Meny

- Vi følte at vi deltok i en episode av House

SOLSTRÅLE: Anine er en oppvakt og aktiv femåring, og ingen kan se at hun har hatt to hjerneslag. © FOTO: Gunn Gravdal Elton

Anine (5) har hatt to hjerneslag.

Lille Anine fra Ørsta var ikke mer enn fire og et halvt år da det utenkelige skjedde: Hun ble rammet av hjerneslag.

Ikke lenge etter fikk familien sjokk igjen. Anine fikk enda et slag. Men selv etter to hjerneslag er femåringen i dag en frisk og aktiv liten jente.

– Det er først nå vi begynner å finne roen igjen, sier Anines mamma, Cecilie Røeggen (39), og pappa, Robert Kolås (39), i Ørsta på Sunnmøre.

Smilende ser de på datteren, som drar i Hjemmets journalist for å vise frem rommet sitt. Et rosa prinsesserom med kosedyr og himmelseng. Anine har mye energi. Enda mer enn før.

– Vi merker at hun er blitt mer aktiv, at hun har litt dårligere impulskontroll. Men hun har ingen fysiske skader etter hjerneslaget, forteller foreldrene.

Skjevt ansikt

30. mai i fjor var familien Røeggen Kolås på besøk hos noen venner i Ulsteinvik. Anine hadde sovnet i bilen på vei dit, og da de vekket henne og tok henne ut av bilen, så de at hun smilte litt skjevt.

– Vi tenkte egentlig ikke så mye over det. Regnet med at det bare var noen barnefakter, minnes Cecilie.

Senere begynte foreldrene å få kommentarer. «Anine ser litt skjev ut i ansiktet», sa en venninne.

Da de var i bursdagsselskap hos Roberts foreldre, sa hans mor: «Det ser jo ut som du har hatt slag, Anine».

De lo av kommentaren. At det faktisk skulle være tilfelle, var helt utenkelig.

Lammelser

Neste dag tisset Anine på seg. Cecilie og Robert forsto at noe ikke var helt som det skulle. De oppsøkte lege.

– Han forsto raskt at det var noe galt. Han prikket henne i ansiktet og så at hun hadde lammelser. Vi innså at dette ikke var noe Anine fant på, forteller Cecilie og tar datteren opp på fanget.

Anine smiler og klemmer moren. Forstår at vi snakker om henne og liker å være midtpunkt.

Det falt fortsatt ikke legene inn at Anine på fire og et halvt år hadde fått hjerneslag. Teorien om flåttbitt var det mest sannsynlige, og legen i Ørsta sendte Anine til sykehuset i Ålesund. Under testingen der ba en lege henne om å hinke.

Hun klarte bare et par hink før hun mistet balansen. Deretter ba han henne om å banke med begge hendene på brystet.

– Hun banket helt fint med høyre hånd. Den venstre gikk i hytt og vær.

Fremdeles tenkte legene på flåttbitt. Cecilie tenkte hjernesvulst. Legene besluttet å gjøre en MR-undersøkelse av Anines hode.

– Jeg ble litt forskrekket, og legene måtte roe oss ned, smiler Cecilie, som gjerne vil fortelle datterens historie til flest mulig.

Det er så viktig å gjøre foreldre klar over at sånne ting kan skje, også med små barn. Om deres historie kan redde ett eneste barn, så er det viktig for dem å bidra.

– Etter en natt på sykehus, og etter å ha tatt MR av hodet, viste undersøkelsene at Anine ikke var bitt av flått. Derimot hadde hun hatt et hjerneinfarkt — et slag. Det var visstnok første gang legen ved sykehuset hadde opplevd noe sånt på et så ungt menneske, sier Cecilie.

Hun ble med datteren i ambulanseflyet til Oslo mens Robert dro hjem for å pakke og hente Anines storebror Fabian (9).

– Jeg måtte ta masse blodprøver, forteller Anine om sitt opphold på Rikshospitalet i Oslo.

Her fikk hun blodfortynnende medisiner og en omfattende runde med hjertesjekk, ultralyd og andre tester for å finne ut hvordan en så liten jente kunne få slag. Og mens legene lette etter årsaken, rammet enda et hjerneslag den lille kroppen.

Utrolig heldige

– Dette var et mye større slag. Vi så hvordan hun snublet og falt, og hvordan hun ikke hadde mulighet til å kontrollere den venstre hånden. Heldigvis kom dette hjerneslaget mens vi var på sykehuset. Anine kunne fått mye større skader dersom vi hadde vært hjemme og det hadde gått tid før hun fikk kyndig hjelp, sier Cecilie, som ikke tør tenke på hvor store skadene kunne blitt da.

På Rikshospitalet måtte legene fortsette å lete etter årsaken til hjerneinfarktene som rammet Anine.

Flere hypoteser måtte testes ut, men i dag tror legene faren er over for den lille jenta.

Anine=

I TYKT OG TYNT: Kaninbamsen var en god venn og trøst da Anine lå på sykehus, og er det fortsatt. © FOTO: Gunn Gravdal Elton

– En stund følte vi at vi deltok i en episode av TV-serien «House». Det verste var å ikke vite hva som var årsaken til hjerneslaget. Om hun ville få det igjen, sier Cecilie.

Bare noen måneder før det første slaget, hadde Anine hatt influensa, vannkopper og omgangssyke. Alt i løpet av to uker. Nå valgte legene å gi henne antivirus vannkoppmedisin.

Legene trodde kanskje vannkoppene var årsaken. Etter spinalprøver fant de et herpesvirus som de trodde kunne være årsaken.

Anine fikk doble doser blodfortynnende og ble værende til observasjon på Rikshospitalet i noen uker. Medisinene må hun fremdeles ta, og fortsette med på ubestemt tid.

– Selv om det har vært en forferdelig tid, har vi vært så heldige som det går an å bli. Nå har det heldigvis gått så lang tid at vi begynner å tro at det skal gå bra. Og Anine har ikke fått noen store skader på hjernen. Det er i det hele tatt en solskinnshistorie. Det er vi klar over, sier Cecilie og Robert.

En liten skade

Hele tiden mens foreldrene prater, er Anine aktivt til stede.

Hun er som en strålende, liten virvelvind, som bergtar alle rundt seg med et stort smil.

Hun prater og forteller. Husker godt tiden på sykehuset. Hvor snille alle var med henne.

– Sprøytene var vonde, men jeg fikk premie etter hver sprøyte, sier Anine og ramser opp klistreøredobber, ringer, såpebobler og en spiss ting som var en veneflon til å sette på bamsen hennes.

– Jeg tok ut litt blod fra bamsen. Og den gråt mer enn meg da han fikk sprøyte, sier hun stolt.

Tenk at hun var flinkere enn bamsen sin!

I dag har Anine fått påvist et lite arr på frontallappen og der hvor infarktet var.

Det innebærer at hun har dårligere impulskontroll, og har problemer med å mestre enkelte ting. Som at hun ikke tegner like bra som før. Eller at hun har litt problemer med å oppfatte det hun ser.

Hun er også mer aktiv enn hun var før.

– Hun må ha litt oppfølging på skolen, men alt i alt er det bagateller i forhold til hva som kunne ha blitt utfallet, sier moren.

Griper dagen

Cecilie og Robert har lært hvor viktig det er å reagere når de ser endringer hos barna sine. Enten i adferd eller fysikk. Selv om det er utenkelig at barna skal bli rammet av et infarkt, kan det faktisk skje et friskt barn.

– Det ramlet jo aldri oss inn at det kunne være så alvorlig. Det som skjedde har lært oss at vi aldri kan ta ting for gitt. I dag prøver vi å bruke mest mulig fritid på barna våre. Vi ønsker å oppleve mest mulig i lag med dem, sier ekteparet.

De tar én dag av gangen og prøver å ha det bra i øyeblikket.

– Vi skyver ikke lenger de gode hendelsene foran oss. Vi utsetter ikke opplevelser som vi kan gjøre sammen her og nå. Og vi er aldri lenger for slitne til å høre hvordan ungene har hatt det på skolen eller i barnehagen, sier Cecilie.

Det har vært noen falske alarmer etter at Anine ble utskrevet fra sykehuset i juni i fjor. I begynnelsen skiftet foreldrene på å våke over henne om natten, og fremdeles har de enkelte kontrolløvelser som Anine må gjøre for å vise at hun har kontroll over koordinering av armer og ben.

– Forhåpentligvis opplever hun aldri et nytt hjerneslag. Uansett kan vi ikke gå rundt å være redd for det, da vil vi jo aldri få fred. Vi kan ikke bli overbeskyttende, det gagner hverken oss eller Anine. Jeg tror vi har begynt å finne roen nå, sier Cecilie og får et bekreftende nikk fra ektemannen.

Omsorgsfull storebror

Et av de sikreste tegnene på at Anine er i ferd med å bli frisk, er at storebror Fabian har begynt å ta igjen når lillesøster er så irriterende som bare lillesøstre kan være.

Lenge tok han veldig mye hensyn til søsteren, og omsorgsfull passet han på at hun hadde det bra.

– Plutselig en dag så vi at alt igjen var som normalt. Som søsken flest kan de krangle og slåss den ene dagen, mens de er perlevenner den neste, sier moren.

Anine=

SAMMEN: Vi har lært at vi aldri kan ta ting for gitt. I dag prøver vi å bruke mest mulig fritid på barna våre. Vi ønsker å oppleve mest mulig sammen med Anine og Fabian, sier foreldrene. © FOTO: Gunn Gravdal Elton

Nylig var Anine tilbake på Rikshospitalet til kontroll. Den lille jenta gledet seg stort til å møte igjen alle de snille sykepleierne.

Og selv om det ikke alltid var like kjekt med sprøyter og undersøkelser, er de positive opplevelsene fra sykehuset i flertall. Dessuten sa alle prøvene at hun ikke trenger å frykte nye hjerneslag.

– Det siste året har lært oss å være mindre opptatt av bagateller. Før var jeg nøye på at barna så ordentlige ut. At håret var perfekt og klærne så fine ut. Jeg liker fremdeles at ting er ordentlig, men jeg kan også se mellom fingrene med mer enn før. Det betyr så lite — egentlig, sier Cecilie.

Hun skryter av helsepersonell, familie, venner og Anines barnehage. Alle har stilt opp og hjulpet dem gjennom den tøffe tiden.

– Egentlig kan vi bare smile og være takknemlige for at det har gått så bra.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Eggstokkreft var baby

Torunn mistet begge døtrene

Hun var hos oss i to dager og 19 timer

Birgit ble lam etter epidural

Endelig er Vivian blitt Jacob

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:09 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo - politiet jakter fire gjerningspersoner09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 To til sykehus etter boligbrann i Nordland09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:31 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet
Siste nytt
09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:09NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo - politiet jakter fire gjerningspersoner09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00NorgeTo til sykehus etter boligbrann i Nordland09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:31NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet
Populært