Meny

Slanking og vektkontroll:

Slik slankes en mann

DIETT: Mange menn må ha hjelp for å slanke seg. Kodeordet er kjærlighet. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com

Her er rådene som virker.

Er du overvektig?

* BMI (Body Mass Index) er et mål på overvekt, der man deler vekt på høyde ganger høyde. For eksempel slik: 70 kilo/(1,80x1,80)= 21,6. (NB! Målet skiller ikke mellom fett – og muskelmasse).

BMI-kalkulatoren regner ut om du er overvektig.

- Overvekt blir av Verdens helseorganisasjon gradert med disse BMI-verdiene:

  • Noe overvektig: 25–26,9
  • Overvekt: 27–29,9
  • Fedme: 30 og høyere

* Andelen overvektige nordmenn har økt med sju prosent fra 1998 til 2008.

* Fire av ti nordmenn kan defineres som overvektige, når man regner overvekt fra kroppsmasseindeks (BMI) på 25 og oppover.

* En av ti nordmenn har fedme, mens en femtedel av befolkningen er «noe overvektig» (begge kjønn).

(Kilder: Statistisk sentralbyrå, Levekårsundersøkelsen 2008. Helse, omsorg og sosial kontakt)


Har smukkasen endt opp som en tjukkas?

Den klassiske situasjonen er gjerne at du, partneren, selv har et par kilo for mye som irriterer. Han derimot, mener det er viktig å slappe av, kose seg og nyte bordets gleder.

At T-skjortene hans stadig kryper oppover, tross større størrelser, eller at legen har påvist høyt blodtrykk og kolesterol, er da ikke så mye å bekymre seg for.

En av tre

Statistisk sett er det en viss fare for at vi ender opp med en overvektig partner, viser levekårsundersøkelsene til Statistisk sentralbyrå (SSB).

Nesten hver tredje voksne mann i Norge er overvektig, ifølge seniorrådgiver Arne Jensen ved SSB.

Også kvinner sliter med overvekt – nesten én av fem kvinner er overvektig.

Men andelen overvektige øker sterkest blant menn. Hva kan du gjøre for å hindre at fedmeepidemien blir et varig problem i ditt parforhold?

«Du hjelper ham ikke ned i vekt med spydigheter»

Det er ikke konas jobb å slanke mannen, ifølge Bedre Helses samlivsekspert Gunvor Ek.

Hun råder alle til å gå varsomt fram overfor en mann som trenger å slanke seg.

– Det første man bør tenke litt gjennom er: Hvem eier problemet med hans overvekt? Jeg mener problemet først og fremst er hans, og ikke partnerens. Neste spørsmål blir da om han ønsker å gjøre noe med overvekten sin selv.

BildeEKSPERTENE: F.v. master i ernæring Terese Glemmingen Arnesen, samlivsekspert Gunvor Ek, ernæringsfysiolog Gunn-Helene Arsky og professor dr. med. Eivind Meland. Foto: HM Foto/David Jahanlu/Høgskolen i Akershus/privat

– At han er villig til å snakke om problemet, er selvsagt det beste. Da kan hun signalisere at hun kan støtte og hjelpe ham underveis, dersom han ønsker det. En felles omlegging av kostholdet, eller det å tilby seg å være treningskamerat, kan for eksempel være til stor hjelp. Det som derimot ikke er til hjelp, er å meske seg med godsaker selv, eller enda verre slenge med leppa, påpeker Ek.

Hvordan har du det?

– Selv om du synes han veier for mye, kan du ikke tvinge ham til å slanke seg, sier hun.

Man hjelper ikke en mann ned i vekt med spydige kommentarer som både vil virke sårende og direkte krenkende.

– Finn heller ut hva han selv tenker om sin egen situasjon og livet generelt. Hvordan er det på jobb og i samlivet? Hvilke bekymringer har han? Og hvordan står det til med selvfølelsen hans for tiden? Er han lei seg over de ekstra kiloene? Jeg tror dette er den eneste veien å gå for å kunne oppmuntre ham til å selv ta ansvar for helsen sin.

«Menn som slanker seg av sur plikt, har dårlige odds»

Stadige krav om en tynnere kropp, gjør oss bare mer feite og ulykkelige.

Det mener professor dr.med. Eivind Meland.

Han er tilknyttet Institutt for samfunnsmedisinske fag, Allmennmedisin, Universitetet i Bergen og har blant annet forsket på motivasjon og livsstilsendringer.

– Enkelte menn kan trenge et lite spark bak for å gå ned i vekt av helsemessige årsaker, men kona kan ikke stå der og sparke i årevis, sier han.

– Mange ektefeller bruker dessverre mye energi på å forsøke å endre partneren. Med dagens voldsomme kroppsfokusering utvikles mye kroppsmisnøye, fordi alt handler om kroppens utseende og ikke funksjon. Dette blir man hverken tynnere, sunnere eller mer motivert til å gå ned i vekt av, advarer Meland.

Indre motivasjon

Han understreker at en livsstilsendring krever indre motivasjon, der særlig tre faktorer må være på plass.

– Du må oppleve selvbestemmelse, følelse av mestring og du må ha gode relasjoner til mennesker rundt deg, sier han og fortsetter:

– Menn som får høre av kona si at «Jeg er glad i deg uansett» vil faktisk ha bedre odds for å lykkes, enn menn som slanker seg av sur plikt fordi kona er forbanna. Ytre krav og dårlig samvittighet gir ikke varig motivasjon, sier Meland.

«Solidaritet må til»

Også partneren bør legge om kostholdet når mannen skal ned i vekt, mener ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

– Solidaritet må til, og en kostomlegging bør gjelde for begge to. Hvis kona har hovedansvar for handling og matlaging, er mye gjort ved å bytte helfete matvarer med lettere varianter: Lettere gulost, magrere drikkemelk og magrere kjøtt, sier hun.

Velg damping, ovnsbaking og koking fremfor steking i fett. Man blir ikke mindre mett, men kaloriene blir færre.

– Som partner bør man også stille solidarisk opp om den fysiske aktiviteten. Ikke send ham ut alene og forvent resultater. Gå turer sammen og meld dere inn på treningsstudio sammen.

Pondus og mannepupper

Arsky tror en del menn ser på pondus som mandig og positivt.

Pupper derimot er ikke spesielt mandig, men løsningen er ikke å påpeke puppene. Han ser dem nok selv og skulle ønske de ikke var så fremtredende.

Det samme gjelder lenger nede på kroppen.

Hvis det er år og dag siden han så sin egen penis på grunn av for mye fett, så er han nok veldig klar over dette selv.

– Ta ikke opp temaet med ham, med mindre han selv gjør det. Da kan du også være ærlig og si at «Ja, det hadde gjort seg med en litt strammere kropp». Utsiden av kroppen sier en del om hvordan det står til på innsiden også. Og her er kanskje det viktigste argumentet som kona kan bruke, nemlig den indre helsen, påpeker Bedre Helses ernæringsfysiolog.

Alle kan klare litt

Muligheten til å kunne leke med barn og barnebarn - eller partnerens ønske om et langt liv sammen, er budskap som kan treffe noe i ham som motiverer til livsstilsomlegging. En motivasjon som må komme fra mannen selv.

– Mas, klaging eller erting ender ofte med halvhjertede forsøk og tilbakefall. Han må selv se gevinsten av en omlegging. Gulroten er at alle kan endre noe til å bli litt bedre, sier hun.

– Men målet må være realistisk. Vi skal ikke nødvendigvis ned til matchvekten som 18-åring eller oppnå sixpack, men vi kan for eksempel ha som mål å få en fem–ti prosent vektnedgang i løpet av ett år. Det står det respekt av, og det er oppnåelig. Ikke minst er det uvurderlig for kroppens indre helse, både når det gjelder diabetes, hjertesykdom, kreft, slitasjegikt, podagra og potensproblemer.

Slanker seg på egne premisser

Menn som går på kurs for å bli kvitt magen, vil gjøre det på sin måte. De vil ha konkurranse, humor og minst mulig «føleri» rundt egen overvekt.

Dette kommer fram i en kvalitativ studie av menns erfaring med slankekurs, som Terese Glemmingen Arnesen gjorde i forbindelse med sin mastergrad i mat, ernæring og helse ved Høgskolen i Akershus i fjor.

Færre arenaer

I masteroppgaven med navnet «Grete Roede-kurs, liksom. Hallo? Kjerring?!» har ni menn i alderen 32–65 år delt sine tanker om det å være overvektig. Dette er nemlig noe som kan oppleves annerledes for menn enn for kvinner, ifølge Arnesen.

Menn har for eksempel færre arenaer enn kvinner hvor det er normalt å snakke om dietter og slanking.

«Huff, nå har jeg lagt på meg igjen» er ikke noe selvsagt lunsjtema for mannfolk.

Fakta fremfor følelser

Menn som går på kurs, vil ikke ha noen offerrolle. I stedet for fokus på følelser, har de fokus på konkrete fakta, og de bruker i stor grad humor og selvironi når de snakker om egen vekt og kropp. Dessuten er det en myte at menn må presses av sine partnere til å melde seg på vektkurs, ifølge Arnesen.

– De fleste av mine informanter tok selv initiativ til å melde seg på kurs. Menn har egeninteresse av å lære om mat og kostholdsomlegging, men motivasjonen for å gå ned i vekt er litt avhengig av livssituasjon og alder. Mens de yngste kursdeltagerne var mest opptatt av estetikken rundt det å ha en synlig mage, var de eldste mer opptatt av helsemessige og praktiske spørsmål. At magen var i veien når de leker med barnebarna, var blant de utløsende årsakene til at de bestemte seg for å legge om livsstilen.

=FEDMEEPIDEMI: Nesten hver tredje voksne mann i Norge er overvektig, ifølge SSB. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Vil konkurrere

I dybdeintervjuene ga flere uttrykk for at denne omleggingen ble mer omfattende enn de hadde trodd den skulle bli.

– De ble overrasket over hvor mye logistikk og planlegging som ligger bak innkjøp og tilbereding av måltider, samtidig som de skulle ha tid til trening, forteller Arnesen.

– Hva gjør menn motiverte til likevel å gjøre den jobben?

– Menn er opptatt av prestasjoner og det å forbedre sine resultater, enten de konkurrerer med seg selv eller med andre. Konkurranse er derfor en suksessfaktor, sammen med samholdet og det sosiale fellesskapet de har på et kurs, sier Arnesen og legger til at menn vanligvis går raskere ned i vekt enn kvinner.

Alkohol en utfordring

På ett område sliter menn likevel mer enn kvinner når de skal ned i vekt, tror Arnesen.

– Det å begrense alkoholinntaket, eller å kutte det helt ut, er vanskelig for mange menn. Når menn er sosiale, tar de seg gjerne en øl eller to, men det går jo ikke når de skal ned i vekt. Her må de i stedet gjøre bevisste valg og ha en konkret strategi for hva de skal drikke og ikke, slik at de fortsatt kan være sosiale. For eksempel kan de drikke annethvert glass med vann og droppe konjakken til kaffen, sier hun.

Ting tar tid

Arnesen mener det er viktig å være forberedt på at en livsstilsendring tar tid, enten man selv skal ned i vekt eller man lever sammen med en som jobber med saken.

– Mitt råd til kona er å gi ham tid og rom. Vektreduksjon handler ikke bare om hva han spiser. Han skal også lære å planlegge, handle inn riktig ingredienser, tilberede maten og spise til riktige tider. Dette er rett og slett mye logistikk på én gang. I denne prosessen er det viktig at partneren ikke er en sabotør.

Sitt ikke og frist ham med mat og drikke han ikke kan ta!

Les også:

Myter om slanking

Derfor gir lite søvn fedme

Slik får du kosten i balanse

Ti tips til et sunnere og slankere kosthold

Les flere saker fra samme kategori

Les flere nyheter

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid
Siste nytt
02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27VerdenFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11VerdenUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01NorgeBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15NorgeRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid
Populært