Meny

Test av frossenpizza

Her er den sunneste frossenpizzaen

UTVALGET: 18 frossenpizzaer er med i vårt utvalg. Pizzaene vi har testet er minimum 480 gram. © FOTO: Egil Nordlien HM Foto
Sjekk hvilken av de 18 frossenpizzaene vi har testet som er det sunneste middagsalternativet for familien.
Slik er testen gjennomført:

Vi handlet inn frossenpizzaer på butikkene Rema 1000, Rimi, Kiwi, Coop, Meny, Ica, Joker og Bunnpris i Oslo. Pizzaene som har blitt tatt med i testen er minimum 480 gram, slik at de kan mette mer enn en person.

Mari Paulsen, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Bjørknes Høyskole, har vurdert pizzaene. Hun er Foreldre & Barn sin faste ernæringsekspert. Innhold av protein og fett er tillagt størst vekt i testen. Det er også sett på pizzaenes innhold av grønnsaker og kjøtt. Pizzaer tilsatt grønnsaker får ekstra poeng. Type olje som er brukt i pizzabunnen er også vurdert. De pizzaene som er deklarert med rapsolje får ekstra poeng, mens pizzaer som inneholder vegetabilsk fett, men ikke spesifiserer hvilken type, trekkes for dette. Dette er fordi uspesifisert vegetabilsk fett i de fleste tilfeller er palmeolje, som inneholder en av de mest kolesteroløkende fettsyrene som finnes.

Pris er ikke tatt med i vurderingen.

Kommentar fra testens taper:

- Ristorante Mozzarella er en våre bestselgende pizzaer. Dette er en smaksrik pizza som hovedsakelig består av ost, tomater/tomatsaus og hvetemel. Sammenlignet med de fleste andre pizzaer har Ristorante en tynnere bunn og mer ost. Den høye andelen av ost gjør at denne pizzaen kommer dårligere ut i en test med utgangspunkt i næringsinnhold. Det at den er uten kjøtt gir et lavt proteininnhold og mye ost gir en høy fettprosent. Vi bruker svært lite palmeolje i våre produkter, og det brukes kun der hvor det av produksjonstekniske årsaker ikke finnes andre alternativer. Vi er medlem av RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) for å sikre at dersom det er nødvendig med palmeolje, så kommer denne levert fra bærekraftige produsenter, sier administrerende direktør i Dr. Oetker, Øystein Bu.

Det er ikke alltid lett å finne gode middagsalternativer til kresne barn . De fleste barn liker pizza og en pizza fra frysedisken er en rask og enkel middagsløsning som mange familier tyr til i en stressende hverdag. Men er det greit å gi barna pizza til middag?

- Frossenpizza til middag en gang i blant er helt ok. Husk imidlertid på at frossenpizza i utgangspunktet ikke et fullverdig måltid for barn, da det sjelden inneholder grønnsaker. I tillegg inneholder pizza ofte en del salt og fett av den ugunstige sorten, slik at barna ikke bør serveres dette mange ganger i uken, forteller Mari Mohn Paulsen, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Bjørknes Høyskole.

Hun har tidligere testet blant annet kaviar for Foreldre & Barn.

Testens vinner og taper

Av de 18 frossenpizzaene vi har testet er det Big One, Take away (Meat Lover) som stikker av med seieren som det sunneste alternativet. Dette er en av de største pizzaene i testen, på litt over 1 kilo. Den passer derfor perfekt for en liten familie. Pizzaen scorer høyt fordi den har et høyt innhold av proteiner, og et lavt innhold av fett. Den har også fått plusspoeng fordi det er brukt rapsolje i bunnen.

- Denne pizzaen får terningkast 5, og er et greit valg dersom familien først skal ha pizza til middag, mener ernæringsfysiolog Mari Paulsen.

Pizzaen som kom på andre plass får også terningkast 5.Dette er Tandoori, 1001 natt med tandoorikrydret kyllingkjøtt, annanas, paprika og oliven. Pizzaen får pluss for å inneholde grønnsaker og har et middels energiinnhold.

Testens taper er Ristorante, Grande Pizza Mozzerella. Denne pizzaen har testens høyeste innhold av fett, og proteininnholdet er blant det laveste i testen. Pizzaen får også trekk for bruk av vegetabilsk fett i bunnen, som trolig er palmeolje.

- Palmeolje er en mettet fettsyre som inneholder spesielt mye av fettsyren palmitinsyre, som er en av de mest kolesteroløkende fettsyrene som finnes. I tillegg er palmeolje uheldig for miljøet, da produksjon av oljen medfører store ødeleggelser av regnskogene i enkelte deler av verden, forklarer Paulsen.

Les også: Her kan du besøke verdens første pizzamuseum

Gjør frossenpizzaen sunnere

Ifølge Paulsen er det imidlertid flere enkle grep man kan ta for å gjøre pizzamåltidet sunnere:

1. Server en god, frisk salat ved siden av. Halve tallerkenen salat og halve tallerkenen pizza.

2. Server oppskårede grønnsaker mens barna venter på pizzaen i ovnen. For eksempel cherrytomater, gulrotstaver, agurkstaver, paprikastrimler, kålrotstaver eller lignende. Du kan eventuelt lage en dipp til av kesam eller matyoghurt, for eksempel tilsatt krydderurter, presset sitron eller paprikakrydder.

3. Gjør pizzaen både mer spennende og sunnere ved å tilsette ekstra ingredienser i form av kjøtt eller grønnsaker. For eksempel kan du legge på skinke i skiver, kyllingstrimler eller karbonadedeig for å øke proteininnholdet. Ekstra grønnsaker som løkringer, paprikastrimler, frisk sjampinjong i skiver eller tomater i skiver gjør at pizzaen både smaker bedre og blir sunnere. Det går også an å tilsette ruccolasalat eller friske krydderurter som basilikum eller timian på toppen etter at pizzaen er tatt ut av ovnen.

Les også: De sunneste pizzaene er best

Hjemmelaget pizza

Hjemmelaget pizza tar lengre tid enn frossenpizza, men kan være et mye bedre alternativ, påpeker ernæringsfysiologen.

- Dersom man erstatter halvparten av melet i pizzabunnen med sammalt mel vil man øke innholdet av kostfiber samtidig som at pizzaen blir mer mettende. Bruk karbonadedeig istedenfor kjøttdeig og også gjerne annet magert kjøtt som for eksempel skinke eller kylling for å øke innholdet av protein i pizzaen.

Hjemmelaget pizza kan også være en fin måte å få i kresne barn grønnsaker på.

- Rikelig med tomatpuré eller pizzasaus samt grønnsaker som paprika, løk og sjampinjong sørger for at barna får i seg noe grønnsaker. Erstatt gjerne vanlig revet gulost med lettere revet gulost for å redusere innholdet av mettet fett. Her har du en god, smakfull og sunn helgefavoritt, sier Paulsen til Foreldre & Barn.

Les også: - Den himmelske pizzaen får du ikke i butikken

Kommentar fra Stabburet

Flere av Stabburets pizzaer har fått trekk fordi de ikke har spesifisert hvilken type vegetabilsk fett som er benyttet.

- Stabburet benytter ikke palmeolje i noen av våre pizzavarianter, men rapsolje. På fremtidige sjaktler vil det dette stå spesifisert på samtlige pizzaer, sier Inger Marie F. Ingdahl, kommunikasjonssjef i Stabburet.

HELE TESTEN AV FROSSENPIZZAER FINNER DU UNDER.

Les også:

Stor test av ketsjup

Disse leverposteiene er sunnest

Tips til kresne og småspiste barn

Seks enkle middager som ungene elskerBig One, Take away (Meat Lover)

Testvinner! Denne pizzaen har et høyt innhold av protein og et lavt innhold av fett.

Les hele testen

5 points


Test av frossenpizza Tandoori, 1001 natt

Pluss for bruk av rapsolje i bunnen. Middels energi- og proteininnhold.

Les hele testen

5 points


Test av frossenpizza Big One, Take Away (Dream Team)

Testens høyeste proteininnhold, men inneholder ingen grønnsaker.

Les hele testen

4 pointsTest av frossenpizzaGrandiosa, Biff & løk

Lavt innhold av energi og fett. Et greit valg.

Les hele testen

4 pointsGrandiosa, Biff & løk

Lavt innhold av energi og fett. Et greit valg.

Les hele testen

4 points


Test av frossenpizza Grandiosa

Lavt fettinnhold og middels innhold av protein. Et ok valg.

Les hele testen

3 points
Coop, Norwegian style ost & skinke

Testens laveste innhold av både protein og fett. Her skulle vi ønske at proteininnholdet var høyere!

Les hele testen

3 pointsBig One, Classic

Test av frossenpizza

Inneholder ingen grønnsaker, men pluss for bruk av rapsolje.

Les hele testen

3 points


Big One, Restaurant

Middels innhold av fett og protein.

Les hele testen

3 points
Grandiosa, Kjøttdeig & løk

Middels innhold av protein og fett. Pluss for bruk av rapsolje i bunnen.

Les hele testen

3 points


Grandiosa, Nacho

Høyt innhold av proteiner, men ingen grønnsaker.

Les hele testen

3 pointsBig One, Southern Chicken

Trekk for å ikke opplyse hvilken type vegetabilsk fett som er brukt.

Les hele testen

2 pointsGrandiosa, Vår hjemmelagde

Ingen grønnsaker, og høyt energiinnhold.

Les hele testen

2 pointsBig One, Double pepperoni

Pluss for bruk av rapsolje i pizzabunnen, men testens nest laveste proteininnhold trekker ned.

Les hele testen

2 pointsBig One, Hot Mexican

Trekk for at det ikke er opplyst om hvilken type vegetabilsk fett som er benyttet. Ingen grønnsaker.

Les hele testen

2 pointsBig One, Triple Cheese

Inneholder verken kjøtt eller grønnsaker. Høyt fettinnhold.

Les hele testen

2 points


Grandiosa, Pepperoni

Inneholder nest mest energi av alle pizzaene i testen. Ingen grønnsaker.

Les hele testen

2 points


Ristorante, Grande Pizza Mozzerella

Testens taper! Pizzaen har testens høyeste energiinnhold og det høyeste fettinnholdet.

Les hele testen

1 points


Populært