikke og frist ham med mat og drikke han ikke kan ta!

Les også:

Myter om slanking

Derfor gir lite søvn fedme

Slik får du kosten i balanse

Ti tips til et sunnere og slankere kosthold

Les flere saker fra samme kategori

Les flere nyheter

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.