Meny

Baby og språk

8 tegn på at babyen elsker deg

KJÆRLIGHETSERKLÆRINGER: Babyen din har mange måter å forteller deg hva han føler på. © (Foto: Colourbox)

De mangler kanskje ord og setninger, men det stopper ikke babyen i å vise at den er glad i deg.

De fleste foreldre lurer på hvilken personlighet barnet kommer til å få og om den lille klumpen man forguder over alt føler det samme i retur. For der vi kan utrykke med både ord, sanger og kyss hvor glade vi er i babyene våre, er det ofte ikke så lett å forstå seg på hva de tenker om oss.

Men fortvil ikke. Babyen din har nemlig en haug med kjærlighetserklæringer til deg hver eneste dag. Du må bare lære deg å forstå dem.

1. Smiler

Det hersker en del uenighet blant de lærde om når barnet egentlig kan smile aktiv. Enkelte mener barnet begynner å nærme seg 3-måneders alderen før man kan si at hun eller han smiler fordi de er glade, og at "smil" før denne alderen ofte kan ha sammenheng med at babyen har luftsmerter i magen.

– Spedbarnsforskere vil hevde at barn egentlig smiler sosialt før de er to måneder gamle. Disse smilene er mer flytende og uklare enn dem vi ser hos en 3 måneder gammel baby, og det er vanskeligere å fremkalle dem, har professor og seniorforsker ved Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse, Lars Smith, tidligere uttalt til Foreldre & Barn.

- Man vet heller ikke om det kan være endringer i barnets indre tilstand som gjør at det smiler. Men det er like fullt et smil.

Den danske barnesykepleieren og helsesøsteren Dorthe Fischer mener smil kan oppstå så tidlig som 1 uke etter fødselen.

- Ikke avskriv din to-uker gamle baby sine trekninger rundt munnen som bare luftsmerter, forklarer Fischer til magasinet Våres Børn.

I dag er nemlig holdningen blant mange eksperter at det varierer mye fra baby til baby når de første tannløse smilene melder seg.

- Til å begynne med kan det nok være litt mer tilfeldig at babyen smiler, men etter hvert som ukene går vil det nok være foreldrene, og da spesielt synet av ditt smilende fjes, som utløser smilet hos babyen også, sier hun.

2. Hermer etter deg

Det er ikke bare 4-åringer som synes det er morsomt med hermeleken. Helt fra de er bare noen uker gamle viser nemlig babyen din sin tilknytning ved å kopiere uttrykk og bevegelser som du gjør.

- Det krever litt tålmodighet å leke med nyfødte babyer på denne måten, forklarer Fischer.

- For ofte kommer ikke gjentakelsen umiddelbart, men først etter en liten stund. Men når minsten aper etter bevegelser du gjør, viser hun jo at hun speiler seg i deg, og at hun vil knytte enda tettere bånd med deg.

Slik lærer du barnet ditt å snakke.

3. Studerer ansiktet ditt

Studier har vist at det som aller mest facinerer babyer og som de aller helst vil se på, er ansikter. Babyen din kan stirre og stirre på deg og aldri bli lei, og nå sier ekspertene at dette er en typisk kjærlighetserklæring fra barn til foreldre.

Barnet kjenner jo stemmen og lukten din helt fra før det blir født, og neste skritt er naturlig nok å koble dette sammen med noe de kan se. Derfor studerer de deg intenst, og forsikrer seg om hvordan du ser ut.

- For en liten baby finnes det ikke noe finere leketøy enn mamma eller pappas ansikt, forklarer helsesøster og barnesykepleier Fischer.

- Av og til blir det nesten litt for intenst, og du vil legge merke til at babyen må kikke bort litt. Men vips; så er hun klar for mer øyenkontakt, og sier med blikket sitt: "Jeg elsker å se på deg, mamma."

4. Holder øye med deg

Når barnet ditt er 2-3 måneder gammelt og kan ligge for seg selv på en matte eller sitte i vippestol, vil du oppdage at han eller hun følger deg med blikket nesten hvor enn du går rundt om i rommet. Babyen din, som nå kan kontrollere hodebevegelsene sine, vil strekke seg til det ytterste for å hele tiden kunne ha blikket godt festet på verdens viktigste person, nemlig deg.

- Du representerer for babyen alt som er godt og nært og trygt, forklarer Fischer.

Jordmor Cathine Trulsvik i Jordmorteamet er også enig i at det for babyen er det aller beste å kunne hvile blikket på mamma og pappa.

- Det hersker ingen tvil om at det aller beste du kan gjøre for babyen din, er enkelt og greit å være der så mye som mulig. Babyen trenger å se deg, ta på deg og være nær deg. Det er slik bånd knyttes, både fra mor og far til barnet, og fra barnet til dere.

Den erfarne jordmoren forklarer:

- Du er det aller viktigste i livet til babyen din, og da er det så helt naturlig at den forteller deg dette ved å ikke ville slippe deg av synet.

5. Prater med deg

Allerede fra det noen uker gamle, begynner babyen din som regel å pludre og "snakke" med deg. Det hersker stor uenighet blant både foreldre og lærde om hvorvidt man skal svare babyen på dette bablende babyspråket, eller heller si - som sant er - at "ja, det er mammas hår" når lillebror drar deg i hestehalen og sier begeistret "gogogaga!"

- Det at babyen ca. ved to-måneders alderen begynner å pludre og "snakke" er i utgangspunktet et triks fra hans side for å få - og å holde på - oppmerksomheten din, forklarer Fischer.

- Enten det dreier seg om småpludring eller høye hvin og hyl av begeistring, alle er et tegn på at babyen din gjerne vil kommunisere med deg.

Snakker dere babyspråk med babyen? Delta i debatten her.

6. Vil være nær deg

Når babyen din passerer seksmåneders alderen , eller kanskje før, begynner hun å gjøre det tydelig at hun liker det IKKE når mor eller far plutselig forsvinner ut av synsfeltet. Hudkontakt med babyen er bra for helsa.

- Det kan dreie seg om at du bare går på toalettet eller inn på kjøkkenet, for babyen din er det skummelt å ikke se deg og ha deg nær, forklarer Fischer.

- Vi tenker ofte på det som separasjonsangst, men forsøk å se det fra babyens side: Hun er så glad i deg at hun vil ikke være borte fra deg et eneste lite sekund.

Jordmor Trulsvik er skjønt enig:

- Foreldre, og spesielt om man er helt ny i jobben, er ofte usikre på om man gjør ting rett og redde for at man ikke er gode nok, og da pleier jeg å si én ting: Babyen din trenger bare at du er der. Vær sammen med banet, når barnet, snakk til og kos på barnet, det er alt hun eller han trenger.

7. Kysser og spiser på deg

Du kjenner sikkert følelsen; din lille sukkerklump liker å både tygge og smake litt på deg, enten det nå er på nesetippen eller lillefingeren. Og vet du; disse søte - om enn nokså fuktige - kjærtegnene, er babyens aller første kyss. Babyens primære sanseorgan er munnen.

- Så husk at selv om det faktisk kan være nokså vondt med disse tannløse bittene, så er det faktisk bare babyens måte å si: "Jeg får ikke nok av deg!" på, forklarer Fischer.

8. Bobler over av glede for deg

De aller fleste foreldre kjenner denne følelsen: De gangene hjertet nesten kjennes for stort til kroppen når du ser hvor glad minsten blir for å se nettopp deg. Og slik viser også ofte babyer som begynner å nærme seg 1-års alderen sine følelser. De viser deg med hele kroppen hvor glade - eller sinte de er.

- Vi voksne kjenner det kanskje inne i oss når vi blir skikkelig glade - en følelse av at vi er glade i hele kroppen, men det er ikke ofte alle føler seg fri nok til å vise dette som voksen.

Men slik er det ikke for babyen din, ifølge den erfarne helsesøsteren:

- Babyer har jo naturligvis ikke lært seg å kontrollere sin begeistring, forklarer Fischer.

Derfor strutter den lille kroppen av glede, mens armer og bein beveger seg, babyen klapper i hendene og strekker seg mot deg i pur lykke.

Babyen din elsker deg uansett

Det sier seg selv at alle babyer er glade i mammaen og pappen sin. Og at babyer, slik som voksne, viser både lykke, kjærlighet og tilhørighet på ulike måter.

- Vi voksne viser jo følelser på mange forskjellige måter, forklarer jordmor Cathrine Trulsvik til Foreldre & Barn.

- Noen er jo svært følsomme og har mye lettere for å uttrykke hva man føler enn andre som kanskje er mer lukket, og akkurat på samme måte er det også med babyer.

Jordmoren, som ofte holder kurs for nybakte foreldre og er godt vant til å betrygge urolige foreldre med at jo da, du gjør en god nok jobb, forklarer videre:

- Det er så viktig å stole på seg selv her og ha den nødvendige kunnskapen for å være trygg nok til å gjøre akkurat dette, forklarer Trulsvik.

- Jeg mener derfor det blir litt skummelt å si at sånn og sånn ser du om babyen din er glad i deg, for faktum er at babyen din kommer til å elske deg nesten uansett hva, bare i den regi av at du er der og er tilstede.

Trulsvik forklarer at hud-mot-hud kontakt og samvær med barnet er det viktigste du kan gjøre.

- Oxytosin, som er det samme hormonet som utløses ved orgasme og som gir den nesten rus-aktige følelsen når man er forelsket, den produseres også i fleng når man har nærkontakt med barnet sitt, enten det er ditt biologiske barn, ett barn du har adoptert, eller et bonusbarn som du er så heldig å ha fått inn i livet ditt. Denne kjærligheten mellom foreldre og barn er ikke avhengig av blod og gener, men av tid og nærhet.

La barnet være oppdrageren

Trulsvik mener mange foreldre blir stresset og usikre rundt sin egen tilstrekkelighet ved å begynne å lete etter slike tegn på babyens kjærlighet - og så kanskje ikke finne noen.

- For dette betyr jo ikke at babyen din IKKE er glad i deg, understreker jordmoren.

- For det er de uansett og viser det bare på ulike måter. Og er det noe barn ikke trenger, så er det usikre foreldre.

Eksperten forklarer:

- Det eneste jeg kan tenke på er at det faktisk er fornuftig å sette det hele på hodet: Ved å være mye sammen med barnet ditt, tillater du barnet å være oppdrageren i forholdet. Det vil si at foreldre lærer fra barnet å være den mammaen og pappaen barnet trenger. Barn er intuitive og kloke, og vil gi sterke signaler til sine foreldre om hvordan de synes ting skal være.

Jordmoren understreker at mange foreldre er bekymret fordi de føler at de gjør alt for barnet sitt, men føler at barnet ikke ser ut til å være fornøyd med noen ting.

- Jeg har hatt foreldre som er redde for at barnet hater dem og som lurer på hva de har gjort for å fortjene å bli avist på den måten. Her er det viktigste å roe ned foreldrene med at det de gjør er riktig, og at barnet deres elsker dem selv om han eller hun ikke kan vise det enda. Det er rett og slett uhensiktsmessig å tolke barnets intuitive signaler så personlig.

Les også:

Sex under graviditeten - slik gjør du det

Se hva desperate foreldre gjør for å få babyen til å sove

Derfor bør ikke barn ha leker i sengen

Mona fikk baby som 46-åring

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært