- Vi følte at vi deltok i en episode av House

SOLSTRÅLE: Anine er en oppvakt og aktiv femåring, og ingen kan se at hun har hatt to hjerneslag. © FOTO: Gunn Gravdal Elton
SOLSTRÅLE: Anine er en oppvakt og aktiv femåring, og ingen kan se at hun har hatt to hjerneslag. © FOTO: Gunn Gravdal Elton

Anine (5) har hatt to hjerneslag.

Lille Anine fra Ørsta var ikke mer enn fire og et halvt år da det utenkelige skjedde: Hun ble rammet av hjerneslag.

Ikke lenge etter fikk familien sjokk igjen. Anine fikk enda et slag. Men selv etter to hjerneslag er femåringen i dag en frisk og aktiv liten jente.

– Det er først nå vi begynner å finne roen igjen, sier Anines mamma, Cecilie Røeggen (39), og pappa, Robert Kolås (39), i Ørsta på Sunnmøre.

Smilende ser de på datteren, som drar i Hjemmets journalist for å vise frem rommet sitt. Et rosa prinsesserom med kosedyr og himmelseng. Anine har mye energi. Enda mer enn før.

– Vi merker at hun er blitt mer aktiv, at hun har litt dårligere impulskontroll. Men hun har ingen fysiske skader etter hjerneslaget, forteller foreldrene.

Skjevt ansikt

30. mai i fjor var familien Røeggen Kolås på besøk hos noen venner i Ulsteinvik. Anine hadde sovnet i bilen på vei dit, og da de vekket henne og tok henne ut av bilen, så de at hun smilte litt skjevt.

– Vi tenkte egentlig ikke så mye over det. Regnet med at det bare var noen barnefakter, minnes Cecilie.

Senere begynte foreldrene å få kommentarer. «Anine ser litt skjev ut i ansiktet», sa en venninne.

Da de var i bursdagsselskap hos Roberts foreldre, sa hans mor: «Det ser jo ut som du har hatt slag, Anine».

De lo av kommentaren. At det faktisk skulle være tilfelle, var helt utenkelig.

Lammelser

Neste dag tisset Anine på seg. Cecilie og Robert forsto at noe ikke var helt som det skulle. De oppsøkte lege.

– Han forsto raskt at det var noe galt. Han prikket henne i ansiktet og så at hun hadde lammelser. Vi innså at dette ikke var noe Anine fant på, forteller Cecilie og tar datteren opp på fanget.

Anine smiler og klemmer moren. Forstår at vi snakker om henne og liker å være midtpunkt.

Det falt fortsatt ikke legene inn at Anine på fire og et halvt år hadde fått hjerneslag. Teorien om flåttbitt var det mest sannsynlige, og legen i Ørsta sendte Anine til sykehuset i Ålesund. Under testingen der ba en lege henne om å hinke.

Hun klarte bare et par hink før hun mistet balansen. Deretter ba han henne om å banke med begge hendene på brystet.

– Hun banket helt fint med høyre hånd. Den venstre gikk i hytt og vær.

Fremdeles tenkte legene på flåttbitt. Cecilie tenkte hjernesvulst. Legene besluttet å gjøre en MR-undersøkelse av Anines hode.

– Jeg ble litt forskrekket, og legene måtte roe oss ned, smiler Cecilie, som gjerne vil fortelle datterens historie til flest mulig.

Det er så viktig å gjøre foreldre klar over at sånne ting kan skje, også med små barn. Om deres historie kan redde ett eneste barn, så er det viktig for dem å bidra.

– Etter en natt på sykehus, og etter å ha tatt MR av hodet, viste undersøkelsene at Anine ikke var bitt av flått. Derimot hadde hun hatt et hjerneinfarkt — et slag. Det var visstnok første gang legen ved sykehuset hadde opplevd noe sånt på et så ungt menneske, sier Cecilie.

Hun ble med datteren i ambulanseflyet til Oslo mens Robert dro hjem for å pakke og hente Anines storebror Fabian (9).

– Jeg måtte ta masse blodprøver, forteller Anine om sitt opphold på Rikshospitalet i Oslo.

Her fikk hun blodfortynnende medisiner og en omfattende runde med hjertesjekk, ultralyd og andre tester for å finne ut hvordan en så liten jente kunne få slag. Og mens legene lette etter årsaken, rammet enda et hjerneslag den lille kroppen.

Utrolig heldige

– Dette var et mye større slag. Vi så hvordan hun snublet og falt, og hvordan hun ikke hadde mulighet til å kontrollere den venstre hånden. Heldigvis kom dette hjerneslaget mens vi var på sykehuset. Anine kunne fått mye større skader dersom vi hadde vært hjemme og det hadde gått tid før hun fikk kyndig hjelp, sier Cecilie, som ikke tør tenke på hvor store skadene kunne blitt da.

På Rikshospitalet måtte legene fortsette å lete etter årsaken til hjerneinfarktene som rammet Anine.

Flere hypoteser måtte testes ut, men i dag tror legene faren er over for den lille jenta.

Anine=

I TYKT OG TYNT: Kaninbamsen var en god venn og trøst da Anine lå på sykehus, og er det fortsatt. © FOTO: Gunn Gravdal Elton

– En stund følte vi at vi deltok i en episode av TV-serien «House». Det verste var å ikke vite hva som var årsaken til hjerneslaget. Om hun ville få det igjen, sier Cecilie.

Bare noen måneder før det første slaget, hadde Anine hatt influensa, vannkopper og omgangssyke. Alt i løpet av to uker. Nå valgte legene å gi henne antivirus vannkoppmedisin.

Legene trodde kanskje vannkoppene var årsaken. Etter spinalprøver fant de et herpesvirus som de trodde kunne være årsaken.

Anine fikk doble doser blodfortynnende og ble værende til observasjon på Rikshospitalet i noen uker. Medisinene må hun fremdeles ta, og fortsette med på ubestemt tid.

– Selv om det har vært en forferdelig tid, har vi vært så heldige som det går an å bli. Nå har det heldigvis gått så lang tid at vi begynner å tro at det skal gå bra. Og Anine har ikke fått noen store skader på hjernen. Det er i det hele tatt en solskinnshistorie. Det er vi klar over, sier Cecilie og Robert.

En liten skade

Hele tiden mens foreldrene prater, er Anine aktivt til stede.

Hun er som en strålende, liten virvelvind, som bergtar alle rundt seg med et stort smil.

Hun prater og forteller. Husker godt tiden på sykehuset. Hvor snille alle var med henne.

– Sprøytene var vonde, men jeg fikk premie etter hver sprøyte, sier Anine og ramser opp klistreøredobber, ringer, såpebobler og en spiss ting som var en veneflon til å sette på bamsen hennes.

– Jeg tok ut litt blod fra bamsen. Og den gråt mer enn meg da han fikk sprøyte, sier hun stolt.

Tenk at hun var flinkere enn bamsen sin!

I dag har Anine fått påvist et lite arr på frontallappen og der hvor infarktet var.

Det innebærer at hun har dårligere impulskontroll, og har problemer med å mestre enkelte ting. Som at hun ikke tegner like bra som før. Eller at hun har litt problemer med å oppfatte det hun ser.

Hun er også mer aktiv enn hun var før.

– Hun må ha litt oppfølging på skolen, men alt i alt er det bagateller i forhold til hva som kunne ha blitt utfallet, sier moren.

Griper dagen

Cecilie og Robert har lært hvor viktig det er å reagere når de ser endringer hos barna sine. Enten i adferd eller fysikk. Selv om det er utenkelig at barna skal bli rammet av et infarkt, kan det faktisk skje et friskt barn.

– Det ramlet jo aldri oss inn at det kunne være så alvorlig. Det som skjedde har lært oss at vi aldri kan ta ting for gitt. I dag prøver vi å bruke mest mulig fritid på barna våre. Vi ønsker å oppleve mest mulig i lag med dem, sier ekteparet.

De tar én dag av gangen og prøver å ha det bra i øyeblikket.

– Vi skyver ikke lenger de gode hendelsene foran oss. Vi utsetter ikke opplevelser som vi kan gjøre sammen her og nå. Og vi er aldri lenger for slitne til å høre hvordan ungene har hatt det på skolen eller i barnehagen, sier Cecilie.

Det har vært noen falske alarmer etter at Anine ble utskrevet fra sykehuset i juni i fjor. I begynnelsen skiftet foreldrene på å våke over henne om natten, og fremdeles har de enkelte kontrolløvelser som Anine må gjøre for å vise at hun har kontroll over koordinering av armer og ben.

– Forhåpentligvis opplever hun aldri et nytt hjerneslag. Uansett kan vi ikke gå rundt å være redd for det, da vil vi jo aldri få fred. Vi kan ikke bli overbeskyttende, det gagner hverken oss eller Anine. Jeg tror vi har begynt å finne roen nå, sier Cecilie og får et bekreftende nikk fra ektemannen.

Omsorgsfull storebror

Et av de sikreste tegnene på at Anine er i ferd med å bli frisk, er at storebror Fabian har begynt å ta igjen når lillesøster er så irriterende som bare lillesøstre kan være.

Lenge tok han veldig mye hensyn til søsteren, og omsorgsfull passet han på at hun hadde det bra.

– Plutselig en dag så vi at alt igjen var som normalt. Som søsken flest kan de krangle og slåss den ene dagen, mens de er perlevenner den neste, sier moren.

Anine=

SAMMEN: Vi har lært at vi aldri kan ta ting for gitt. I dag prøver vi å bruke mest mulig fritid på barna våre. Vi ønsker å oppleve mest mulig sammen med Anine og Fabian, sier foreldrene. © FOTO: Gunn Gravdal Elton

Nylig var Anine tilbake på Rikshospitalet til kontroll. Den lille jenta gledet seg stort til å møte igjen alle de snille sykepleierne.

Og selv om det ikke alltid var like kjekt med sprøyter og undersøkelser, er de positive opplevelsene fra sykehuset i flertall. Dessuten sa alle prøvene at hun ikke trenger å frykte nye hjerneslag.

– Det siste året har lært oss å være mindre opptatt av bagateller. Før var jeg nøye på at barna så ordentlige ut. At håret var perfekt og klærne så fine ut. Jeg liker fremdeles at ting er ordentlig, men jeg kan også se mellom fingrene med mer enn før. Det betyr så lite — egentlig, sier Cecilie.

Hun skryter av helsepersonell, familie, venner og Anines barnehage. Alle har stilt opp og hjulpet dem gjennom den tøffe tiden.

– Egentlig kan vi bare smile og være takknemlige for at det har gått så bra.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Eggstokkreft var baby

Torunn mistet begge døtrene

Hun var hos oss i to dager og 19 timer

Birgit ble lam etter epidural

Endelig er Vivian blitt Jacob

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38 Konkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33 Vedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24 Kvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12 Kina hedrer sine coronadøde12:49 Mann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43 Vindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40 306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32 Britiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06 Mange coronasmittede har ingen symptomer11:50 Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33 Forsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11 Hemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40 Stena Saga kan bli «coronaskip»10:36 Studie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34 Spansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32 Hva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08 Sykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48 Cuba: USA blokkerer coronahjelp09:42 Aftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34 Fortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19 Sandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18 Utbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40 Russens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15 Ruud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06 Nyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58 Salget av klær har falt med 80 prosent07:49 Australia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39 Coronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14 Økonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:09 Mann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45 5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04 To medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30 Politiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03 Utenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46 Sverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24 Israel sender hæren til ultraortodoks by01:37 Mann knivstukket i Oslo01:24 Kritikken mot Bolsonaro vokser01:05 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09 Trump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling23:22 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18 Regjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32 Mann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27 Merkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26 Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37 Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12 Frykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10 Produsenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt
Siste nytt
15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38SportKonkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33PolitikkVedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24NorgeKvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12VerdenKina hedrer sine coronadøde12:49NorgeMann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43PolitikkVindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40Norge306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32PolitikkBritiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06VerdenMange coronasmittede har ingen symptomer11:50VerdenEgeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33SportForsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11NorgeHemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40NorgeStena Saga kan bli «coronaskip»10:36VerdenStudie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34VerdenSpansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32NorgeHva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08SportSykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48VerdenCuba: USA blokkerer coronahjelp09:42NorgeAftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34SportFortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19PengerSandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18VerdenUtbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40NorgeRussens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15SportRuud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06PolitikkNyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58NorgeSalget av klær har falt med 80 prosent07:49VerdenAustralia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39NorgeCoronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14NorgeØkonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:09NorgeMann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45Norge5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04VerdenTo medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30NorgePolitiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03NorgeUtenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46VerdenSverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24VerdenIsrael sender hæren til ultraortodoks by01:37NorgeMann knivstukket i Oslo01:24VerdenKritikken mot Bolsonaro vokser01:05NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09VerdenTrump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling23:22Helse og livsstilNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18PolitikkRegjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32NorgeMann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27Helse og livsstilMerkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26Helse og livsstilSolberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37Helse og livsstilPortforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12VerdenFrykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10Helse og livsstilProdusenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt