Teknotiser:I framtiden flyr vi gjennom rør

«Hyperloop» skal transportere mennesker i svært høy hastighet. (FOTO: Tek.no)
«Hyperloop» skal transportere mennesker i svært høy hastighet. (FOTO: Tek.no)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et framkomstmiddel som aldri har ulykker, er tre–fire ganger raskere enn et lyntog og dobbelt så raskt som et fly. Dette er ikke science fiction, ifølge gründer. Her er nyheter fra teknologiverdenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva synes du om et framkomstmiddel som aldri har ulykker, ikke påvirkes av været, er tre– fire ganger raskere enn et lyntog og dobbelt så raskt som et fly? Skal vi tro gründeren Elon Musk, er ikke dette science fiction, men mulig i løpet av overskuelig framtid. Entreprenøren har nemlig planene klare: Han vil bygge et verdensomspennende nettverk av transportrør ved navn «Hyperloop», hvor mennesker transporteres individuelt og i svært høy hastighet.

Elon Musk var med på å starte det som nå er verdens største betalingssystem på internett, PayPal, samt elbilprodusenten Tesla. I tillegg står han bak SpaceX, som har utviklet en egen rakett og romkapsel. Musk sammenligner det nye prosjektet med «en tunnel der du blir blåst av sted.» Musk skal nå drøfte ideen med den amerikanske presidenten og guvernøren i California. (Kilde: Tek.no)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha mer overvåking på nett

Over 70 prosent av den norske befolkningen ønsker strengere statlig kontroll og overvåking av internett. Dette melder NRK på sine nettsider. I en undersøkelsen, foretatt av Institutt for samfunnsforskning, kommer det fram at nordmenn flest har en stor grad av tillit til myndighetene. De har med andre ord få eller ingen problemer med at staten kan få flere fullmakter i kampen mot kriminalitet og terror.

– Nesten tre fjerdedeler av befolkningen ønsker at myndighetene skal overvåke internett i større grad for å forebygge kriminalitet, sier forsker Dag Wollebæk fra forskningsstiftelsen til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tapetet som stenger Wi-Fi-snyltere ute

3D-printeren med ekstra høy kvalitet

3D-printere er maskiner som skriver ut tredimensjonale objekter, og de har fått en massiv vekst i popularitet og utbredelse de siste få årene. FORM 1 er nok en 3D-printer som føyer seg inn i rekken. Essene i ermet på denne maskinen er to: den relativt rimelige prisen (i skrivende stund rundt kr 15.000) og den ekstra profesjonell kvaliteten. Mens de fleste rimelige 3D-printere legger ut smeltet plast lag for lag, benytter FORM 1 seg av såkalt stereolitografi. Denne metoden former plasten ved hjelp av en laser, og er en svært nøyaktig teknikk. FORM 1 ser ellers ut som en slags stilig saftismaskin, med en bunn av børstet metall og selve byggeplattformen omringet av et oransje plastdeksel. (Kilde: Tek.no)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bil viser film på veggen

Husker du den gode gamle drive-in-kinoen som var populær i USA på 50- og 60-tallet? Nå kan du igjen få sjansen se film mens du sitter bak rattet. Bilprodusenten Smart viser nå fram en splitter ny modell med en noe uvanlig funksjon – en innebygd projektor i panseret. For å nyte en filmklassiker, trenger du bare å parkere din Smart Forstars foran en noenlunde jevn og lys vegg. Filmen spilles av fra din smarttelefon, som du kobler trådløst til bilens kinosystem via Bluetooth. Lyden pumpes ut gjennom doningens høyttaleranlegg. Foreløpig er projektorbilen bare et konsept, og det er uvisst om den vil komme på markedet. (Kilde: Tek.no)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Få kinoopplevelsen rett på hodet

iPhone 5, et lite stykke Norge

Verken Apple eller Hydro vil snakke om det, men de er etter sigende blitt dus med hverandre. Aluminiumsdekselet på nye Apple iPhone 5 er nemlig, ifølge Dagens Næringsliv, levert av Hydro. Mer spesifikt er det «den synlige aluminiumskonstruksjonen rundt telefonen» som er Hydros verk, ifølge avisen.

De to Hydro-fabrikkene som produserer dekslene, ligger for øvrig i Østerrike og Spania – ikke i Norge. Dekselet fra Hydro sørger for at Apple-telefonen blir 20 prosent lettere enn forgjengeren iPhone 4S.

Les også:

Her er glassmobilen

Galaxy-oppfølger og lekre hodetelefoner

Her er kassett-pod'en

Les mer om teknologi i ABC Nyheter